Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Είναι εύκολο να καλλιεργήσετε μανιτάρια στο σπίτι σας

To μανιτάρι είναι ένα εμβληματικό προϊόν για τα Γρεβενά, μια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας που θεωρείται η ελληνική «πρωτεύουσα» των μανιταριών. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν μια ιδιαίτερη κουλτούρα στην αναγνώριση και αξιοποίηση των άγριων μανιταριών και τα Γρεβενά ξεχωρίζουν για τη μανιταροφιλία τους και μανιταρογνωσίατους.

Πολλοί φίλοι των μανιταριών έρχονται από την υπόλοιπή Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, για να περιηγηθούν στη φύση, ενδεχομένως με την συνοδεία κάποιου ντόπιου γνώστη που θα τους υποδείξει σπάνια είδη μανιταριών. Άλλοι δοκιμάζουν άγνωστες ποικιλίες μανιταριών, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Εάν όμως δεν είναι εύκολο για εσάς να κάνετε μια εκδρομή στα Γρεβενά, μπορείτε να καλλιεργήσετε διάφορες ποικιλίες μανιταριών στο σπίτι σας, μια καλλιέργεια εύκολη και πολύ αποδοτική.

Δείτε παρακάτω τι χρειάζεται για να καλλιεργήσετε μανιτάρια σε κάποιον δικό σας χώρο, αγοράστε ότι χρειάζεται, τακτοποιήστε τα υλικά σας και μπορείτε να χαλαρώσετε ευχάριστα για λίγο με μια επίσκεψη στο διαδικτυακό καζίνο της net bet που προτείνει συναρπαστικά τυχερά παιχνίδια με υψηλές αποδόσεις, τα οποία μπορείτε να παίξετε από την άνεση του σπιτιού σας, στον υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο.

Αυτό που κάνει τόσο εύκολη την καλλιέργεια των μανιταριών είναι ότι δε χρειάζονται φως για την ανάπτυξή τους. Επίσης, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, δεν χρειάζονται λίπασμα και ούτε καμιά ιδιαίτερη φροντίδα.

Εκείνο που χρειάζεστε είναι ο σπόρος του είδους μανιταριού που θα επιλέξετε και το ειδικό υπόστρωμα. Το υπόστρωμα κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Το «σπαρμένουπόστρωμα» και αφορά το υπόστρωμα, όπου ο σπόρος είναι ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος που έχει διανύσει την περίοδο της επώασης και λέγεται «επωασμένο».

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε σπαρμένο υπόστρωμα, θα πρέπει πριν κάνετε οτιδήποτε για να ξεκινήσει την καλλιέργεια να το «επωάσετε». Να το τοποθετήσετε δηλαδή σε έναν χώρο κλειστό και ζεστό για 17 ημέρες. Στη συνέχεια το υπόστρωμα είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της καρποφορίας, οπότε ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες για την παραγωγή των μανιταριών.

Το υπόστρωμα χρειάζεται ένα μέροςσκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει άνεμος, όπως για παράδειγμα μία αποθήκη, μπαλκόνι σε προστατευμένο μέρος από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα ή σε ένα θερμοκήπιο.

Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι οι 6-18ο C. Σε θερμοκρασίες κάτω των 6oC δεν χαλάνε, αλλά καθυστερούν. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25o C δε φυτρώνουν.

Αν έχετε λοιπόν βάλει τους σπόρους μανιταριών στο κατάλληλο υπόστρωμα, τώρα πρέπει απλά να περιμένετε. Κάτω από καλές συνθήκες τα μανιτάρια σας θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Μέχρι τότε θα έχετε άφθονο χρόνο για να επιδοθείτε ανέμελα στην αγαπημένη σας ασχολία, το στοιχημα live στον ιστότοπο της Netbet, ποντάροντας σε μια μεγάλη ποικιλία αθλητικών αναμετρήσεων, από τον υπολογιστή, το κινητό ή το τάμπλετ σας.

Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να έχει παραγωγή μανιταριών ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον τρεις σοδειές και συνολικά περί τα επτά έως οκτώ κιλά.

Το κόστος των υποστρωμάτων αυτών κυμαίνεται σε διάφορες τιμές, ξεκινώντας από τα 7-8 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.