Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Πανευρωπαικη ημερα Λογοθεραπειας -Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία

Η Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να βάζει στη σειρά ,και να παράγει ήχους ,συλλαβές και λέξεις.

Εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες στον προγραμματισμό και στην εκτέλεση των κινήσεων που απαιτούνται για την άρθρωση των ήχων (φθόγγων) Γνωρίζει τι θέλει να πεi αλλά ο εγκέφαλος δε δίνει τις σωστές εντολές στα όργανα των αρθρωτών για να παράγουν με ακρίβεια τους ήχους.
Ένα παιδί με αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία μπορεί να παρουσιάσει:
-Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου-ομιλίας.
-Κάνει ακανόνιστα λάθη με ήχους ,μπερδεύει συλλαβές σε μεγάλες λέξεις.
-Αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα τι του λέμε απ’ οτι να μιλήσει.
-Έχει δυσκολία στο να μιμηθεί, να επαναλάβει προτάσεις
-Μιλάει ακόμη χειρότερα όταν έχει άγχος ή βιάζεται.
-Είναι δύσκολο να καταλάβουν την ομιλία του άτομα που δεν το γνωρίζουν καλά.
Όπως σε κάθε αναπτυξιακή διαταραχή και στην Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία είναι απαραίτητη η πρώιμη παρέμβαση. Με εντατική θεραπεία απο μικρή ηλικία θα μπορέσει να βελτιώσει τις δυσκολίες στο λόγο του. Το επίκεντρο της παρέμβασης είναι η βελτίωση του σχεδιασμού της αλληλουχίας και του συντονισμού των κινήσεων των μυών (αρθρωτών) για την παραγωγή λόγου.
Σημαντικός παράγοντας είναι η συνεργασία του θεραπευτή με τους γονείς.Η εξάσκηση και η επανάληψη είναι πολύ σημαντική για να διασφαλιστεί η βέλτιστη πρόοδος στη θεραπεία.

Ελένη Τζήρου
Λογοθεραπεύτρια

Η Ευρωπαική Ημέρα Λογοθεραπείας,η 6η Μαρτίου θεσμοθετήθηκε απο τη CPLOL(την Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαικής Ενωσης)ως μια ευκαιρία για τη διευρυμένη δημόσια επικοινωνία των επιστημόνων λογοθεραπευτών με το ευρύτερο κοινό. Η Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαικής Ενωση αποτελείται απο τους Συλλόγους των λογοθεραπευτών των κρατών μελών της ΕΕ.Την Ελλάδα εκπροσωπεί στο CPLOL ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών στον οποίο τοσο εγώ οσο και ο κ.Καραγιάννης είμαστε εγγεγραμμένα μέλη απο το 2002.