Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Πώς να τρώτε υγιεινά ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα!

www.diaitorama.gr

Τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε παρατηρείται μια στροφή του καταναλωτή σε πιο φθηνά, κακής ποιότητας τρόφιμα λόγω της ανάγκης του να μειώσει … τα καθημερινά του έξοδα. Αυτές οι αλλαγές στις διατροφικές του επιλογές όμως επιβαρύνουν την υγεία του καθώς δεν τον εφοδιάζουν με θρεπτικές ουσίες και οδηγούν στην παχυσαρκία.

Το άγχος, αναπόσπαστος ‘σύντροφος’ της οικονομικής κρίσης, είναι πολλές φορές αιτία για τσιμπολόγημα, με το οποίο προσπαθεί κανείς ανεπιτυχώς να νιώσει καλύτερα… Έτσι το πρόβλημα επιδεινώνεται και όσο μειώνεται ο όγκος του πορτοφολιού, τόσο αυξάνεται ο όγκος του σώματος.

Ας δούμε πώς μπορεί κανείς να τρέφεται ώστε να διατηρεί ένα καλό βάρος σώματος και ταυτόχρονα να προστατεύει την υγεία του, με λίγα μόνο χρήματα.

Οργάνωση: Αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντας για εξοικονόμηση χρημάτων που διατίθενται για τη διατροφή. Αναλογιστείτε πόσα ξοδεύετε καθημερινά για την τυρόπιτα σας πηγαίνοντας στη δουλειά, για τα σνακ που αγοράζετε από το περίπτερο ή το ψιλικατζίδικο όταν πεινάτε ενώ είστε εκτός σπιτιού, για τις παραγγελίες που κάνετε τα βράδια που δεν ξέρετε τι άλλο να φάτε και όλα τα άλλα ‘εξτρά’ έξοδα που προκύπτουν όταν δεν έχετε οργανωθεί σε θέματα διατροφής. Οργανωθείτε λοιπόν καλά, ώστε να αποφεύγετε τα περιττά ‘ξαφνικά’ έξοδα. Εφοδιαστείτε για όλη την εβδομάδα με τρόφιμα που θα χρησιμεύσουν σαν υλικά συνταγών, σαν ελαφρά βραδινά γεύματα, σαν σνακ που θα καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων σας ή που μπορείτε να τα παίρνετε μαζί σας εκτός σπιτιού για να τα καταναλώσετε σε περίπτωση που πεινάσετε.

Πρωινό: Δεν χρειάζεται να δίνετε καθημερινά χρήματα για να αγοράζετε το πρωινό σας, αφού μπορείτε να ετοιμάζετε από το σπίτι ένα τοστ με γαλοπούλα και κασέρι ή με τυρί φέτα και τομάτα, πίτα ή κέικ που θα έχετε φτιάξει εσείς, αβγό ή τόνο με ψωμί. Μια εναλλακτική είναι να ξυπνάτε 10’ νωρίτερα και να τρώτε το πρωινό σας στο σπίτι. Καλές ιδέες είναι το γάλα με ποικιλία δημητριακών (προτιμήστε τη βρώμη που θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες), γάλα ή χυμό με ψωμί και μέλι ή ταχίνι, ομελέτα με βρώμη (επίσης πολύ χορταστική!).

Κυρίως γεύματα: Μαγειρέψτε τόσο όσο χρειάζεστε ώστε να μην πετάτε αυτό που περισσεύει! Είναι προτιμότερο να μην είναι αρκετό το φαγητό (μπορείτε να φάτε και κάτι άλλο π.χ. φρούτα) παρά να πλεονάζει και να το πετάξετε. Εάν μαγειρεύετε για ένα ή δύο άτομα, μαγειρέψτε μεγαλύτερη ποσότητα για να φάτε για 2 ημέρες, ή βάλτε μερίδες στην κατάψυξη. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνετε ρεύμα αλλά και κόπο γιατί θα μαγειρεύετε τις μισές φορές απ’ όσες τρώτε!

Επενδύστε στα τρόφιμα φυτική προέλευσης: Αγοράστε φρούτα και λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες. Είναι τρόφιμα πολύ φθηνά συγκριτικά με τα συσκευασμένα, και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά! Χορταίνουν, βοηθούν στη διατήρηση ενός καλού βάρους και ταυτόχρονα φροντίζουν για την υγεία του οργανισμού. Επίσης, μειώστε το κόκκινο κρέας στη 1 φορά την εβδομάδα και καταναλώστε 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια ή λαδερά λαχανικά.

Αποφύγετε σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, αναψυκτικά κτλ., τρόφιμα που ουσιαστικά δεν χορταίνουν, αυξάνουν το βάρος και το λίπος του σώματος, συμβάλλουν στην κακή υγεία. Τακτική αγορά τέτοιων τροφίμων είναι ‘πεταμένα λεφτά’.

Ελέγχετε τις προσφορές: Πείτε ναι σ’ αυτές που αναφέρονται σε τρόφιμα υγιεινά. Αντιθέτως, μην παρασύρεστε από προσφορές όταν αναφέρονται σε τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Εν μέσω κρίσης στραφείτε σε μια πιο φυσική, υγιεινή διατροφή και μειώστε τα συσκευασμένα και έτοιμα γεύματα, ώστε να γλιτώσετε χρήματα και να αποφύγετε τα περιττά κιλά και διάφορα προβλήματα υγείας. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσετε και τα χρήματα που θα δίνατε σε θεραπευτική αγωγή για να μειώσετε την αυξημένη χοληστερίνη ή να επαναφέρετε τη γλυκόζη αίματος στα φυσιολογικά, φαινόμενα που πολλές φορές έχουν σαν αιτία την κακή διατροφή.

Δείτε ακόμα