Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κορωνοϊός: Τι προβλέπεται όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Για πάνω από έναν χρόνο, τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού ήταν και είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητα των περισσοτέρων. Τι συμβαίνει όμως όσο αυξάνεται το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων;
 
Τα πρωτόκολλα της χώρας μας, σε περίπτωση που κάποιος αποτελεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την επιτήρηση επί 14 ημέρες από τις αρχές του ΕΟΔΥ, καθημερινώς, για το ενδεχόμενο εμφάνισης συμπτωμάτων, την αποφυγή κοινωνικών επαφών και ταξιδίων. Φαίνεται ωστόσο πως αν το άτομο που καταχωρείται από τις αρχές ως στενή επαφή είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι οδηγίες διαφοροποιούνται.
 
Τι ισχύει αν ένας πλήρως εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι έρευνες δείχνουν πως σε πολλές περιπτώσεις το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τη μόλυνση, σε κάθε περίπτωση όμως συμβάλλει ώστε να μη νοσήσει κανείς βαριά από κορωνοϊό, να αποφύγει τη νοσηλεία, την εισαγωγή σε ΜΕΘ και τον θάνατο από τη νόσο Covid-19.
 
 
Απαντώντας λοιπόν σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμοβλιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, περιέγραψε τι θα ισχύσει σε περίπτωση που πλήρως εμβολιασμένοι έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη.
 
Δεν θα κάνουν τεστ, ούτε θα υφίστανται απομόνωση οι εμβολιασμένοι
Όπως είπε, οι εμβολιασμένοι θα παρακολουθούνται, αλλά δεν θα χρειάζεται να κάνουν μοριακά τεστ, παρά μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα. «Δηλαδή, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη» είπε, και τόνισε πως «αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση».
 
Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ένας πολίτης που έχει κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου θεωρείται ατελώς εμβολιασμένος, «επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως, εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».
 
Πηγή: iefimerida.gr