Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ζητήματα ταυτότητας

Το ζήτημα της ταυτότητας είναι ένα θέμα που απασχολούσε ανέκαθεν την κοινωνία. Στην απλή θέα ενός ανθρώπου διαφορετικής φυλής και κουλτούρας, έχουν γραφτεί τα χειρότερα σενάρια και έχουν ειπωθεί οι χειρότερες κατηγορίες. Το ζήτημα της ταυτότητας αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα και παρουσιάζεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης καθώς οι άνθρωποι που ενστερνίζονται την επικρατούσα κατάσταση είναι ελάχιστοι. Στον αντίποδα, βρίσκονται εκείνοι με τα σκοτεινά και κλειστά μυαλά που θεωρούν εξιλαστήρια θύματα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε, για ακόμα μία φορά, μάρτυρες μιας βίαιης και απάνθρωπης συμπεριφοράς σε μετανάστες, οι οποίοι εκτός από τις βάναυσες στιγμές που έζησαν κατηγορούνται και για εμπρησμό.

Κατά καιρούς η χώρα μας έχει δεχτεί και φιλοξενήσει ομάδες προσφύγων και μεταναστών, με τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν στιγμές από τις ζωές τους, εστιάζοντας περισσότερο στις συγκρούσεις και τους διαπληκτισμούς που λαμβάνουν χώρα. Ο ηθικός πανικός που προκαλείται κάθε φορά είναι απόρροια των σκηνών αυτών. Ίσως από την μία μεριά τα δυσάρεστα συναισθήματα που δημιουργούνται στο κοινό να είναι αποδεχτά, αφού σαν κοινωνία ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι ξένο. Η γλώσσα, η θρησκεία και η κουλτούρα αποτελούν παράγοντες που οδηγούν σε μία περαιτέρω σύγχυση αφού δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις δικές μας, με αποτέλεσμα ο πολιτισμικά Άλλος, να θεωρηθεί τραυματικός εισβολέας της κοινωνίας μας.

Από την άλλη μεριά, η εικόνα των μαζικών εισροών, θα έπρεπε να είναι οικεία σε όλους μας, καθώς η Ευρώπη έχει δεχτεί πλήθος μεταναστών και προσφύγων τόσο για επαγγελματική αποκατάσταση όσο και για διασκέδαση. Επομένως, η συνύπαρξη με προσμείξεις φυλών, κουλτούρας, πολιτισμών έχει κάνει ανεκτική την Ευρώπη απέναντι στις μαζικές εισροές και έχει οδηγήσει στη σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης.

Η επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς φόβο επέρχεται έπειτα από ένα χρονικό διάστημα, καθώς η συμβίωση με άλλους ανθρώπους, διαφορετικούς από εμάς, τελικά δεν είναι και τόσο τραγική. Αυτό όμως που είναι οδυνηρό και θα πρέπει να αλλάξει είναι οι σκέψεις των στενόμυαλων ανθρώπων.  

Σταματία