Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πρόληψη εμφράγματος μυοακρδίου: Μεσογειακή VS δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Πρόσφατη μελέτη από το έγκυρο περιοδικό the Lancet αποκαλύπτει.
Ένα άρθρο του Ειδικού Καρδιολόγου Βασιλειάδη Ιωάννη.

Για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, η μεσογειακή διατροφή προλαμβάνει μελλοντικά καρδιακά προβλήματα καλύτερα από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σύμφωνα με μια μελέτη στο τεύχος του The Lancet, δημοσιευμένη στις 14 Μαΐου 2022.
Για τη μελέτη, Ισπανοί ερευνητές στρατολόγησαν 1.002 άτομα ηλικίας 20 έως 75 ετών που είχαν στεφανιαία νόσο. Οι μισοί ανατέθηκαν τυχαία να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ενώ οι άλλοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή. Όλοι συναντήθηκαν με διαιτολόγο
(αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικά) τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Και οι δύο δίαιτες έδωσαν έμφαση 
στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, καθώς και τα ψάρια και τα πουλερικά. Αλλά η μεσογειακή διατροφή περιείχε περισσότερο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, ενώ η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιλάμβανε περισσότερα δημητριακά, πατάτες και όσπρια και έδινε έμφαση στις τεχνικές μαγειρέματος με χαμηλά λιπαρά.

Μετά από επτά χρόνια, όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντικά λιγότερα καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά και συναφή προβλήματα από όσους ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτή η μακροχρόνια μελέτη παρέχει τα πιο εκτενή στοιχεία μέχρι σήμερα σχετικά με τα καρδιολογικά οφέλη ενός μεσογειακού τύπου διατροφικού μοτίβου.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ,
-ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ KINGS
COLLEGE HOSPITAL, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
MSc ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ (EACVI)
ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΩΡΑΚΙΚΗ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ.

vasiliadis 22b