συμπλευση

Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

vandal

Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Άμεσα στο χειρουργείο θα πρέπει να οδηγούνται οι αθλητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) που  παθαίνουν  ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, προκειμένου να αποφύγουν σοβαρές βλάβες στο μηνίσκο και στους χόνδρους.

Αυτό τονίζεται  στα συμπεράσματα του Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής,  το οποίο…

διεξήχθη   στη Λάρισα (3-6 Απριλίου 2013).

«Το χειρουργείο, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ρήξη χιαστού συνδέσμου και να αποφύγει ο αθλητής  σοβαρές βλάβες στο μηνίσκο, στους χόνδρους αλλά και την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα» τόνισε  ο ΔρΣταύρος  Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Eιδικός  Αθλητικών Κακώσεων, Επιστημονικός Διευθυντής της ATHENSSPORTSCLINIC, εταιρείας διαχείρισης υγείας αθλητών.

Κι αυτό γιατί η συντηρητική  αντιμετώπιση της ρήξης, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία,  εμφανίζει 86% συμπτωματική αστάθεια γόνατος και 87,5% μέτρια έως φτωχά αποτελέσματα, ενώ μόνο 14% των αθλητών επιστρέφουν και πάλι σε αθλητική δραστηριότητα!

Μάλιστα, σύμφωνα με τον  Δρ Αλευρογιάννη, τα αποτελέσματα μελετών ειδικών κέντρων του εξωτερικού  δείχνουν ότι το 72% των αθλητών, που δεν υποβλήθηκαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης, μέσα σε  πέντε  μήνες  μετά τον τραυματισμό,  παρουσίασαν μηνισκική  και χόνδρινη βλάβη, κυρίως στον έσω μηριαίο κόνδυλο.

 Επίσης η πιθανότητα σοβαρών βλαβών όταν ο τραυματισμός είναι πάνω από δυο χρόνια, εξαπλασιάζεται και 18πλασιάζεται όταν έχουμε συνοδό βλάβη του μηνίσκου.

 

 

     ΝΕΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 

Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο παρά την ύπαρξη πλήθους χειρουργικών μεθόδων αποκατάστασης με μονή ή διπλή δέσμη μοσχεύματος, διακνημικά, ανάδρομα ή από έσω πόρτα, φαίνεται ότι στα μακροχρόνια αποτελέσματα δεν αποφεύγεται η αρθρίτιδα του γόνατος.

Η εξέλιξη αυτή, όπως εξήγησε ο διαπρεπής Έλληνας ορθοπεδικός χειρουργός,   οδήγησε  στην εύρεση νέας τεχνικής, αυτής της “ανατομικής αποκατάστασης με μονή δέσμη μοσχεύματος”.

Μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα της μεθόδου, σύμφωνα με τις  επιστημονικές μελέτες  που παρουσίασε  στο Συνέδριο  ο διάσημος Αμερικανός ορθοπεδικός χειρουργός, DrF.Fu  είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

        Η νέα χειρουργική  τεχνική έχει εφαρμοστεί σε πολλούς αθλητές και στην Ελλάδα  με άριστα αποτελέσματα. Στην χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περίπου 4.000 επεμβάσεις συνδεσμοπλαστικής χιαστού. Την επέμβαση καλύπτουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

 “Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τραυματισμένους αθλητές, ακόμη και σε αυτούς με ανατομικές παραλλαγές» ανέφερε ο Δρ Αλευρογιάννης και κατέληξε

«Με την νέα μέθοδο μειώνεται σημαντικά η διάρκεια του χειρουργείου. Ο νέος σύνδεσμος τοποθετείται σε ανατομική θέση και εξασφαλίζει στροφική σταθερότητα, που  είναι το κλειδί της επιτυχίας για την αποφυγή της αρθρίτιδας στο γόνατο. Οι  δε πιθανότητες επαναρρήξης του μοσχεύματος μειώνονται σημαντικά» .

Συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα της νέας χειρουργικής τεχνικής είναι :

  • Ø Διάρκεια χειρουργείου περίπου 30 με 45 λεπτά
  • Ø Μόνο μια ημέρα νοσηλεία για λόγους ασφαλείας
  • Ø Κινητοποίηση του ασθενή από την πρώτη μετεγχειρητική με φυσικοθεραπευτική καθοδήγηση, βάσει πρωτοκόλλου αποκατάστασης.
    • Ø Επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες 4 με 5 μήνες ανάλογα με το είδος του αθλήματος

 

 

 

 

      Ο ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

 

     Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο σύνδεσμος του γόνατος ο οποίος υφίσταται συχνότερα τραυματισμό, ως αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης, πτώσεων ή τροχαίων ατυχημάτων . Η συχνότητα της κάκωσης αυτής αυξάνεται συνεχώς, με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων ατόμων νέας ηλικίας στον επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ εμφανίζεται αυξημένη στις γυναίκες δύο με οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες.

 Πιο συχνά τραυματίζονται οι αθλητές του μπάσκετ, του χόκεϊ, του ποδοσφαίρου,  της γυμναστικής, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα αυτοί του σκι και του βόλεϊ. Στις ΗΠΑ  κάθε χρόνο έχουμε περίπου 250.000 τραυματισμούς σε άτομα ηλικίας 15 με 45 χρόνων.

Το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των κακώσεων του χιαστού συνδέσμου ανέρχεται σε 2-3 δισ. δολάρια το χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει το τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος των τραυματισμών αυτών.www.athenssportsclinic.gr   Τηλ.2107786868,6983519519,6944998694

 

Δείτε ακόμα