Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο Καναδάς Καίγεται και ο Πρωθυπουργός  Χτενίζεται

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καταστρέφουν μεγάλες δασικές εκτάσεις στον Καναδά που ζει τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών που έχει καταγραφεί.  Περισσότερες από 400 δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να είναι ενεργές σε ολόκληρη τη χώρα και οι περισσότερες από αυτές είναι εκτός ελέγχου. Ο καπνός από τις φωτιές έφθασε νότια μέχρι την αμερικανική πρωτεύουσα που είναι πάνω από 3.765 χιλιόμετρα από τα καναδικά σύνορα, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα που στην πλειοψηφία αναγκάσθηκαν να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Μολονότι η προέλευση των πυρκαγιών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί οριστικά, ο ναρκισσιστής Kαναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που περνά τις περισσότερές ώρες μπροστά στον καθρέπτη θαυμάζοντας τον εαυτό του και περιπολώντας τα μαλλιά του, ένιψε τας χείρας και απέρριψε κάθε ευθύνη για τις πυρκαγιές, κατηγορώντας τις εξ ολοκλήρου σαν υπαίτιο την κλιματική αλλαγή.

Είναι πράγματι περίεργο για ό,τι συμβαίνει σήμερα, πριν ακόμη εξακριβωθεί η αιτία, οι ηγέτες μας λένε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή. Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι η λύση του κάθε προβλήματος, είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Καθώς ολόκληρος ο Καναδάς καίγεται, ο αυτάρεσκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα σύνεχίσει να εργάζεται πυρετωδώς μαζί εταίρους σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με άλλα λόγια, η λύση που έχουν για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, είναι να  συνεχίσουν να ξοδεύουν τρισεκατομμύρια σε ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να κλείσουν εκατοντάδες μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, να στείλουν τις τιμές καυσίμων, τροφίμων και άλλων αγαθών στα ύψη,  και να βυθίσουν εκατομμύρια περισσότερους πολίτες στην φτώχια, ώστε ύστερα από 30 και πλέον χρόνια, να πετύχουν μηδενικές εκπομπές αερίων για να διατηρήσουν την θερμοκρασία του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής.

Σε μια πιο απλή μετάφραση, για τις επόμενες τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, ο Καναδός πρωθυπουργός μας λέει ότι δεν υπάρχει ούτε μια λύση για τα υπάρχοντα σημερινά προβλήματα, καθώς περιμένουμε να χαλαρώσουν οι αυξανόμενες θερμοκρασίες – αν αυτό βέβαια συμβεί.

Αν ο φιλάρεσκος Καναδός πρωθυπουργός, ξόδευε ένα κλάσμα του χρόνου που ξοδεύει περιποιώντας τα μαλλιά του, για την διαχείριση των δασών στην χώρα του, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι σημερινές  τεράστιες καταστροφικές φωτιές θα αποφευγόταν. Η διαχείριση των δασών είναι μία αποτελεσματική λύση κατά των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που περιέργως ή εσκεμμένα ο Τριντό αγνόησε κα δεν θέλει οι πολίτες της χώρας του να γνωρίζουν.

Για χρόνια, οι υπεύθυνοι των καναδικών πάρκων προειδοποιούσαν ότι η χώρα τους δεν κάνει σωστή διαχείριση στα δάση της για να τα προστατεύσει από μεγάλες πυρκαγιές που τώρα γινόμαστε μάρτυρες των καταστροφικών αποτελεσμάτων. Μάλιστα, μετά τις πυρκαγιές του 2017, πολλές επιστημονικές εκθέσεις συνέστησαν ενισχυμένη διαχείριση των δασών στον Καναδά – και αυξημένες δαπάνες – για την καταπολέμηση του κινδύνου.

Μία σωστή διαχείριση των δασών περιλαμβάνει ελεγχόμενες καύσεις για την μείωση της βλάστησης που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, λειτουργεί ως καύσιμο για την φωτιά, την αραίωση δασών, η οποία αφαιρεί τα αδύναμα και άρρωστα δέντρα για να δώσει περισσότερο χώρο στα υγιή δέντρα, καθώς και άλλες αποτελεσματικές μεθόδους .

Ελεγχόμενες ή προβλεπόμενες πυρκαγιές, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη ή τον μετριασμό της απειλής των μεγάλων δασικών πυρκαγιών, καθώς καθαρίζουν το δάσος από εύφλεκτα νεαρά δέντρα, ξηρούς θάμνους και γρασίδι σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.  Όμως ο Καναδός πρωθυπουργός  αδιαφόρησε.   

Φέτος, ο Καναδάς σχεδίασε μόνο 23 προβλεπόμενες πυρκαγιές, σε σύγκριση με τις 5.000 που συνήθως γίνονται στις ΗΠΑ ετησίως. Μάλιστα πολλές ομάδες ιθαγενών στον Καναδά, που απαιτούσαν να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός, αναγκάσθηκαν να σταματήσουν να πραγματοποιούν ελεγχόμενες πυρκαγιές, γιατί η κυβέρνηση Τριντό και  περιβαντολλόγοι  ακτιβιστές τους έθεταν εμπόδια, με το πρόσχημα ότι μολύνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο φωλιές των πουλιών. 

Αναρωτιέμαι τι λένε τώρα, που οι τρομακτικές σε έκταση πυρκαγιές μολύνουν την ατμόσφαιρα εκατοντάδες φορές περισσότερο και έχουν καταστρέψει χιλιάδες φωλιές πουλιών. Υπολογίζεται ότι οι πυρκαγιές μέχρι σήμερα, έστειλαν στην ατμόσφαιρα ποσότητες αερίων θερμοκηπίου, ισοδύναμο με αυτό που θα εκπέμπονταν από 60 εκατομμύρια αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Μέχρι σήμερα, ο Τριντό αρνείται να αναλάβει έστω και μέρος των ευθυνών για τις πυρκαγιές που πλήττουν σήμερα τον Καναδά. Αντιθέτως,  δίνει περισσότερο την εντύπωση ότι οι πυρκαγιές τον εξυπηρετούν για να εκφοβίζει τους πολίτες για τους κινδύνους  της κλιματικής αλλαγής και να προωθήσει την πράσινη ατζέντα.

Δυστυχώς, ο Καναδάς έχει για ηγέτη μία καρικατούρα. Είναι πράγματι λυπηρό για μια χώρα που είναι τόσο είναι υπερήφανη για τα δένδρα της που αναφέρονται και στον εθνικό ύμνο, «Ω Καναδά! Εκεί που φυτρώνουν πεύκα και σφεντάμια»

Αναρωτιέμαι πόσα από αυτά θα μείνουν όρθια από την αδιαφορία του Τριντό να τα προστατεύσει!

Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας

Διεθνής οικονομολόγος. Έχει διατελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Στο παρελθόν είχε εργασθεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.