«Ήρωες χωρίς παράσημα»
Γράφει ο Βαγγέλης Μπάκας
Το βιβλίο αυτό το έχουνε γράψει οι δημοσιογράφοι, ο Γιάννης Φασουλάς και Γιάννης Σκάλκος. Αφορά την τραγωδία της Κύπρου και τιμά την βιβλιοθήκη μου!
Είχα την ύψιστη τιμή να έχω λοχαγό στη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών τον ήρωα χωρίς παράσημα και αρχηγό της Αποστολής Γεώργιο Παπαμελετίου από την Ελευσίνα.
Μετά από τα τραγικά εκείνα γεγονότα καθιερώσαμε να βρισκόμαστε όλοι οι Αλεξιπτωτιστές μια φορά το χρόνο στην Αμφιθέα Αθηνών. Ένα κατάστημα το οποίο από ταβέρνα το κάναμε σαν αποκριάτικο ρεβεγιόν με τα ντεκόρ των αλεξίπτωτων για αρκετά χρόνια.
Η δεύτερη τιμή ήταν που ο στρατηγός με ήθελε πάντα δίπλα του, για να του αφηγούμαι τα κατορθώματα του Τηλέμαχου Μπαλντούμη, αφού είμαι εξάδελφός μου.
Σε κάποια συνάντηση παρευρίσκονταν και ο στρατηγός κ. Φράγκος Φράγκου, και την επομένη πληροφορήθηκα πως είχε ορκιστεί Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο Τηλέμαχος, εκτός από εκπαιδευτής αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης να τι άλλο είναι και τι κάνει. Είναι ολυμπιονίκης σκιέρ. Είναι αυτός ο οποίος κατά την πρώτη επέτειο της δικτατορίας είχε κατεβεί με σχοινί μπροστά στον δικτάτορα. Είναι αυτός ο οποίος μαζί με τον Πάππο κάνανε την πρώτη σχολή σκι στον Παρνασσό. Είναι αυτός ο οποίος με εκπαίδευσε για άλματα ελεύθερης πτώσης, αλλά δεν έγιναν ποτέ επειδή οι πρώτοι έφεδροι είχανε κάποια ατυχήματα. Οπότε θα συνέχιζαν οι μεθεπόμενες σειρές.
Να τι άλλο με είχε τάξει ο ξάδελφός μου όταν πήγαμε στον Παρνασσό για χειμερινή διαβίωση. Πώς θα με έκανε ατομικά μαθήματα ώστε να με θαυμάζουν όλοι επάνω στην Βασιλίτσα. Να τι άλλο μου είπε: Ακόμα και γιγαντιαίο άλμα θα σε μάθω να κάνεις ξάδελφε!
Τζίφος και από εκεί, αφού περπατούσαμε στο χιόνι, σαν τον Μπάιντεν, για να μην τραυματίσουμε τα σκι! Δεν είχε ρίξει ούτε πέντε εκατοστά, κι από κάτω ήταν πέτρες!
Προσεχώς θα κυκλοφορήσει το ένατο βιβλίο μου, από τα δεκάξι τα οποία έχω γράψει, και το αφιερώνω πού αλλού:
“Στον Τηλέμαχο που δεν υπάρχει πια!
Μα ζει μες στις καρδιές μας!”
Υ.Γ. Ο Θανάσης Ζαφειρίου είναι ο μόνος επιζών πηδώντας από το αεροπλάνο το οποίο εβλήθη από φίλια πυρρά. Οι καταδρομείς αυτοί δεν ήταν αλεξιπτωτιστές.
Αργότερα είχε γίνει κάποια εκπομπή από τον Κώστα Χαρδαβέλα και του ζητούσαν να επιστρέψει τα αναδρομικά. Και ήταν λογικό!… Δεν γινότανε να πάρει περίπτερο και αναδρομικά μαζί! Είναι ένδειξη πλουτισμού!… Πάλι καλά που δεν του χρέωσαν και την σιδερένια σπονδυλική στήλη! Ως πότε, Ελλάδα μου, θα τρως τα παιδιά σου!
Αιωνία σου η μνήμη Θανάση Ζαφειρίου..
Αδικοχαμένε καταδρομέα και ήρωα χωρίς παράσημα!


