Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ιδιοδεκτικότητα και η ενίσχυση της στην καθημερινότητα των παιδιών

Η ιδιοδεκτικότητα γίνεται ασυνείδητα στο σώμα μας και είναι το άθροισμα των πληροφοριών που φτάνουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μέσω κεντρομόλων νευρικών οδών. Οι αισθητηριακοί υποδοχείς βρίσκονται πάνω στους μυς ,στις αρθρώσεις, στους τένοντες και στους συνδέσμους και ενημερώνουν συνεχώς για το που βρίσκεται το σώμα μας και τα μελή του στο χώρο.
Η ελλιπής ιδιοδεκτικότητας θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί σωστά μια κίνηση διότι θα ήταν δύσκολο να ελέγξουμε τη δύναμη και την κίνηση των δάκτυλων όταν π.χ. κουμπώνουμε ένα πουκάμισο, στο γράψιμο και σε άλλες επιλεκτικές κινήσεις των χεριών. Ακόμη και στον κορμό όπως και στα πόδια θα υπάρχουν δυσκολίες κίνησης π.χ. ανεβοκατέβασμα των σκαλιών ή στο ποδήλατο. Αυτή η ελλιπής ιδιοδεκτικότητα αυξάνεται ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε οπτική επαφή με το σώμα μας κι έτσι όταν κοιτάζει το παιδί αλλού είναι σχεδόν αδύνατο να κλείσει το κουμπί όπως αναφέρθηκε στο παράδειγμα. Ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός με αντικείμενα που τους πέφτουν από τα χέρια ,σπάνε πράγματα εύκολα, σκοντάφτουν, πέφτουν και παρουσιάζουν φτωχό συντονισμό κινήσεων.
Πως μπορούμε λοιπόν να ενισχύσουμε αυτές τις ανάγκες;
Γενικά με το να ενθαρρύνουμε ένα παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στα αθλήματα του Judo, Karate, στίβου και της κολύμβησης. Όπου ένα παιδί πρέπει να τραβήξει και να σπρώξει άλλοτε με πολύ και άλλοτε με λιγότερη δύναμη. Ακολουθούν διάφορες ασκήσεις που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα τους.
• Στύβουμε πορτοκάλι, λεμόνι
• Πλάθουμε ζύμη
• Κόβουμε φρούτα, κασέρι, φαγητό
• Ποδήλατο
• Σπρώξιμο καροτσιού
• Μεταφορά δίσκου με διάφορα αντικείμενα

Με τιμή
Σπανού Αικατερίνη
ΤΕ. Φυσικοθεραπεύτρια, ΜΤ, ΜLD katerinchensp@ yahoo.com

Δείτε ακόμα