Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Η ραδιενέργεια του καπνού είναι χειρότερη από το Τσερνομπίλ»

Ένα άρθρο (μάλλον άγνωστο)  που αναφέρεται στις μετρήσεις του πυρηνικού φυσικού και καθηγητή του ΑΠΘ για τη ραδιενέργεια του καπνού. Επειδή με τον αντικαπνιστικό νόμο φουντώνει η συζήτηση για τις συνέπειες του καπνίσματος

Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα Κωνσταντίνο Παπαστεφάνου, η φυσική ραδιενέργεια των φύλλων καπνού είναι μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που εναποτέθηκε στα φύλλα των φυτών, που ήταν κοντά στο Τσερνομπίλ αμέσως μετά το ατύχημα του 1986. 

 

Ο Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου ανακάλυψε ότι τα ραδιενεργά στοιχεία ράδιο (Ra-266 & Ra-228) και πολώνιο (Po-210), που υπάρχουν ως φυσικά στοιχεία στα φύλλα του καπνού, έχουν συγκεντρώσεις μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερες από το τεχνητό ραδιενεργό στοιχείο Καίσιο (Cs-137), που συσωρεύτηκε λόγω του ατυχήματος του Τσερνομπιλ στα φύλλα των φυτών της γύρω περιοχής. 

Οι επιστήμονες θεωρούν το Po-210 ως ένα από τα πιο επικίνδυνα γνωστά ραδιενεργά υλικά. Τα τοξικά του αποτελέσματα είναι αισθητά μόνο όταν εισπνέεται ή καταπίνεται. Το Po-210 βρίσκεται ως φυσικό στοιχείο στο περιβάλλον και όλοι οι άνθρωποι έχουν μικρές αλλά μετρήσιμες ποσότητες στο σώμα τους μέσω του νερού, φαγητού και αέρα. Ωστόσο, μεγαλύτερες ποσότητες εντοπίζονται στα φύλλα του καπνού. Επιπλέον, οι χρήστες των προϊόντων καπνού είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων στο σώμα τους. 

Ο κ. Παπαστεφάνου είναι επιστήμονας του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Στην έρευνα του, ο Παπαστεφάνου υπολόγισε τη μέση ποσότητα ραδιενέργειας, την οποία λαμβάνει ο ενήλικας καπνιστής από 30 τσιγάρα την ημέρα, σε 15 περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια σύγκρινε τη ποσότητα αυτή με την ραδιενέργεια που βρέθηκε στα φύλλα των φυτών κοντά στο Τσερνομπίλ μετά την καταστροφή. 

Ο κ. Παπαστεφάνου υπολόγισε ότι η μέση δόση από τα φύλλα καπνού ήταν 251.5 μSv/y ενώ από τα φύλλα του Τσερνομπίλ 0.199 μSv/y. 

Ο κ. Παπαστεφάνου σημειώνει ότι η δόση ραδιενέργειας που προέρχεται από το κάπνισμα αποτελεί μόνο το 10% της μέσης δόσης που λαμβάνει ένα μέσο άτομο από όλες τις φυσικές πηγές. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό μεγαλώνει τον ήδη αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που διατρέχει ένας καπνιστής. 

Σε άρθρο του περιοδικού New Scientist (Ιούνιος 2-8, 2007), ο κ. Παπαστεφάνου δήλωσε ότι « Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι για τους θανάτους των καπνιστών από καρκίνο ευθύνεται το ραδιενεργό περιεχόμενο των φύλλων καπνού και όχι η νικοτίνη και η πίσσα. » 

Τα αποτελέσματα της έρευνας του κ. Παπαστεφάνου με τίτλο «Ραδιενεργός δόση από το καπνό των τσιγάρων»δημοσιεύονται στο περιοδικό Radiation Protection Dosimetry, τεύχος 123, σελίδα 68. Περίληψη τους υπάρχει στην ιστοσελίδα των Oxford Journals, Oxford University Press:

http://rpd.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/ncl033v1

Λ. Τσικριτζής