συμπλευση

Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

vandal

Θέλω να μείνω έγκυος…Ποιες αλλαγές στη διατροφή σας αυξάνουν την γονιμότητα

Γράφει ο Σταύρος Χρ. Καραγκούνης M.D. Mαιευτήρας – Χειρ. Γυναικολόγος

Υποψ. Διδάκτορας Α.Π.Θ. εξειδικευμένος στην υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή

 

Αν και η υπογονιμότητα αγγίζει το 15% των ζευγαριών υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αυξηθεί η γονιμότητα. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή που μπορείτε να εφαρμόσετε από μόνοι σας.

  1. Ξεκινήστε μια αντιοξειδωτική διατροφή

Η οξείδωση δημιουργείται στον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, προϊόντα ατελούς μεταβολισμού των τροφών που καταναλλώνουμε.

Τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τόσο τα ωάρια όσο και το σπέρμα

75 γρ φρούτων λαχανικών ξηρών καρπών και δημητριακών ημερησίων είναι ικανά να βελτιώσουν την ποιότητα σπέρματος στους άνδρες

Ζευγάρια που παίρνουν αντιοξειδωτική αγωγή έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν στη διαδικασία της εξωσωματικής

  1. «Το πρωί τρώγε σα βασιλιάς και το βράδυ σα φτωχός» έλεγαν οι παλιοί…

Η λήψη του μεγαλύτερου ποσοστού των ημερήσιων θερμίδων το πρωί ειδικότερα από τοις γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών βοηθά μείωση της ινσουλίνης κατά 8% ενώ μειώνει την τεστοστερόνη κατά 50%.

Σε αντίθεση οι γυναίκες που είχαν αντιστροφή θερμίδων προς όφελος του βραδινού γεύματος έκαναν 30% λιγότερες ωορρηξίες

  1. Καταναλώστε λιγότερα trans λιπαρά

Τα trans λιπαρά βρίσκονται σε κυρίως σε υδρογονωμένους υδατάνθρακες δηλαδή στις μαργαρίνες, στα τηγανητά φαγητά και fast food, επεξεργασμένα τρόφιμα και ψητά snacks.

Η κατανάλωση μη κορεσμένων λιπαρών όπως το φρέσκο ελαιόλαδο και το φυστικοβούτηρο ή τροφών που τα περιέχουν όπως ξηροί καρποί, σαρδέλες, και ο άγριος σολομός αυξάνουν την γονιμότητα μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης και προκαλώντας καλύτερη ωορρηξία. Ταυτόχρονα μειώνουν το κίνδυνο της υπογονιμότητας κατά 31%

  1. Ελαττώστε τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνετε

Η μείωση της πρόσληψης των υδατανθράκων συνιστάται γενικά αλλά και ειδικότερα στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι γυναίκες που κάνουν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες έχουν αυξημένο κίνδυνο για υπογονιμότητα κατά 70%

  1. Αυξήστε τη λήψη φυτικών ινών και μειώστε τη λήψη προιόντων με χαμηλά λιπαρά

Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα της ινσουλίνης και η απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι λιποδιαλυτά και απαραίτητα για την σωστή ωορρηξία και την τακτική εμμηνορρησία

  1. Ξεκινήστε να λαμβάνετε 400mgφυλλικού οξέως και 80 mgσιδήρου από οποιοδήποτε πολυβιταμινούχο σκεύασμα

Το 60% των γυναικών έχουν έλλειψη φυλλικού οξέως   το οποίο μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες απέναντι στις γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου που ενδέχεται να συμβούν πριν ακόμη μάθει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος.

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τις έγκυες γυναίκες και εκείνες που προγραμματίζουν να συλλάβουν, πάντα με την υπόδειξη του γυναικολόγου. Το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της προεκλαμψίας, ενώ περιορίζει επίσης τον κίνδυνο για καταστροφικές γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού – δισχιδής ράχη και ανεγκεφαλία – κατά 50% έως 70%.

  1. «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ» και μειώστε τον καφέ!!!!

Ξεκινήστε 30’ αεροβικής άσκησης ημερησίως και διατηρήστε ένα φυσιολογικό σχετικά βάρος. Ακόμα και η απώλεια του 10% του βάρους σε ένα παχύσαρκο άτομο τροποποιεί ευνοϊκά προς τη γονιμότητα το ορμονικό του προφίλ