Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Αόρατος ευθειασμός δοντιών με γλωσσικά σιδεράκια

Ο ευθειασμός των ‚στραβών δοντιών‘ γίνεται ως επί των πλείστων με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Αυτό σημαίνει με τα γνωστά στον περισσότερο κόσμο ‚σιδεράκια‘ που μπορεί να είναι είτε μεταλλικά, είτε κεραμικά και τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά των δοντιών. Ωστόσο, τα τυποποιημένα ‚εξωτερικά σιδεράκια‘ είναι ορατά στην εξωτερική πλευρά των δοντιών αποτελώντας εμπόδιο για ορισμένους ασθενείς λόγω των επαγγελματικών ή κοινωνικών τους υποχρεώσεων. Έτσι πολλοί στρέφονται στη λύση μιας ορθοδοντικής θεραπείας με ‚γλωσσικά σιδεράκια‘. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η αυξανόμενη ζήτηση για πιο αισθητικές μεθόδους κυρίως στις θεραπείες ενηλίκων αλλά και παιδιών επέφερε μια σταδιακή εισβολή συστημάτων με ‚γλωσσικά σιδεράκια‘.

Τι είναι τα γλωσσικά σιδεράκια;

Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι σιδεράκια τα οποία τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών (δηλαδή από την πλευρά της γλώσσας στην κάτω γνάθο και από την πλευρά του ουρανίσκου στην άνω γνάθο). Πιο συγκεκριμένα στο στόμα του ασθενούς τοποθετούνται σιδεράκια (τα οποία κολλιούνται πάνω στα δόντια) καθώς και ένα ορθοδοντικό σύρμα που περνάει απ‘ όλα τα σιδεράκια. Αυτό εξασκεί δυνάμεις πάνω στα δόντια τα οποία έτσι μετακινούνται στην επιθυμητή θέση. Πλέον υπάρχουν τεχνικές (π.χ. WIN, Incognito) με απολύτως εξατομικευμένα γλωσσικά σιδεράκια και σύρματα τα οποία κατασκευάζονται σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα για κάθε ασθενή ξεχωριστά με σκοπό να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος, προσφέροντάς με αυτόν τον τρόπο την μέγιστη δυνατή άνεση.

Γλωσσικά σιδεράκια: Πλεονεκτήματα σε σχέση με τα εξωτερικά σιδεράκια.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα και συχνά ο κύριος λόγος για την επιλογή μιας θεραπείας με γλωσσικά σιδεράκια είναι ότι τοποθετούνται στο εσωτερικό των δοντιών όντας έτσι πρακτικά αόρατα για τον απλό παρατηρητή. Εκτός αυτού σε θεραπείες με εξωτερικά σιδεράκια υπάρχει ο κίνδυνος (μόνο σε περίπτωση κακής στοματικής υγιεινής) εμφάνισης τερηδόνας στην εξωτερική πλευρά των δοντιών τις περισσότερες φορές υπό τη μορφή λευκών κηλίδων. Δεδομένου ότι τα γλωσσικά σιδεράκια τοποθετούνται στο εσωτερικό των δοντιών αποφεύγονται επιπλοκές τέτοιας φύσεως καθώς στην εσωτερική πλευρά των δοντιών παράγεται και ρέει περισσότερο σάλιο, με αποτέλεσμα η αντίσταση στην δημιουργία τερηδόνας να είναι ελαφρώς υψηλότερη. Εκτός αυτού η γλώσσα εκτελεί μια ήπια λειτουργία καθαρισμού των δοντιών συμβάλλοντας έτσι στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η φθορά των δοντιών είναι πολύ λιγότερο συχνή στην εσωτερική πλευρά των δοντιών κατά την ορθοδοντική θεραπεία με γλωσσικά σιδεράκια σε σχέση με τα συμβατικά εξωτερικά σιδεράκια. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα γλωσσικά σιδεράκια προσφέρουν συγκριτικά με τα εξωτερικά μικρότερους χρόνους θεραπείας και καλύτερα αποτελέσματα, λόγω της απολύτως εξατομικευμένης διαδικασίας κατασκευής τους.

Συνοψίζοντας μπορεί να ειπωθεί ότι τα γλωσσικά σιδεράκια επιτρέπουν τη θεραπεία όλων των οδοντικών ορθοδοντικών προβλημάτων, με εξαιρετικά αποτελέσματα όντας παράλληλα μια εξαιρετικά αισθητική – αόρατη μέθοδος θεραπείας.

Θεοδώρα Μπαρτζιώκα

Δρ. Κων/νος Ναζίρης

Ειδικοί ορθοδοντικοί

Εξειδικευμένοι στην αόρατη ορθοδοντική με γλωσσικά σιδεράκια

Νικ. Καρναβά 1 (εμπορικό κέντρο) Γρεβενά