Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΖΑΧΑΡΗ – ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΟΥ;

Γράφει η ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΒΙΒΗ (Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος MSc)

Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, αυτή εισέρχεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και μας προσφέρει άμεση ενέργεια. Όταν υπερβάλουμε σε ποσότητες, η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται απότομα και αμέσως μετά πέφτει οδηγώντας σε υπογλυκαιμίες.  Αυτή η κατάσταση με τη σειρά της οδηγεί σε αίσθημα κούρασης, εξάντλησης, μειωμένης απόδοσης…

στις δραστηριότητές μας και τελικά στην ανάγκη επαναπρόσληψης ζάχαρης.

Έτσι, όταν κάποιος υπερβάλει στην κατανάλωσή της έχει μεγάλες αυξομειώσεις στη γλυκόζης του αίματός του, και αυτό μεταφράζεται σε εναλλαγές αισθημάτων κούρασης και έντονης ενέργειας.

Επιπρόσθετοι λόγοι για τους οποίους συστήνεται να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση ζάχαρης και προϊόντων πλούσιων σε ζάχαρη, είναι ότι οδηγεί σε αύξηση βάρους και δεν προσφέρει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Συστήνεται κατανάλωση ζάχαρης όχι περισσότερη από αυτή που αντιστοιχεί σε 8 κουταλάκια του γλυκού, όταν αναφερόμαστε σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 6% περίπου της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. 8 κουταλάκια του γλυκού μπορεί να φαίνεται… γενναία ποσότητα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε όχι μόνο για τη ζάχαρη που προσθέτουμε στον καφέ ή το τσάι μας αλλά και για αυτή που υπάρχει μέσα στα τρόφιμα. Για παράδειγμα 1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 8-10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ  1 μπάρα δημητριακών έχει περίπου 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης δεν επιφέρει το αίσθημα του κορεσμού – αντιθέτως αυξάνει την πείνα μας. Αντί λοιπόν να μας δίνει ενέργεια, μάλλον μας την κλέβει, οδηγώντας ταυτόχρονα σε αύξηση βάρους. Καταναλώνοντας τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αντικαθιστούμε με αυτά τρόφιμα που μας προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά χαρακτηριστικά και μας χαρίζουν υγεία και ευεξία όπως τα φρούτα. Καλό είναι να επιλέγουμε προσεκτικά τα τρόφιμα που θα φάμε και να ρίχνουμε μια ματιά στις διατροφικές ετικέτες: 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια και 20 θερμίδες. Το προϊόν αναγράφει «χαμηλό σε ζάχαρη» όταν περιέχει λιγότερο από 5γρ. σάκχαρα ανά 100γρ. ή 100ml. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι μια διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα φτωχά σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι, συνδέεται με λιγότερες ασθένειες (όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη τύπου ΙΙ και ορισμένων μορφών καρκίνου) καθώς και μεγαλύτερη ευεξία και καλή διάθεση.

Δείτε ακόμα