Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ανακαλύψτε την πανέμορφη φύση και τα τοξωτά γεφύρια του ποταμού Βενέτικου κάνοντας ράφτινγκ

Ο ποταμός Βενέτικος φημίζεται για τα όμορφα τοπία του και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του. Και ένας πρωτότυπος τρόπος να τα γνωρίσει ο επισκέπτης, είναι να λάβει μέρος σε μια διαδρομή ράφτινγκ, όπου θα περάσει κάτω από τα εντυπωσιακά γεφύρια του 16ου και 17ου αιώνα, μεταξύ άλλων το δίτοξο γεφύρι Καγκέλια, το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ Αγά, το γεφύρι του Σταυροπόταμου με τις 4 καμάρες του και το γεφύρι του Σπανού.

Η πιο συνηθισμένη διαδρομή, που προτείνουν πολλά τουριστικά γραφεία της περιοχής, ξεκινάει από την γέφυρα ανάμεσα στα χωριά Τρίκωμο – Μοναχίτι και τερματίζει  στο πεντάτοξο γεφύρι του Σπανού, έχει διάρκεια δύο περίπου ωρών και είναι τρίτου βαθμού δυσκολίας, κάτι που σημαίνει ότι είναι κατάλληλη για αρχάριους αν και έχει εντυπωσιακούς και έντονους κυματισμούς.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι επιβαίνοντες στις ειδικές φουσκωτές βάρκες του ράφτινγκ θα εντυπωσιαστούν από τα μετεωριτικά βράχια από ψαμμίτη, καθώς γεωλογικά η περιοχή είναι παρόμοια με την περιοχή των  Μετεώρων. Θα συναντήσουν μια μεγάλη ποικιλία πουλιών (ερωδιοί, κορμοράνοι, μαυροπελαργοί, αγριόπαπιες, γεράκια, αετοί κλπ), αλλά και θηλαστικών (αρκούδες, ελάφια, αγριογούρουνα κλπ).

Είτετην άνοιξη όπου η βλάστηση θριαμβεύει, είτε τον χειμώνα με τα πολλά νερά και τα μεγάλα κύματα, αλλά και το φθινόπωρο, με τα λίγα και ζεστά νερά, το ράφτινγκ στον Βενέτικο ποταμό αποτελεί μια διαδρομή που σίγουρα θα απολαύσετε, σε αυτόν τον άγριας ομορφιάς τόπο.

Και περιμένοντας να γίνουν οι τελευταίες προετοιμασίες από τους εξειδικευμένους συνοδούς, που θα εξασφαλίσουν ότι η διαδρομή θα γίνει με ασφάλεια για τους επιβαίνοντες, αρκετοί χαλαρώνουν με μια επίσκεψη στον επίσημο ιστότοπο της Novibet, για να ποντάρουν σε μια μεγάλη ποικιλία αθλητικών γεγονότων, με υψηλές αποδόσεις, σε ένα καλαίσθητο και λειτουργικό γραφιστικό περιβάλλον.

Τι είναι το ράφτινγκ

Τα τελευταία χρόνια το ράφτινγκ έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα αθλήματα των φίλων του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας. Με τον όρο ράφτινγκ εννοούμε την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα (που ονομάζεται raft στα Αγγλικά, εξ ου και το όνομα του αθλήματος) και κουπιά, χωρίς την χρήση κάποιας μηχανικής προώθησης. Πρόκειται για μια υδάτινη δραστηριότητα που μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε μέρη από μια διαφορετική οπτική γωνία, περνώντας μέσα από βαθιά φαράγγια και βουνοπλαγιές, όπου η φύση οργιάζει. 

Η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους ιδανικούς προορισμούς για ράφτινγκ και κάθε είδους υδάτινου σπορ λόγω των δεκάδων ποταμών και της μοναδικής φύσης της, που σε πολλά σημεία παραμένει ακόμη παρθένα.

Οι πρώτες καταβάσεις ράφτινγκ στη χώρα μας έγιναν στους ποταμούς Βοϊδομάτη, Αώο, Τρικεριώτη, Ταυρωπό και Εύηνο και ακολούθησαν οι καταβάσεις στους: Αλιάκμονα, Βενέτικο, Ασπροπόταμο, Μυλεοπόταμο, Άραχθο, Καλαρύτικο, Αχελώο, Αλφειό, Λούσιο, Λάδωνα, Αγγίτη, Πηνειό.

Το πλήρωμα αποτελείται από 6 έως 12 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας και από έναν επαγγελματία και έμπειρο οδηγό, ο οποίος καθοδηγεί τους κωπηλάτες και δίνει τα σχετικά παραγγέλματα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, δηλαδή την ορμή του νερού, την ιδιομορφία του ποταμού και τα φυσικά εμπόδια που θα συναντήσουν κατά την κατάβαση.

Ο ποταμός Βενέτικος

Ο Βενέτικος, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμονα, βρίσκεται στο νομό Γρεβενών και  είναι ένα ποτάμι που ενώνει τα ορεινά της Ηπείρου με τα πεδινά των Γρεβενών, σχηματίζοντας στο διάβα του τοπία εξαιρετικής ομορφιάς. Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της ΒάλιαΚάλντα και ρέει ανατολικά. Λίγο πιο νότια από τα Γρεβενά, ρέει μέσα από κατακόρυφους κροκαλοπαγείς βράχους και σχηματίζει τις περίφημες Πύλες του Βενέτικου.