Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη 1

Η αναγεννητική ιατρική που δοκίμασαν επιστήμονες στις ΗΠΑ ενδέχεται να ελευθερώσει στο μέλλον του διαβητικούς από τις ενέσεις ινσουλίνης.

Οι επιστήμονες αναπρογραμμάτισαν βλαστικά κύτταρα που είχαν πάρει από το δέρμα πειραματόζωων και, στη συνέχεια, για πρώτη φορά κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε λειτουργικά κύτταρα παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα για την εύρεση μιας θεραπείας του διαβήτη τύπου 1.

 

Η αναγεννητική ιατρική μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάσταση των κυττάρων που καταστρέφονται από τη νόσο, ελευθερώνοντας έτσι, κάποια στιγμή στο μέλλον, τους διαβητικούς ασθενείς από την υποχρέωση να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης καθ’ όλη τη ζωή τους.

 

Τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη

Οι ερευνητές του βιοϊατρικού Ινστιτούτου Gladstone του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Σενγκ Ντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα περιοδικό για βλαστοκύτταρα “Cell Stem Cell”, πήραν δερματικά κύτταρα (ινοβλάστες) από ποντίκια και, μετά την κατάλληλη επεξεργασία τους με ένα «κοκτέιλ» χημικών ουσιών, τα μετέτρεψαν σε εμβρυϊκού τύπου πολυδύναμα κύτταρα, τα οποία τελικά μετατράπηκαν στα εξειδικευμένα κύτταρα που διαθέτει το πάγκρεας. Τα αρχικά πειράματα δείχνουν ότι αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να παράγουν ινσουλίνη. Η πιο θεαματική εξέλιξη ήταν, όταν μετά από οκτώ εβδομάδες, στα ποντίκια όπου είχαν παραμείνει τα μεταμοσχευμένα κύτταρα, διαπιστώθηκε ότι είχαν αναπτυχθεί πλήρως λειτουργικά κύτταρα-β που εκκρίνουν την ορμόνη ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος συνήθως εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία προκαλείται από την καταστροφή των κυττάρων-β του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ισνουλίνη. Χωρίς επαρκή ινσουλίνη, τα όργανα του σώματος δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα σάκχαρα (όπως η γλυκόζη) από το αίμα. Η μόνη λύση είναι η συνεχής παρακολούθηση του επιπέδου του σαχκάρου στο αίμα και η τακτική χορήγηση ινσουλίνης με ένεση.  Η νέα τεχνολογία των βλαστικών κυττάρων αποτελεί μια διέξοδο εφόσον επιβεβαιωθεί ότι κάτι ανάλογο είναι δυνατό να γίνει και στους ανθρώπους, εκτός από τα ποντίκια.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τελικά -χάρη στα βλαστοκύτταρα- θα έχουν στη διάθεσή τους μια απεριόριστη πηγή νέων κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και τα οποία θα μεταμοσχεύονται μετά στους ασθενείς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ