10 tips υγείας
Βασιλειάδης Ε. Ιωάννης Ειδικός Καρδιολόγος
Ο Φεβρουάριος είναι Μήνας Καρδιάς (καθώς υπάρχει και η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου), μια ευκαιρία να μάθουμε για τη σημασία της διατήρησης της καλής υγείας της καρδιάς ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, η οποία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους “δολοφόνους” της χώρας. Εδώ είναι 10 αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να επιλέξετε σήμερα και θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
1. Γνωρίστε τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής : Η καρδιακή προσβολή είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, καθώς η γρήγορη θεραπεία μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή βάρος στο στήθος σας, δυσφορία που εξαπλώνεται στα χέρια, το λαιμό, το σαγόνι, την πλάτη ή το στομάχι σας και αίσθημα αδιαθεσίας, ιδρώτα ή δύσπνοια.
2. Διαχειριστείτε το βάρος σας : Για μερικούς από εμάς, μπορεί να είναι εύκολο να μιλήσουμε και δύσκολο να το κάνουμε. Μπορεί να βοηθήσει αν εστιάσετε στην πραγματοποίηση μικρών, εφικτών, μακροπρόθεσμων αλλαγών, όπως η μείωση του μεγέθους της μερίδας σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε το βάρος και την περίμετρο της μέσης σας σε ένα υγιές εύρος και, κυρίως, να το διατηρήσετε εκεί.
3. Τρώτε καλά: Μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Επιδιώξτε να τρώτε λιγότερη ζάχαρη και αλάτι και αντ’ αυτού να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
4. Κινηθείτε περισσότερο : Στοχεύστε σε 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο – ένας γρήγορος περίπατος ή μια δραστηριότητα όπως η κηπουρική μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη φόρμα σας χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.
5. Γνωρίστε τους αριθμούς σας: Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον 1 φορά ανά μήνα. Η υπέρταση, συνήθως είναι σιωπηλή και δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια. 1 στους 4 Έλληνες έχει υπέρταση.
6. Μειώστε την υψηλή αρτηριακή πίεση: Εάν έχετε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας σχετικά με το πώς να τη μειώσετε μέσω διατροφής, άσκησης, βελτίωσης της ευημερίας και φαρμακευτικής αγωγής.
7. Ελέγξτε τη χοληστερόλη σας: Αποφύγετε την ανάπτυξη υψηλής χοληστερόλης με μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή και πάρτε τα φάρμακά σας εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί.
8. Κ άπνισμα: ΜΗΝ ΚΟΨΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ !!( αστείο). Εάν είστε καπνιστής, το να κόψετε οριστικά είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την καρδιά σας. Ίσως μπορέσετε να λάβετε υποστήριξη από τον γιατρό σας ή τις υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος των εξειδικευμένων ιατρείων.
9. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας: Το να εργάζεστε/ασκείστε για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να σας βοηθήσει να αποφύγετε να αναπτύξετε ανθυγιεινές συνήθειες στις οποίες μπορεί να στραφείτε για να αντεπεξέλθετε.
10. Γνωρίστε το ιατρικό σας ιστορικό και το οικογενειακό σας ιστορικό : Όταν χρειάζεστε ιατρική συμβουλή, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να γνωρίζει εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή εάν είχατε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ’ S COLLEGE , -ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟ KING HOSPITAL , ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ -MSc ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ (EACVI) ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΩΡΑΚΙΚΗ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ-ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ.-ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ