Ο Τεντόγλου θα αφήσει εποχή! 5η θέση στο παγκόσμιο (video)
Ένας αθλητής, με 1.5 χρονό προπόνηση σε χωμάτινο διάδρομο και κακοτράχαλο σκάμμα, που αγωνίζεται σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος…
και καταλαμβάνει την 5η θέση, είναι αθλητής που θα αφήσει εποχή!
Σε έναν συγκλονιστικό τελικό μήκους, με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Κάλι της Κολομβίας, ο Μίλτος Τεντόγλου κοίταξε στα μάτια αθλητές δουλεμένους από μικρά παιδιά, με εξαιρετική τεχνική και φοβερή ταχύτητα απειλώντας να τους κλέψει ένα μετάλλιο. Τελικά ο Γρεβενιώτης αθλητής κατέλαβε την 5η θέση, μετά από εξαιρετικο αγώνα, με καλύτερο άλμα στα 7.66μ. (τρεις πόντους κάτω από το ατομικό του ρεκόρ) και τον αέρα να μην είναι σύμμαχος στις περισσότερες προσπάθειες του.
Για τον Μιλτιάδη Τεντόγλου αυτή ήταν η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας τους. Οχι μόνο γιατί βρέθηκε σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, αλλά γιατί χειρίστηκε τη συμμετοχή του σε αυτό, σαν ένας μεγάλος αθλητής. Ο 17χρονος έχει κάθε λόγο να σκέφτεται θετικά την παρουσία του στους παγκόσμιους στίβους και να ονειρεύεται μετάλλια σε μεγάλες διοργάνωσεις.
Ο Τεντόγλου έχει έναν ακόμη λόγο να αισθάνεται περήφανος, καθώς μετείχε στον καλύτερο τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης, όχι μόνο γιατί ο Κουβανός Ντιμίτριο Μάσσο “προσγειώθηκε” στα 8,05 μ. και βελτίωσε το ρεκόρ διοργάνωσης για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, αλλά γιατί είναι η πρώτη φορά, που δύο άλτες στον τελικό του Παγκοσμίου ολοκληρώνουν πάνω από τα 8,00μ. (δεύτερος ο Ντάνσι Πόρτερ με 8,01 μ. στο έκτο του άλμα) και που το χάλκινο μετάλλιο “κλείνει” με επίδοση πάνω από τα 7,70 μ. (Εμπερτον Σίλβα, 7,76 μ.). Το επίπεδο του αγώνα ήταν εξαιρετικά υψηλό γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην εμφάνιση του Ελληνα αθλητή.
Αυτή ήταν η τρίτη φορά που Ελληνας αθλητής μετέχει στον τελικό του μήκους σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων. Το 1999 ο Λούης Τσάτουμας είχε καταλάβει την 4η θέση με 7,54 μ., ενώ το 2005 ο Γιώργος Τσάκωνας ήταν έκτος στην διοργάνωση του Μαρακές με 7,33 μέτρα.
Η εξέλιξη του αγώνα
Στην πρώτη του προσπάθεια προσγειώθηκε στα 7.49μ. με κόντρα άνεμο 1,7μ. Ο μοναδικός από τους 12 που έκανε άλμα με κόντρα άνεμο ολοκληρώνοντας την πρώτη προσπάθεια των αλμάτων στη 2η θέση, πίσω απο τον Κουβανό Μαϊκέλ Μασό ο οποίος πήδηξε 7.54μ. με ευνοϊκό 0,4μ.
Στη δεύτερη προσπάθεια σχεδόν το… άφησε το άλμα καθώς ο άνεμος γύριζε συνέχεια και τελικά έκανε 6.24μ. για να υποχωρήσει στην 5η θέση, με τον Αυστραλό Ντάρσι Ρόπερ να εχει περάσει πρώτος με 7.70μ.
Η τρίτη προσπάθεια ήταν εξαιρετική. Για άλλη μια φορά με κόντρα άνεμο (-0.2), ο Γρεβενιώτης άλτης προσγειώθηκε στα 7.63μ. και ανέβηκε μία θέση στην κατάταξη (4η) έχοντας μπροστά τον Μασό (7.79μ., +0,7), τον Ρόπερ (7.70μ., -0,5) και Ετσεβερία (7.69μ., -0,2).
Στο πρώτο του άλμα που επιτέλους δεν είχε κόντρα άνεμο (0,7), ο Έλληνας πρωταθλητής βελτίωσε και άλλο την επίδοση του, κάνοντας 7.66μ. Βρέθηκε όμως στην 5η θέση με τον Βραζιλιάνο Έντερσον Σίλβα να κάνει ατομικό ρεκόρ με 7.76μ. (+0,1). Πρώτος παρέμεινε ο Κουβανός Μάσο ο οποίος στην 4η προσπάθεια του, πήδηξε 8.05μ. (+0.5).
Η πέμπτη προσπάθεια του Τεντόγλου, ήταν στα 7.33μ. με αρνητικό και πάλι άνεμο (-0,5). Ο Αυστραλός Ρόπερ, με εντυπωσιακό άλμα στα 7.80μ. (-1,1) πέρασε στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Μάσο που συνέχισε να προηγείται με 8.05μ.
Στο τελευταίο του άλμα, ο Τεντόγλου θέλησε να ρισκάρει αλλά δεν του βγήκε και το άφησε (μετρήθηκε 6.15μ.) ολοκληρώνοντας τον αγώνα στην 5η θέση. Νικητής ο φοβερός Μασό με 8.05μ., αφήνοντας δεύτερο τον Αυστραλό Ρόπερ με 8.01μ. και τρίτο τον Βραζιλιάνο Ντα Σίλβα με 7.76μ.
{youtube}0iXCB6TBV7w|700|450{/youtube}
{youtube}T617Wo82FOQ|700|450{/youtube}
πηγες:
segas.gr
sportsfeed.gr