Εμμηνόπαυση και αύξηση βάρους
Γράφει η Βιβή Κατσαρού – Κλινικός Διατροφολόγος Διαιτολόγος MSc – www.diaitorama.gr
Κατά την εμμηνόπαυση πολλές φορές παρατηρείται αύξηση βάρους. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Πρώτον, η αλλαγή της σύστασης του σώματος που παρατηρείται, οδηγεί σε μείωση της μυϊκή μάζας και αύξηση του σωματικού λίπους. Το …
γεγονός αυτό οδηγεί σε μείωση των καύσεων του οργανισμού και κατ’ επέκταση σε αύξηση βάρους. Επιπλέον, αύξηση βάρους προκαλεί η αλλαγή στον τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει περισσότερη καθιστική ζωή και λιγότερη σωματική άσκηση. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του βάρους με το πέρασμα των ετών, με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής να αποτελούν τους πιο σημαντικούς.
Είναι αποδεκτό να αυξηθεί ελαφρώς το βάρος κατά την περίοδο αυτή, όμως: πρέπει το βάρος να παραμένει σε υγιή επίπεδα καθώς σταδιακά μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται και να υπερβεί τα φυσιολογικά όρια. Για να βρει μια γυναίκα εάν το βάρος της είναι φυσιολογικό, διαιρεί το βάρος της (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα): ΔΜΣ=Β/Υ². Π.χ. για μια γυναίκα ύψους 1,60μ. και βάρους 60 κιλών, ο ΔΜΣ είναι: 23,4. Ένα φυσιολογικό βάρος πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των τιμών 18,5-25.
Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση, μειώνονται κατά 200 περίπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να διατηρήσει σταθερό το βάρος της, θα πρέπει να τρώει λιγότερο φαγητό απ’ ότι πριν.
Το να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση: διαβήτη, καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχετε ένα υγιές βάρος, που θα χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από καλές διατροφικές συνήθειες.
Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος τρώγοντας ισορροπημένα ή απλώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας:
- Το πρώτο ‘ημίχρονο’ της ημέρας καθορίζει το πώς θα πάει το δεύτερο. Εάν φάτε σωστά από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, είναι πιο πιθανό ότι θα φάτε σωστά και από απόγευμα μέχρι το βράδυ: λιγότερο τσιμπολόγημα ή απουσία υπερφαγίας.
- Τρώτε ένα θρεπτικό πρωινό καθημερινά: αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γάλα με βρώμη και ξηρούς καρπούς, ψωμί με κασέρι ή βραστό αβγό, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης.
- Κυρίως γεύμα: φροντίστε να τρώτε τόσο ώστε να μην πεινάτε πια και να νιώθετε κορεσμό αλλά όχι φούσκωμα. Το γεύμα σας πρέπει να έχει ποικιλία, να είναι μαγειρεμένο με υγιεινές μεθόδους (όχι τηγάνισμα) και να περιέχει απαραιτήτως λαχανικά.
- Το βραδινό γεύμα χρειάζεται να είναι μικρότερο από το κυρίως, έτσι ώστε να χορταίνετε αλλά να μην πέφτετε για ύπνο με ‘βαρύ στομάχι’.
- Ενδιάμεσα σνακ: είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της όρεξης και για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Υγιεινές προτάσεις αποτελούν τα φρούτα, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί.
- Προτιμάτε τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως: ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά κτλ. Σας χορταίνουν για περισσότερη ώρα και σας προστατεύουν από διάφορα προβλήματα υγείας.
- Πίνετε πολύ νερό: η καλή ενυδάτωση βοηθά όχι μόνο στη σωστή λειτουργία όλου του οργανισμού αλλά και στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους.
- Αποφεύγετε τα γλυκά: περιέχουν ζάχαρη και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά που επιβαρύνουν την υγεία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. 2-3 μικρά γλυκά την εβδομάδα είναι αρκετά.