Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Αιμορροΐδες. Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται. Σύγχρονες και ελάχιστα επώδυνες τεχνικές.

Οιαιμορροΐδες ή πιο σωστά η αιμορροϊδοπάθειαείναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί συχνά σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.
Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογική ανατομική δομή του ορθοπρωκτικού σωλήνα αποτελούμενες κυρίως από φλέβες. Ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλία, όπωςη δυσκοιλιότητα και η εγκυμοσύνη, προκαλούν στάση του αίματος στις αιμορροΐδες , διάτασή τους και βαθμιαία απώλεια της στήριξής τους,με αποτέλεσμα τη διόγκωση και την πρόπτωσή τους, που προκαλεί συμπτώματα και ενοχλήσεις στον ασθενή. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας είναιη διατροφή, το αλκοόλ, τα μπαχαρικά, η κληρονομική προδιάθεση και η παρατεταμένη ορθοστασία.


aimoroides xeirourgos harisis 1

Ανάλογα με την εντόπισή τους διακρίνονται σεεσωτερικές, όταν εντοπίζονται μέσα από τον πρωκτό και σεεξωτερικές, οι οποίες καλύπτονται από δέρμα. Ανάλογα με την έκταση της διόγκωσης και πρόπτωσης διακρίνονται σε :
• 1ου βαθμού (δεν είναι ορατές παρά μόνο με ορθοσκόπηση),
• 2ουβαθμού (παροδική πρόπτωση κατά την αφόδευση και ανατάσσονται αυτόματα),
• 3ου βαθμού (πρόπτωση κατά την αφόδευση, το βήχα, την ορθοστασία, το περπάτημα και την κένωση και ανάταξη με το χέρι) και
• 4ου βαθμού (μόνιμη πρόπτωση και αδυναμία ανάταξης).

aimoroides xeirourgos harisis 2
Ταβασικά συμπτώματα των αιμορροΐδωνπεριλαμβάνουναπώλεια αίματος κατά τις κενώσεις, πόνο, αισθητή πρόπτωση κυρίως κατά τις κενώσεις, αίσθημα δυσανεξίας και πληρότητας στον πρωκτό, έξοδο βλέννης και κνησμό (φαγούρα) στον πρωκτό. Η χρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει εώς και σημαντικού βαθμούαναιμία.

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι χειρουργική.Η συντηρητική θεραπεία, όπως υπακτικά, εδρόλουτρα, αντιφλεγμονώδη, είναι χρήσιμη για την παροδική ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Διάφορες χειρουργικές τεχνικές είναι διαθέσιμες ανάλογα με την έκταση της νόσου.
• Πολύ καλά αποτελέσματα παρουσιάζει σήμεραη τεχνική της απαγγείωσης των αιμορροΐδων με τη βοήθεια κεφαλής Doppler υπερήχων (τεχνική HAL). Με την τεχνική αυτή, εντοπίζεται η αρτηριακή παροχή αίματος στις αιμορροΐδες μέσω κεφαλής υπερήχων και επί τόπου τοποθετούνται ραφές οι οποίες διακόπτουν αυτή τη ροή με αποτέλεσμα το μαρασμό των αιμορροΐδων. Η επέμβαση συμπληρώνεται με ανάρτηση του βλεννογόνου. Η τελευταία αυτή τεχνική δεν περιλαμβάνει εκτομή, συνοδεύεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και ελάχιστες επιπλοκές.

• Ηκλασική αιμορροϊδεκτομή (MilliganMorgan)περιλαμβάνει την αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων, με την τραυματική επιφάνεια συνήθως να αφήνεται να επουλωθεί μόνη της. Σήμερα η τεχνική αυτή όταν εφαρμόζεται, γίνεται με τη βοήθεια διαφόρων μορφών ενέργειας (ενέργεια υπερήχων) και η χρήση της περιορίζεται στη θεραπεία πολύ προχωρημένων περιπτώσεων αιμορροϊδοπάθειας 4ου βαθμού.

Το χειρουργικό laser επίσης βρίσκει εφαρμογή στη σύγχρονη θεραπεία των αιμορροΐδων, με ιδιαίτερη εφαρμογή στις περιπτώσεις όπου προεξάρχον σύμπτωμα είναι η αιμορραγία.

Το συχνό αυτό χειρουργικό πρόβλημα που προκαλεί σημαντική έκπτωση στην καθημερινή ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων, σε αντίθεση με τις δραματικές εμπειρίες πολλών ασθενών που το αντιμετώπισαν χειρουργικά τις προηγούμενες δεκαετίες, πλέον αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά και με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Copyright Χρήστος Χαρίσης, Γενικός Χειρουργός

Για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό Χρήστο Χαρίση στη Θεσσαλονίκη στο 2316009932 ή με email στο charisissurg@gmail.com