Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Τα Γρεβενά είναι η «χώρα των μανιταριών»

Τα Γρεβενά θεωρούνται η ελληνική «πρωτεύουσα» των μανιταριών και το μανιτάρι είναι το εμβληματικό προϊόν αυτής της πόλης της Δυτικής Μακεδονίας. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι πρωτοπόροι στη μανιταροφιλία και μανιταρογνωσία και τα Γρεβενά έχουν καίριο ρόλο στην έρευνα, την καταγραφή, την ανάδειξη και την πολύπλευρη αξιοποίησή τους.

Πάνω από χίλια είδη άγριων μανιταριών φυτρώνουν στις βροχερές περιόδους του χρόνου στα μέρη της Βάλια Κάλντα, στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα, στις Μπάλτσες και στα πυκνά δάση βελανιδιάς, τα λιβάδια και τις όχθες των ποταμών του νομού Γρεβενών, κυρίως στην περιοχή που συνορεύει με την επαρχία Βοΐου Κοζάνης.

Η τοπική κουζίνα χρησιμοποιεί φυσικά τα μανιτάρια, τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής. Γευστικές προτάσεις με βάση τα μανιτάρια υπάρχουν πάντα στους καταλόγους των εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής, ενώ πολλές τοπικές βιοτεχνίες μεταποιούν και παράγουν τοπικά προϊόντα με βάση τα μανιτάρια.

Στα Γρεβενά θα φάτε νόστιμη μανιταρόσουπα, μανιταροπίλαφο, χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια και μανιταρόπιτα, μανιτάρια τουρσί και θα βρείτε να αγοράσετε αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρια σε λάδι, λικέρ από μανιτάρια, ζυμαρικά με μανιτάρια, αλλά και μανιτάρι γλυκό κουταλιού.

Η συνταγή που ακολουθεί έχει ως βάση τα μανιτάρια και για να την παρασκευάσετε μπορείτε να παραγγείλετε διαδικτυακά κάποιες ποικιλίες εκλεκτών μανιταριών από τα Γρεβενά, τις οποίες διαθέτουν πολλά διαδικτυακά καταστήματα. Τακτοποιήστε τα υλικά, οργανώστε την κουζίνα σας και μπορείτε να χαλαρώσετε ευχάριστα για λίγο με μια επίσκεψη στο NoviBet, ένα ελληνικό συνιστώμενο online casino, που προσφέρει στους παίκτες όλα όσα χρειάζονται ώστε να απολαμβάνουν κορυφαίας ποιότητας νόμιμο online παιχνίδι.

Βελούδινη μανιταρόσουπα με άγρια μανιτάρια Γρεβενών

Υλικά

  • 600 γρ. διάφορα άγρια μανιτάρια
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • μερικά κλαδάκια φρέσκου μαϊντανού
  • μερικά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • 1,5 λίτρο ζωμός από βιολογικό κοτόπουλο ή από λαχανικά
  • 75 ml κρέμα γάλακτος
  • 6 φέτες ψωμί ciabatta
  • παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βουρτσίστε τα μανιτάρια για να τα καθαρίσετε και μετά ψιλοκόψτε τα.
  2. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο, στη συνέχεια, κρατήστε χωριστά τα φύλλα του μαϊντανού και ψιλοκόψτε τα κοτσάνια του.
  3. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του μαϊντανού, τα φύλλα από το θυμάρι και τα μανιτάρια, σκεπάστε με το καπάκι και σοτάρετέ τα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Βάλτε σε ένα μπολ 4 κουταλιές της σούπας μανιτάρια και κρατήστε τα για αργότερα.
  5. Ρίξτε τον ζωμό στην κατσαρόλα και δώστε μια βράση σε μέτρια φωτιά, ύστερα χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά.
  6. Καρυκεύστε κατά βούληση με θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι, και στη συνέχεια χτυπήστε το μείγμα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει κρέμα.
  7. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, ανεβάστε τη θερμοκρασία μέχρι να πάρει μια βράση και μετά σβήστε το μάτι.
  8. Φρυγανίστε ελαφρά το ψωμί ciabatta σε ένα ζεστό ταψί, στη συνέχεια βάλτε πάνω από τις φέτες τα μανιτάρια που έχετε φυλάξει και περιχύστε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  9. Βάλτε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα υπόλοιπα μανιτάρια και σερβίρετε με τα κροστίνι της ciabatta crostini στο πλάι.