Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Τι πρέπει! Τι δεν πρέπει!

(γράφει ο Βαγγέλης Μπάκας)

«Κι όπως πας σε λίγα χρόνια θα φορέσεις παντελόνια, Βαλεντίνα Βααααλεντίνα!».

Πόσο δίκιο είχε ο στιχουργός Γιώργος Μητσάκης όταν έγραψε αυτό το τραγούδι, και το είπε η Μαρίκα Νίνου το 1950!

Σήμερα φοράει παντελόνι όλος σχεδόν ο γυναικείος πληθυσμός. Ακόμα και οι γριές! Κι αν κάνουμε κάποια αναφορά στις μαθήτριες, τότε, μόνο κάποια κόρη θεούσας θα δούμε να φοράει φουστάνι, αλλά κι αυτό, τόσο πολύ μακρύ, σαν την φουστανέλα του Κολοκοτρώνη! Όλες οι υπόλοιπες φοράνε σκισμένο τζίν. Να λοιπόν μια ευκαιρία να τις τα ψάλλω. Για ποιον ρατσισμό μιλάνε! Οι άνδρες πρέπει να διαμαρτυρόμαστε! Οι κοπέλες με τα σκισμένα ρούχα είναι όλες μοντέρνες! Εάν όμως φορέσω εγώ κάποιο σκισμένο παντελόνι, θα με πουν σίγουρα παρτάλα!… Θα με πουν Φίλη!…

Τι θα γίνει με αυτήν την υποκρισία των μοναστηριών, να απαγορεύουν το παντελόνι! Αν ζούσε σήμερα ο Γιώργος Μητσάκης να τι θα έγραφε:

«Κι όπως πας σε λίγα χρόνια θα φορέσεις και φουστάνια, πουτσαρίνα πουτσαρίνα!…»

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, κι όπως κάθε χρόνο τη μέρα αυτή αναπολώ μνήμες από την επίσκεψη σε κάποιο μοναστήρι των Μετεώρων της Καλαμπάκας. Συγκεκριμένα:

Το 2010, εγώ με τη σύζυγό μου Αθηνά, κι ο φίλος μου ο Παναγιώτης Παπάς με τη σύζυγό του Καλλιόπη (Κόρη της αείμνηστης Ρίτας Σακελαρίου) πήγαμε, σαν σήμερα, να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία του θείου δράματος με μεγάλη συγκίνηση.

Δυστυχώς προέκυψε άβατο για τις γυναίκες, επειδή φορούσαν κι οι δυο παντελόνια! Επικαλέστηκα την γνωριμία μου με τον μεζουρογάμπη καλόγερο Καλούση, μπας και πετύχω κάποια εξαίρεση, και να τι μου είπαν, πως ήταν ασθενής. Τι θα μου λέγανε; πως ήταν στη φυλακή! Τέλος πάντων!

Κι αφού δεν έγινε τρόπος, υποχωρήσαμε και δεχθήκαμε να φορέσουν οι γυναίκες μας κάτι τσιόλια (καμιά σχέση με το φίλο μου) επάνω από το παντελόνι, σαν κι αυτά τα οποία μοιράζουν οι Μητροπόλεις! Να γιατί, μόλις η Αθηνούλα μου έκανε κάποια πιρουέτα, ένιωσα Απόστολος Γκλέτσος, κι εκείνη Ερατώ!

Κάποιες άλλες γυναίκες, μόλις αντίκρισαν τα Γκούτσι με τα Αρμάνι αυτά φορέματα στο βεστιάριο αποχώρησαν αηδιασμένες! Εμείς όμως, επειδή είχαμε έρθει από πολύ μακριά, αποδεχθήκαμε τελικά την παράδοση της μονής.

Περάσαμε στο ναό, προσευχηθήκαμε ευλαβικά, και να η απρόσμενη ιεροσυλία! Αντί ψάλλω κάποια από τα μοναδικά τροπάρια, τραγουδούσα, ασυνείδητα φυσικά, το: «Τι πρέπει τι δεν πρέπει εγώ δεν σκέφτηκα…» Πού πήγε εκείνο το δέος με την κατάνυξη και από τη μια στιγμή στην άλλη έγινα σφόδρα ιερόσυλος! Κι αν δεν με σκοντούσε η σύζυγος, με είχα ικανό να γίνω και Μπάσης!

Γνώριζα τι πρέπει! Όπως και τι δεν πρέπει! Ουσιαστικά νιώσαμε σαν να μας είχαν αποπέμψει από τον ναό, αλλά εμείς προτιμήσαμε, ως καλοί χριστιανοί, να κάνουμε αυτό που έπρεπε. Να ακούσουμε το «ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατό μου τέκνο πού έδυ σου το κάλος…» Τον πιο συγκινητικό ύμνο της Μάνας προς το Γιο της, κλπ, και να περάσουμε σε μια πρωτόγνωρη διάσταση πνευματικής και ψυχικής Ανάτασης!

Φτάνει άβατα! Φτάνει αποκλεισμούς! Ελάτε ακόμα και με το σκουλαρίκι, είχε πει κάποτε ο μακαριστός Χριστόδουλος. Σιγά μην γινόμουνα και Μπουτάρης!…

Υπάρχει πιο σεμνό ντύσιμο από το παντελόνι! Σε μια εποχή που κάποιες κοπέλες δεν φοράνε σχεδόν τίποτα στο δρόμο, να απαγορεύεται το παντελόνι στο μοναστήρι! Και κάτι άλλο! Εάν όλες οι γυναίκες με τις κοπέλες φοράνε φουστάνι, ποιος είναι αυτός ο οποίος θα ορίσει το μάκρος του! Πόσο πρέπει να απέχει από το γόνατο και πάνω; Κι αν πρόκειται για ντεκολτέ, τι γίνεται με εκείνα τα πεπόνια… των κοριτσιών, με τις λαγάνες… των γυναικών, που φαίνονται χωρίς καν να σκύβουν!

Να όμως που κάποιος, ο οποίος είχε πάρει τρία με τόνο στα θρησκευτικά, τόλμησε να ασχοληθεί και με τα τροπάρια! Το επιβάλει η προεκλογική συγκυρία. Όλοι οι ψήφοι είναι νόμιμοι, ανεξαρτήτως θρησκείας και κόμματος. Να κι ο ψαλμός του:

«Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις…» Αλέξης Τσίπρας και λάθος…

«Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, τρις απαρνείσαι με!». Ιησούς Χριστός και σωστό.

Θα απαρνηθεί δηλαδή ο Πέτρος το Χριστό τρις φορές. Αν όμως ο αλέκτωρ σημάνει το ξημέρωμα μόνο τρις φορές, θα ξυπνήσουν άραγε οι βαρήκοοι! Κι εκτός αυτού, ο αλέκτωρ δεν λαλεί, αλλά κρώζει! Άλλοι θα λαλήσουν…

Κάποια κόμματα βάζουν στα ψηφοδέλτια ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές κλπ, επειδή πουλάνε στο χώρο τους, με αποτέλεσμα να χάσουν και την αξιοπρέπειά τους. Είναι παροιμιώδης η ατάκα του Γιώργου Ανατολάκη όταν έπαθε την ίδια γκάφα με τον κ. Τσίπρα. Ο ποδοσφαιριστής είχε αναβαθμίσει τον αλέκτωρα σε λέκτορα!

Να τι άλλο επιθυμεί ο κύριος Τσίπρας! Οπωσδήποτε Καθαρή νίκη! Μάλλον την μπέρδεψε με την Καθαρά Δευτέρα. Λέτε να πετάξει και κανέναν χαρταετό! Όταν είσαι άθρησκος και δεν γνωρίζεις τις γιορτές αυτά παθαίνεις!

Όλοι μιλάνε για τον οβελία. Κανείς όμως δεν είπε κουβέντα για τον αμνό του Θεού, ο οποίος την Κυριακή του Πάσχα θα είναι ανασκολοπισμένος σαν τον Αθανάσιο Διάκο! Όλοι μιλάνε με πάθος για το πασχαλινό τραπέζι. Λες και την προηγούμενη μέρα ήταν θεονήστικοι. (εξαιρούνται οι νηστεύοντες και ληστεύοντες συλληφθέντες)

Καημένα αρνάκια και κατσικάκια Υπάρχει αμνός Χριστιανός ορθόδοξος! Υπάρχει χοίρος μη μουσουλμάνος! Εξαιρούνται φυσικά οι χήροι, επειδή γράφονται με ήτα! Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι ότι αυτοί σφόδρα ντερλικωθήσονται!

Καλή Ανάσταση αγαπητοί Χριστιανοί! Μήπως πρόκειται για πλεονασμό! Ποτέ δεν άκουσα για κακή Ανάσταση. Η καλύτερη ευχή θα ήταν η εξής: Να φωτίσει ο Θεός τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, οι οποίοι σκοτώνονται, και καταστρέφουν τα πάντα, να σταματήσουν αυτή την τρέλα που την λένε πόλεμο!

Κρίμα! Κρίμα! Κρίμα! Να γίνεται της Κριμαίας, μέρα νύχτα, εκεί πάνω!…

Δείτε ακόμα