Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Σταμάτησαν τον καρκίνο!

Για όλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες ευθύνεται ένα γονίδιο το οποίο ανακάλυψαν σε εργαστηριακά πειράματα.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA), εκτιμούν ότι το εύρημά τους ανοίγει τον δρόμο για την επινόηση νέας γενιάς αντικαρκινικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να είναι έτοιμα μέσα σε μία δεκαετία

.

Το υπαίτιο γονίδιο ονομάστηκε WWP2 και βρίσκεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Oncogene».

Το γονίδιο επιτίθεται και διασπά μια πρωτεΐνη του σώματος, η οποία φυσιολογικά εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Oι βρετανοί επιστήμονες, πραγματοποιώντας πειράματα σε καλλιέργειες ιστών, διαπίστωσαν ότι καταστέλλοντας τη δράση του, μπορούν να αποτρέψουν τις μεταστάσεις του καρκίνου.

Το ζητούμενο τώρα είναι να επινοηθεί ένα ισχυρό φάρμακο, το οποίο θα φτάνει έως το εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων για να εξουδετερώνει την δράση του γονιδίου WWP2.

«Αυτό είναι ένα δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο εγχείρημα», πρόσθεσε ο δρ Τσάντρι, εξηγώντας πως θα μπορούσαν να υπάρξουν φάρμακα μέσα στην επόμενη δεκαετία που θα σταματούν την επιθετική εξάπλωση πολλών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου και το δέρματος.

Οι καρκινικοί όγκοι έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται, με διαφυγή κυττάρων από τον αρχικό (πρωτοπαθή) όγκο και την μετακίνησή τους στο σώμα μέσω των λεμφαδένων ή του αίματος. Όταν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας νέους (δευτεροπαθείς ή μεταστατικούς) όγκους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα.

Ο καρκίνος του μαστού λ.χ. είναι γνωστό ότι εξαπλώνεται στους λεμφαδένες και δημιουργεί δευτεροπαθείς όγκους στα οστά και στους πνεύμονες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ