Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ – Ποιοι έκαψαν το αφήγημα της Απλής Αναλογικής

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΗΦΟΥΣΟΥΜ – ΜΕ ΛΟΓΙΚ- «ΚΑΝΟΝΙΚΗ»  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΚΑΙ…ΚΑΝΟΝΙΚΟ  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Του Φώτη Σιούμπουρα

Λίγες ώρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής και το …αφήγημα της Απλής Αναλογικής για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχει καεί, ακόμη και από τους εμπνευστές  της. Οι διαφορές των κομμάτων που είχαν διαφανεί ήδη από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αξεπέραστες, δείχνοντας πως την 21η Μαϊου αποκλείεται η πιθανότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης και οι επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου είναι μονόδρομος .

Η Ν.Δ., που βάσει των δημοσκοπήσεων είναι πρώτο κόμμα, δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στο να πετύχει ένα «καθαρό» ποσοστό στις εκλογές της Κυριακής, μία μεγάλη διαφορά (από το δεύτερο κόμμα) , που θα καθιστά τον στόχο της αυτοδυναμίας εφικτό στις επαναληπτικές. Εάν δεν καταφέρει να το πετύχει, τότε η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα συνιστούσε μονόδρομο, ο οποίος όμως αυτή τη στιγμή μοιάζει ανέφικτος. Δεν είναι μόνο η άρνηση συνεργασίας του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εδώ και καιρό έχει πει πως δεν συγκυβερνάει «ούτε με τον κ. Τσίπρα ούτε με τον κ. Μητσοτάκη», που κάνει το σενάριο θολό. Τις τελευταίες ημέρες έχει προστεθεί πλέον και η κάθετη άρνηση και του κ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο σενάριο. «Δεν έχω και πολλά πράγματα να συζητήσω μαζί του» είπε για να προσθέσει, πως « το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχει φέρει την πολιτική του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ», προσδίδοντας και πολιτικά χαρακτηριστικά στην άρνηση.

Από την άλλη και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα, που είναι και το πιθανότερο βάσει των δημοσκοπήσεων, και πάλι το θέμα συνεργασιών ίσως να μην συζητηθεί καν, αφού από τώρα όλα τα κόμματα της μέχρι χθες αντιπολίτευσης δεν κατόρθωσαν να της αντιτάξουν ένα ρεαλιστικό και λειτουργικό σχήμα. Ουσιαστικά βέβαια το αποτρέπει το ίδιο το εκλογικό σύστημα αναλογικής που επιπόλαια καθιερώθηκε από τους προηγούμενους. Όταν όμως οι εκλογές αφορούν πρωτίστως και θεμελιωδώς τη διακυβέρνηση του τόπου, τότε είναι βέβαιο ότι έχουμε να κάνουμε με κανονικές εκλογές.

Τώρα το το μόνο βέβαιο  είναι ότι την Κυριακή της απλής αναλογικής, στις πρώτες εκλογές κανονικότητας μετά την κρίση, δεν θα ψηφίσουμε για «συμμαχική κυβέρνηση» και «Χ πρωθυπουργό», αλλά για «κανονική» κυβέρνηση και …κανονικό πρωθυπουργό. Στη μεγάλη του πλειοψηφία, το εκλογικό σώμα περιμένει υπομονετικά και συγκρατημένα να εκφράσει «κανονικά» τις επιλογές του. Χωρίς υστερικές φωνασκίες ή υπερβολές, χωρίς τις οξύτητες και την τοξικότητα που κάποιοι επιχείρησαν να καλλιεργήσουν κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν απέτυχαν είναι επειδή οι εκλογές της κανονικότητας είναι κανονικές εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίο ζήτημα της προεκλογικής περιόδου αναδείχθηκε η διακυβέρνηση. Ποιος, πώς, με ποιους…Και στο ερώτημα αυτό η μόνη έως τώρα πραγματική απάντηση ήταν (και είναι) εκείνη που διατυπώθηκε από την κυβερνητική παράταξη . Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. και πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Ο οποίος προσέρχεται στις κάλπες με ατού τις επιτυχίες του στη διαχείριση κρίσεων, την οικονομία, την αμυντική θωράκιση της χώρας, την εξωτερική πολιτική, τον σε μεγάλο βαθμό εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά και με το  ίδιο του το πρόσωπο. Σε αντίθεση με τον  Αλέξη Τσίπρα που προσέρχεται με…ατού τις κυβερνητικές γκάφες, το τοξικό πρόσωπο , μια αόριστη προσδοκία για μια πιο γενναιόδωρη οικονομική πολιτική, τη δυσπιστία των ψηφοφόρων για την διαχειριστική του ικανότητα και τη θολή πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση. Απλά πράγματα και ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ με λογική….

Δείτε ακόμα