Οδηγίες για το βάρος των γυναικών, κατά την διάρκεια της κύησης
Γραφεί ο Δρ. Γιώργος Παπαγεωργίου
Μαιευτήρας –Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ
Ο δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] είναι ένας δείκτης που ορίζει εάν ένα άτομο είναι παχύσαρκο η όχι. Ο ίδιος δείκτης αναπροσαρμοζόμενος για την εγκυμοσύνη, χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις αλλαγές του σωματικού βάρους που επιτρέπεται να συμβούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες εταιριών Μαιευτικής και Γυναικολογίας, ο Δ.Μ.Σ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το βάρος του σώματος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μετρά[kg/m2]. Αναλόγως με το πηλίκο, το σωματικό βάρος ταξινομείται ως εξής: Κάτω από 18,5=λιποβαρές άτομο [επικινδυνά χαμηλό σωματικό βάρος]. Από 18,5 έως 24,9=φυσιολογικό βάρος. Από 25 έως 29,9=υπέρβαρο άτομο. Από 30 και πάνω=παχυσαρκία.
Τα όρια της αυξήσεως βάρους της γυναίκας που κυοφορεί ένα έμβρυο [για τελειομηνη κύηση] αν είναι λιποβαρής, συνιστώνται να πάρει φυσιολογικό βάρος 11 έως 16 κιλά, εάν έχει φυσιολογικό βάρος: 13 έως 18 κιλά, αν είναι υπέρβαρη: 7 έως 11 κιλά και αν είναι παχύσαρκη: 5 έως 9 κιλά.
Για τις γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, αναλογικα συνιστώνται περισσότερα κιλά. Για όσες έχουν φυσιολογικό βάρος συνιστώνται να πάρει 17 έως 24 κιλά. Για όσες είναι υπέρβαρες: 14 έως 23 κιλά. Για τις παχύσαρκες: 11 έως 19 κιλά. Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες για τις λιποβαρείς γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα.
Θερμιδικές ανάγκες της εγκύου στην διάρκεια της κύησης είναι 2200-2900 θερμίδες ημερησίως. Προοδευτικά κλιμακούμενες σύμφωνα με την πρόοδο της κύησης, καθώς μεγαλώνει το έμβρυο. Αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο πρέπει να προσθέσουν 340 θερμίδες την ημέρα περισσότερες από ότι στο πρώτο τρίμηνο, και το τρίτο τρίμηνο 450 θερμίδες την ημέρα περισσότερες από ότι στο δεύτερο τρίμηνο. Οι προσλαμβανόμενες θερμίδες έχουν σχέση και με την ποιότητα της τροφής, την αναλογία υδατανθράκων-πρωτεϊνών, λιπών ανά γεύμα, την ποσότητα και τον αριθμό των γευμάτων κάθε μέρα. Οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από θρεπτικά τρόφιμα, όπως οι άπαχες πρωτεΐνες π.χ. ψαριά, πουλερικά, άπαχο κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με πολλά λιπαρά, αλάτι ή και ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τα πρόχειρα φαγητά, τα αλμυρά σνακ κ.λπ. Επιπλέον, αν θέλουν οι εγκυμονουσες να διατηρήσουν υπό έλεγχο την αύξηση του σωματικού τους βάρους και με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει ο μαιευτήρας τους, μπορούν να φροντίσουν να είναι δραστήριες, και να αθλούνται σε ήπιους ρυθμούς, έως 30 λεπτά την ημέρα.