Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Οι πρώτοι σηματοδότες στην Αθήνα 

(γράφει ο Βαγγέλης Μπάκας)

Τον Ιούλιο του 1936 τοποθετήθηκαν οι πρώτοι σηματοδότες στην Αθήνα   και συγκεκριμένα στις οδούς Σταδίου και Πεσματζόγλου.

Παρόλα αυτά, αν και είχαν περάσει αρκετά χρόνια, οι πεζοί διέσχιζαν το δρόμο κάθετα, και ενίοτε τρέχοντας.

Έπρεπε να ληφθεί κάποια μέριμνα ώστε να μην είναι αργά για κάποιους από τους βιαστικούς αυτούς πεζούς. Κι όπως ήταν φυσικό την ευθύνη για την προστασία τους την ανέλαβε η τροχαία. Εννοείται με το αζημίωτο! Όταν σώζεις τη ζωή κάποιου, τι είναι ένα μικρό πρόστιμο!

Παρόλα αυτά, επειδή στα χρόνια της φτώχειας και της ανέχειας κάποιοι από τους πεζούς αδυνατούσαν να πληρώσουν ακόμα και το ευτελές αυτό πρόστιμο, του δεκάρικου, οι τροχονόμοι συλλάμβαναν εκείνους οι οποίοι έμοιαζαν, λόγω ένδυσης, πως είχαν κάποια οικονομική ευμάρεια.

Ο τροχονόμος, για κάθε ενδεχόμενο, έκανε βόλτες δίπλα σε σηματοδότες για να τον φοβούνται! Όχι και να σέβονται το χωροφύλακα!

Όταν ο τροχονόμος μιλούσε με κάποιον γνωστό του, να και ο Ιουλιανός ο παραβάτης! Αν και το φανάρι ήταν κόκκινο, τόλμησε να διασχίσει τον Ρουβίκωνα!

Η στριγκλιά κάποιου φρεναρίσματος οδήγησε τον τροχονόμο στον πεζό.  

Από πρώτη άποψη ήταν καλοθρεμμένος και καλοντυμένος. Από δεύτερη, αφού φορούσε καρό πουκάμισο, ίδιο τραπεζομάντιλο, και καουμπόικο καπέλο, ακόμα και ο πιο αδαής θα έβαζε στοίχημα πως επρόκειτο για  Αμερικάνο. Θα έχανε όμως το μισό, αφού μιλούσε σπαστά ελληνικά… Να γιατί είχε γράψει το όργανο στα φαρδιά δερμάτινα παπούτσια του! Δεν είχε οικονομικό πρόβλημα.

Ο τροχονόμος τον ακολούθησε βιαστικά, και μόλις τον πλησίασε του ζήτησε τα στοιχεία για να τον γράψει στο δικό του χάρτινο κιτάπι! Ένα κιτάπι αξίας δέκα δραχμών!

Να και ο διάλογος:

Τροχονόμος: Συγγνώμη κύριε, γιατί περάσατε με κόκκινο! Η παράβαση αυτή δεν το ξέρετε πως τιμωρείται με πρόστιμο;

Τζίμης: Γιατί βιάζομαι, ένι γουέη!

Τροχονόμος: Για την παράβαση αυτή πρέπει να πληρώσετε πρόστιμο!

Τζίμης: Οκέι! Να πληρώνει να πληρώνει! Πόσο κάνει αυτό παράβαση;

Τροχονόμος: Αυτό παράβαση κύριε κάνει δέκα δραχμές, και πρέπει να σας κόψω οπωσδήποτε διπλότυπο εις διπλούν! (Μόρφωση το όργανο!)

Τζίμης: Μόνο ντέκα ντραχμές! Μόνο ντέκα ντραχμές! Χα χα χα! Εμείς Αμέρικα ίδιο παράβαση πληρώνει εκατό ντάλαρς!

Τροχονόμος: Έλα πιο κοντά και μη φωνάζεις γιατί θα μας ακούσουν! Κι εμείς πρώτα το είχαμε εκατό δραχμές, αλλά το κατεβάσαμε γιατί δεν περνούσε κανένας με κόκκινο!

Τζίμης: Οράιτ! Μπακαμπόντο έλληνος! Μπακαμπόντο!Τελικά τα βρήκαν! Ο Τζίμης πλήρωσε μόνο ένα τάλιρο, το οποίο πέρασε κατευθείαν στο ΑΤΜ του τροχονόμου. (Αυτόματο Τσέπωμα Μπάτσου.

Δείτε ακόμα