Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Δεσμοί … αίματος!

Γράφει ο Δημήτρης Ψευτογκάς

Ένα-ένα τα φυντάνια της Δεξιάς κάνουν την αδέξια εμφάνισή τους στη μεγάλη σκηνή των αυλοκολάκων!
Η μοναρχία και η συντήρηση σε αυτή την χώρα πάνε χέρι-χέρι!
Η βασιλεία επεβλήθη από τους ξένους και παρέμεινε ξένη για την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία.
Για να επιζήσει έπρεπε πλην του ελέγχου των βραχιόνων εξουσίας να δημιουργήσει “αυλή”.
Η βασιλεία ήταν μια ” ξένη” πραγματικότητα!
‘Οποιος ήθελε να σταδιοδρομήσει μέσα στο κράτος, ή γενικά να αποκτήσει καλό όνομα, έπρεπε να την αποδεχτεί a priori !
Μια χώρα χωρίς βασιλικό παρελθόν, έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα σύστημα ξένο στη γλώσσα, στα ήθη και στις επιδιώξεις, ιδιαίτερα μετά τόσους αγώνες και θυσίες αίματος για την πολυπόθητη ελευθερία , εθνική ανεξαρτησία, υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια…
Από την απολυταρχία στην επανάσταση του 1843 στο Σύνταγμα του 1864, στον εθνικό διχασμό του 1915 στο εσπευσμένο δημοψήφισμα του 1946 παρά τα συμφωνηθέντα -η βασιλεία ήταν συνδεδεμένη με βία και πολιτική ανωμαλία.
Η σχέση του Έλληνα βασιλιά με τον στρατό είναι μια σφυρηλατημένη σχέση, μια στρατηγική της μοναρχίας προκειμένου να εξασφαλίσει τα ερείσματα της στη χώρα, και είναι αυτή που θα δημιουργήσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα μέσα στις κρίσεις του πολιτικού συστήματος.
Αν ο “στρατηλάτης καταλάμβανε το 1912 το Μοναστήρι ( σ. Μπίτολα) όπως επιθυμούσε μυωπικώς και όχι την Θεσσαλονίκη όπως επέβαλε ο Βενιζέλος με τους πιστούς αξιωματικούς και το σώμα Κρητών δεν θα μπορούσε να υπάρξει Ελλάδα στην σημερινή της δομή…
Όπου ανέλαβε την αρχηστρατηγία βλέπε Μικρασιατική εκστρατεία είδαμε την τρομακτική έκταση του όλεθρου και της καταστροφής…..
Η μοναρχία στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας δεν βασίλευε, κατά τις επιταγές του Συντάγματος, δεν ήταν ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Κυβερνούσε!
Η σχέση του Έλληνα βασιλιά με τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας είναι ιδιοτελώς σφυρηλατημένη σχέση. Δεν έφεραν απλά ή τυπικά τον τίτλο “Βασιλικός Στρατός” “Βασιλικό Ναυτικό” ή “Βασιλική Αεροπορία” ούτε ή “Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή” που ως παιδί έβλεπα τα τεράστια κεφαλαία ΕΒΧ με ασβέστη στον πέτρινο τοίχο του Σταθμού Χωροφυλακής χωριού μου.
Ήταν μια επιτυχής στρατηγική της μοναρχίας ο έλεγχος της εισόδου στις σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, οι προαγωγές, μεταθέσεις καθώς και ποιοι στελέχωναν την χωροφυλακή και την Αγροφυλακή ή τα ΤΕΑ….προκειμένου να εξασφαλίσει τα ερείσματα της στη χώρα.
Αυτή η στρατηγική παρατηρείται εντονότερα από τη δεκαετία του 1940, παγιώνεται το 1950 και το 1960 και θα δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα και δεινά στην πατρίδα μας.
Αναφέρομαι στις κρίσεις του πολιτικού συστήματος του πρόσφατου παρελθόντος, στα γεγονότα της Αποστασίας το ’65, με την άρνηση του βασιλιά να αναλάβει ο Γεώργιος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της κυβέρνησης και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης;
Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα, οτι ο βασιλιάς διεκδικεί να μη χάσει αυτή την απευθείας σχέση που έχει με τον στρατό!
Και ο τρόπος και η διεκδίκηση ήταν εκτός του συνταγματικού πλαισίου. Αποτελέσματα αυτής της εκτροπής των Ανακτόρων ήταν ένας κύκλος πολιτικής ανωμαλίας που οδήγησε στην αυτονόμηση του στρατού και στη δικτατορία της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967 και στην κυπριακή τραγωδία του 1974 μετά την απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας και το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την επακολουθήσασα τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% της Μεγαλονήσου.
Ειρωνία της τύχης ή εκδίκηση της ιστορίας….
Τελικά ο ανεξέλεγκτος παράγοντας, ο “Βασιλικός Στρατός” έδωσε το μεγάλο χτύπημα στον θεσμό της βασιλείας που τον εξέθρεψε, εξέτρεψε και προσπάθησε ιδιοτελώς να ελέγξει!
Το τελειωτικό χτύπημα το έδωσε ο ίδιος ο λαός με το συντριπτικό ποσοστό του 70% στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου και 1974!
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία μισού αιώνα με τα αποτελέσματά της δικαίωσε την επιλογή αυτή!
Όμως δεν θα κλείσουμε τα μάτια ούτε θα επαναλάβουμε…λάθη του παρελθόντος!
Επαγρύπνηση, αγώνας συνεχής για βαθειά και πλατεία της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης!
Όλα αυτά τα “παρασήμαδα” των τελευταίων ημερών δεν έχουν ξεπηδήσει τυχαία στο προσκήνιο….
Ο ομφάλιος λώρος που τους συνδέει με τις αυλές και τα υπόγεια ,τα περίπτερα και τους σταύλους των ανακτόρων παραμένει πάντοτε ισχυρός αν και κρατήθηκε για τα προσχήματα αφανής…
Τα μαθήματα του κ. Σαμαρά , του κ. Τασούλα,του κ. Γεωργιάδη ,του κ. Πλεύρη και λοιπών ” σταγονιδίων’ είναι υποκριτικά…
Θέλουν να κρυφτούν και τα δεσμά και ο…. “σταυρός” δεν τους αφήνουν!
Είναι γόνοι και απόγονοι που έδιναν με ευχαρίστηση ” λεφτά για την Σοφία και όχι για την Παιδεία”!
Η δε κυβέρνηση για να κρύψει την αναταραχή και τις έσωθεν πιέσεις επιλέγει πλην της πολιτικής “τσάι και συμπάθεια” να πιει το πικρό ποτήρι με το χέρι του κ. Πικραμένου….χάριν της εκλογικής διαδικασίας που ακολουθεί σε λίγους μήνες…
Η αναβάθμιση της κηδείας ενός “ιδιώτη” με την παρουσία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης λέει πολλά….
Οι δεσμοί “αίματος” μοναρχίας και συντήρησης δεν κόβονται εύκολα και ιδίως μπροστά στο κοινό συμφέρον και στο δέλεαρ της εξουσίας και των απορρεόντων κερδών…
Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον ναύαρχο Σταυρίδη που επέβλεπε την φόρτωση των κοντέινερ με την αμύθητη περιουσία της δυναστείας να φυγαδεύεται νύκτα στο λιμάνι του Πειραιά με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – τον πρωθυπουργό του “ανφραιρ” και του “ριφιφι” και από εκεί στην Ολλανδία και τελικά στην Μ. Βρετανία και να πωλείται στον Κρίστις πανάκριβα η δήθεν αγάπη της οικογένειας για την Ελλάδα ….
Όχι! δεν πεινούσαν ούτε λιμοκτονούσαν….οι άνεργοι εκ πεποιθήσεως!
Είχαν εισπράξει ήδη κοντά στα 14 εκατομμύρια ευρώ της αποζημίωσης για μια περιουσία που απέκτησαν με χορηγό τον φτωχό Έλληνα και την δεινοπαθούσα ηρωίδα Ελληνίδα για να αναστήσουν παιδιά και οικογένειες που θα μεγάλωναν την πατρίδα, χωρίς να χύσουν σταγόνα ιδρώτα…..
Ζητείται δε και υποστηρίζεται και από ελαχίστους μια ακόμη δημόσια δαπάνη….η τελευταία!
Κατάντια….
Όσοι παίζουν αυτές τις στιγμές παιχνίδια συσκότισης και παραχάραξης της ιστορίας για την ιδιοτελή ταπείνωση του “σταυρού” το μαύρο της σουπιάς που διαχέουν, θα τους συνοδεύει….
Δημήτρης Ψευτογκάς
Υ.Γ 1.Ελπίζω ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση στους “αλλοιθωρίζοντες!

  1. Η ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΚΆΣΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΕΩΣ ΠΛΗΡΏΘΗΚΕ ΤΟ 2003 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΠΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΙΣ “ΔΑΠΑΝΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ’!