Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΠΩΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΧΕΙΡΟΛΑΒΗΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΟΙΑΣ.

Εάν έχετε πόνο στα χέρια ή αδύναμους μύες χεριών, τότε ξέρετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να πιάσετε ένα τιμόνι, να ανοίξετε ένα βάζο, να γυρίσετε ένα κατσαβίδι ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη δύναμη της χειρολαβής σας και όχι μόνο να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές εργασίες.
Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 23 Ιουνίου 2022, από το JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η κακή δύναμη χειρολαβής στη μέση ηλικία συσχετίστηκε με γνωστική έκπτωση μια δεκαετία αργότερα. Περισσότεροι από 190.000 άνδρες και γυναίκες χωρίς άνοια (μέση ηλικία 56 ετών) συμμετείχαν στη μελέτη και παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ που μέτρησαν τη δύναμη της χειρολαβής, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τη μνήμη και τις ικανότητες συλλογισμού, και υποβλήθηκαν επίσης σε απεικόνιση εγκεφάλου.
Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν υψηλότερες βαθμολογίες δύναμης λαβής στην αρχή της μελέτης, τα άτομα με χαμηλότερα σκορ λαβής ήταν πιο πιθανό να έχουν αργότερα προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη, δείκτες απεικόνισης εγκεφάλου αγγειακής άνοιας και διαγνώσεις άνοιας.

Βασιλειάδης Ιωάννης
Ειδικός καρδιολόγος
-Εξειδικευμένος στη σύγχρονη υπερηχοκαρδιογραφία, King’s College Hospital, Λονδίνο
-EACVI certified in adult transthoracic echocardiography.
-MSc Κλινικής Φαρμακολογίας.
-Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας.
-Πρώην Επιμελητής Καρδιολογικής κλινικής Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου.
www.cardioecho.gr

vasiliadis 22b