Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Νομοσχέδιο ΒΟΜΒΑ για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει το περιεχόμενο του νέου αθλητικού…
νόμου που δόθηκε στη διαβούλευση, καθώς περιλαμβάνει ρηξικέλευθες διατάξεις, οι οποίες εφόσον ψηφιστούν και εφαρμοστούν, θα αλλάξουν άρδην το θολό τοπίο του ελληνικού ποδοσφαίρου (και όχι μόνο).

Όσον αφορά στον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου, υπάρχουν διατάξεις…

που αφορούν το εκλογικό σύστημα της ομοσπονδίας προς την κατεύθυνση της διεύρυνσής του (αφού ως γνωστόν το Δ.Σ. της ΕΠΟ εκλέγεται από ένα μικρό εκλογικό σώμα που δυνητικά είναι εύκολα χειραγωγούμενο), με κατάργηση των Ενώσεων και δικαίωμα ψήφου στα Σωματεία.

Αλλαγές υπάρχουν και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στη διαιτησία, στην αναγνώριση των ομοσπονδιών από τη ΓΓΑ και στη θητεία των μελών του Δ.Σ. των ομοσπονδιών. Όλες οι διατάξεις έχουν στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο, ενώ κινούνται στην κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος ενός θολού τοπίου που υφίσταται εδώ και δεκαετίες. Άξιο αναφοράς είναι και το ότι καταργείται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και η ΔΕΑΒ.

Για την αντιμετώπιση της βίας δε, καταργείται πλήρως η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών και η χορήγηση εισιτηρίων σε συνδέσμους. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω, προβλέπονται ποινικές ευθύνες για τις ΠΑΕ!

Το αυτοδιοίκητο
Πολλές από τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου που αφορούν το ποδόσφαιρο, θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσουν έξαλλες αντιδράσεις από τον κόσμο του ποδοσφαίρου που έχει φέρει το άθλημα στο σημερινό του κατάντημα.

Ήδη άλλωστε υπάρχουν φωνές, που μιλούν για ευθεία παρέμβαση του κράτους στο “αυτοδιοίκητο” του ποδοσφαίρου, όπως το εννοούν οι παράγοντες που το υπερασπίζονται. Και θεωρείται βέβαιο, ότι αργά ή γρήγορα, η ΕΠΟ θα απευθυνθεί στην FIFA και θα καταγγείλει το νόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, ακόμη και για το αυτοδιοίκητο, υπάρχει πρόβλεψη στο νέο αθλητικό νόμο και μάλιστα με έξυπνο τρόπο. Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι “για θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης των αθλητικών φορέων, διαιτησίας και αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος. Οι ρητές αντίθετες καταστατικές διατάξεις των οικείων διεθνών ομοσπονδιών, βεβαιώνονται μόνο με γνωμοδότηση του CAS”!

Όποιος έχει αντίρρηση λοιπόν (βλέπε ΕΠΟ), θα χρειαστεί να τρέξει στο CAS για να γνωμοδοτήσει ότι υπάρχει πράγματι παραβίαση του αυτοδιοίκητου και όχι παραβίαση… συμφερόντων!

Οι διατάξεις
Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου του νέου αθλητικού νόμου βρίσκεται εδώ.

Η διαβούλευση πραγματοποιείται στην εξής διεύθυνση.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

-Υποχρεωτική λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών χώρων (κάμερες) και συστήματος ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

-Πρόβλεψη διοικητικών, πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων σε βάρος υπευθύνων σε περίπτωση υπαίτιας φθοράς των ανωτέρω συστημάτων.

-Ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται παρά μόνο κεκλεισμένων των θυρών χωρίς τη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας και αντίστοιχου συστήματος ονομαστικού εισιτηρίου. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινάει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο για τις επαγγελματικές κατηγορίες και για όλες τις άλλες από τη μεθεπόμενη.

-Κατάργηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ).

-Αυστηροποίηση των πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων του αθλητικού νόμου για αδικήματα βίας σε αθλητικούς χώρους με κλιμακούμενες ποινές.

-Απαγόρευση των οργανωμένων μετακινήσεων οπαδών.

-Ειδικές ποινικές προβλέψεις για την προξένηση βλάβης σε κάμερες, τη χρήση λέιζερ και την εκδήλωση ρατσισμού.

-Ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις των ΑΑΕ για οργάνωση μετακίνησης οπαδών και διάθεση εισιτηρίων σε Λέσχες φιλάθλων.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

-Αποτελούν όργανα της ομοσπονδίας που τη συνεπικουρούν, στα γεωγραφικά όρια λειτουργίας τους, στην οργάνωση και τη διεξαγωγή των αθλητικών δραστηριοτήτων της.

-Δεν αποτελούν μέλη των αθλητικών ομοσπονδιών.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

-Στις γενικές συνελεύσεις των αθλητικών ομοσπονδιών συμμετέχουν με αντιπροσώπους τους και ψηφίζουν μόνο τα αθλητικά σωματεία-μέλη που τις απαρτίζουν και όχι οι ενώσεις.

-Το ∆.Σ. της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τετραετή θητεία. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Δ.Σ έχουν δικαίωμα μιας (1) μόνο ανανέωσης της θητείας τους.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

-Σύνδεσμος σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

-Οι θητείες στις ομοσπονδίες διαιτητών είναι τετραετείς με δυνατότητα ανανέωσης για μια μόνο φορά.

-Πενταμελής ΚΕΔ: Πρόεδρος από την ομοσπονδία του οικείου αθλήματος, μέσω προκήρυξης και επιλογή αυτού με συγκεκριμένα κριτήρια, ένα μέλος από επαγγελματικό σύνδεσμο, από κατάλογο διεθνών διαιτητών της τελευταίας δεκαετίας που δίνει η ομοσπονδία διαιτητών και τα υπόλοιπα τρία μέλη από κλήρωση από κατάλογο δώδεκα διεθνών διαιτητών της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών μετά από προκήρυξη.

-Πρωτοβάθμιες πειθαρχικές αποφάσεις από την ΚΕΔ πάντα εγγράφως με κοινοποίηση στον πειθαρχικά ελεγχόμενο και δικαίωμα αυτού για άσκηση εφέσεως ενώπιον της επιτροπής εφέσεως διαιτητών που συγκροτείται στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας διαιτητών.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ (ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ)

-Ενιαία ρύθμιση της σύστασης και λειτουργίας δικαιοδοτικών οργάνων για όλες τις ομοσπονδίες.

-Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Όργανα σε όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες που απαρτίζονται υποχρεωτικά από συνταξιούχους ανώτερους δικαστές με συγκεκριμένες διαδικασίες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια (πχ προκήρυξη, κλήρωση, θητείες).

-Θητεία των μελών των Πειθαρχικών Δικαιοδοτικών Οργάνων τετραετής με δυνατότητα ανανέωσης μιας μόνο φοράς.

-Ορισμός των μελών των Δικαιοδοτικών Πειθαρχικών Οργάνων με κλήρωση από κατάλογο που καταρτίζεται από την Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος.

-Σύσταση Ανώτατης Επιτροπής Αθλητικής Διαφάνειας (ΑΕΑΔ). Η ΑΕΑΔ αποτελείται από επτά μέλη. Τέσσερα μέλη είναι συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι κληρώνονται από κατάλογο υποψηφίων, οποίος καταρτίζεται ύστερα από δημόσια πρόσκληση. Ένα μέλος είναι Καθηγητής Νομικής Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου, ένα μέλος είναι ο πρόεδρος της ΕΟΕ και ένα είναι εκπρόσωπος της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Η θητεία των μελών είναι τετραετής με δικαίωμα ανανέωσης μιας μόνο φοράς. Στο πλαίσιο της ΑΕΑΔ λειτουργεί Συμβούλιο Εισηγητών με πρόεδρο συνταξιούχο Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τρείς δικηγόρους παρ’ Αρείω Πάγω. Η ΑΕΑΔ αποφαίνεται σε δεύτερο βαθμό επί προσφυγών κατά αποφάσεων της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος καθώς και για παράβαση νόμου και πλάνη περί τα πράγματα, κατά αποφάσεων των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών-δικαιοδοτικών οργάνων των ομοσπονδιών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

-Κατάργηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Οι αρμοδιότητές της ως προς τα διοικητικά θέματα και τους ελέγχους αθλητικής φύσης ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ως προς τους λογιστικούς και διαχειριστικούς ελέγχους από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

-Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου συγχώνευσης-λύσης των ΑΑΕ.

-Δυνατότητα σε σωματεία που ανεβαίνουν κατηγορία να διατηρήσουν την ισχύουσα νομική μορφή τους κατ’ επιλογή τους.

ΑΘΛΗΤΕΣ

-Αποστέρηση του αθλητή που τιμωρείται αμετάκλητα για παράβαση διατάξεων περί φαρμακοδιέγερσης, από κάθε είδους παροχές της πολιτείας και αποκλεισμός του δια βίου από τις Εθνικές Ομάδες. Ανάκληση ευεργετημάτων που τυχόν έχουν χορηγηθεί. Αντίστοιχες προβλέψεις και για τους προπονητές.

-Κανείς δεν εισάγεται χωρίς εξετάσεις σε οποιοδήποτε τμήμα ΑΕΙ, εκτός των ΣΕΦΑΑ (Κατάργηση της 100% μοριοδότησης).

-Εξορθολογισμός των αθλητικών διακρίσεων για τις οποίες η πολιτεία βραβεύει και επιχορηγεί (θέσεις 1-8 σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 1-6 σε Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς), με διττό σκοπό, την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορευματοποίησης των αθλητικών προνομίων αφενός, και την τήρηση των συνταγματικών διατάξεων αφετέρου.

-Εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές με τις διακρίσεις και τη μοριοδότηση των αθλητών (για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια) διατάξεις του ν. 2725/1999 για τους αθλητές-μαθητές της Γ’ Λυκείου τη φετινή σχολική χρονιά (προς αποφυγή του αιφνιδιασμού αυτών και των οικογενειών τους) μέχρι και τη λήξη της.

-Πρόσληψη στην ΓΓΑ για αθλητές που έχουν κατακτήσει ολυμπιακή νίκη 1-8. Οι προσληφθέντες θα διατίθενται ως προπονητές στις Ομοσπονδίες.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ (περί αυτοδιοίκητου)

Για θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης των αθλητικών φορέων, διαιτησίας και αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων ισχύουν τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, που βεβαιώνεται με γνωμοδότηση του Court Of Arbitration for Sport (CAS).

«Διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας»

Με αφορμή την κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του προσχέδιου του νέου αθλητικού νόμου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Κατατέθηκε σήμερα προς δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, με 118 άρθρα που καλύπτουν με τρόπο συνολικό τα ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό στην Ελλάδα σήμερα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με τομές και σαφή προσανατολισμό. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, η ανάπτυξη του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού και η κατοχύρωση του για όλους τους Έλληνες.

Στη φάση που ξεκινά σήμερα, στη δημόσια διαβούλευση, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, μπορούν να καταθέσουν τις εποικοδομητικές τους προτάσεις στον ιστότοπο opengov.gr οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο.

Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα το επεξεργαστούμε περαιτέρω στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ώστε το τελικό προς ψήφιση κείμενο να αντανακλά πλήρως τη βούληση της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας μας, που ζητά αθλητισμό υγιή, εύρωστο και ανοιχτό για όλους”.

 

http://www.contra.gr/