Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ανοιχτή επιστολή προς τον  κύριο Χρήστο Τριγώνη Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων του Δήμου Γρεβενών.

Κύριε Τριγώνη,

δοθείσης της ευκαιρίας επιθυμώ να εκφράσω την άποψη μου για τα τρία παρακάτω θέματα που παραθέτω και άπτονται των αρμοδιοτήτων σας ως υπεύθυνος τεχνικών έργων της  δημοτικής Αρχής της πόλης μας.   

Ευρισκόμενος προ ημερών στην Πηγαδίτσα  για να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα εξεπλάγην από μια  επιβλητική μεταλλική  κατασκευή για μίνι μπάσκετ και γήπεδο ποδοσφαίρου 5 x 5   στο μικρό προαύλιο του σχολείου εκεί όπου έμαθα τα πρώτα γράμματα μου εγώ και πολλοί άλλοι.  

Χωρίς να κρίνω την αναγκαιότητα της κατασκευής αυτής ενοχλήθηκα από το χώρο επιλογής της η οποία  υποβαθμίσει την ιστορική  και οπτική αξία  ενός σχολικού χώρου καταστρέφοντας την μικρή αυλή του  και κόβοντας αρκετά ανεπτυγμένα πεύκα από τον προαύλιο χώρο του.

Η διαμαρτυρία μου απευθύνεται πρωτίστως σε αυτόν, αυτούς που επέλεξαν τον συγκεκριμένο χώρο και κατ’ επέκταση σε εσάς  ως επιβλέποντα των τεχνικών έργων του Δήμου.

Κύριε Τριγώνη υποθέτω ότι σίγουρα επισκεφτήκατε τον συγκεκριμένο έργο  προ, κατά και με  το πέρας των εργασιών, έργο αρκετών χιλιάδων ευρώ. Ερωτώ δε αν μπήκατε και παρεμπιπτόντως στον εσωτερικό χώρου του σχολείου όπου μαθητές και μαθήτριες στην εποχή μου, δεκαετία του 60 στο διθέσιο τότε αυτό σχολείο,  απέκτησαν  τις πρώτες εκπαιδευτικές τους γνώσεις  σημερινοί επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α.

Εγώ μπήκα  στο σχολείο για να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα και απογοητεύτηκα, ειλικρινά θύμωσα κοιτώντας  έξω από τα παράθυρα  να  βλέπω μόνο   συρματοπλέγματα θεόρατα, προκαλώντας μου   αίσθηση  περιορισμού κοινώς φυλακής και όχι ενός όμορφου φυσικού περιβάλλοντος όπως ήταν πριν. Μέσα δε η εικόνα του σχολείου αποκαρδιωτική , ντροπιαστική και απαράδεκτη!! Κυριολεκτικά  ένα  σχολείο ερείπιο διαλυμένο σε άθλια κατάσταση, εστία μόλυνσης, αποθήκη  σκουπιδιών και scrap !!!

Κύριε Τριγώνη είμαι σίγουρος ότι η δημοτική Αρχή  θα είχε – έχει διαθέσιμους πόρους για να αποκατασταθούν οι εσωτερικές ζημίες ούτως ώστε   να αποδοθεί η εικόνα και η αξία που αξίζει σε ένα πνευματικό ίδρυμα – μνημείο, σημείο αναφοράς κάθε κοινότητας ανεξάρτητου του μεγέθους της.    

Κύριε Τριγώνη θα βρίσκομαι στα Γρεβενά στις επόμενες εκλογές και συγκεκριμένα  από την παρασκευή 23 Ιουνίου και θέλω  να  αφιερώσετέ μια ώρα από τον χρόνο σας για μια από κοινού  επίσκεψη και αξιολόγηση των άνω.  Τώρα αν επιθυμείτε ο ίδιος να μεταβείτε μόνος σας και νωρίτερα μάλιστα, κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα είναι ένδειξη άμεσης αντίδρασης εκ μέρους σας  και μπράβο σας.        

Ως αναφορά τώρα  την κατασκευή των ανισόπεδων κόμβων της οδού 13 Οκτωβρίου στην πόλη μας  και την διαμόρφωση  αυτής μεταξύ και πέραν αυτών.

Κατά διαστήματα παρακολουθώ  να προβάλλεστε εσείς ο  περιφερειάρχης  και  η υπεύθυνη της ανάδοχης εταιρείας  του έργου με αναρτήσεις σας στο διαδίκτυο και  δη στο εργοτάξιο με υποσχέσεις και αλληλοφρονήσεις  ότι σε λίγο χρονικό διάστημα – μήνες  θα υλοποιηθεί το τόσο αναγκαίο έργο  το ποιο θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα αναβαθμίσει την συγκεκριμένη περιοχή και όχι μόνο, κάτι στο οποίο ασφαλώς συμφωνούμε,  χαιρόμαστε και το αναμένουμε οι πολίτες των Γρεβενών.

Η δυσκολία εκτέλεσης ενός έργου έγκειται κατ’ εξοχήν στην  εξασφάλιση των πόρων του κάτι που αναφέρατε ότι αυτοί διασφαλίστηκαν προ ετών από το ΕΣΠΑ   επομένως το έργο θα έπρεπε να είχε παραδοθεί εντός του  προβλεπόμενού χρονικού ορίου βάση του οδικού χάρτη του αγγλιστί Road map.

Μικρό καθυστερήσεις είναι αποδεκτές και αναπόφευκτες επαναλαμβανόμενες όμως αδικαιολόγητες, ενισχύουν δε την αντίληψη ότι  λείπει  ο σωστός προγραμματισμός, υπευθυνότητα ακόμη και η προσωπική δέσμευση.

Βλέποντας δε την μακέτα που προβάλατε στην ημερίδα οδικής ασφάλειας θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα όπως την απεικονίσατε και ότι στην ομάδα  μελέτης του έργου να συνέβαλε  και  συγκοινωνιολόγος διαφορετικά θα κινδυνεύομε για μια ακόμη φορά να  ξοδέψουμε πολλά και να απολαύσουμε  λίγα.

Η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στην συμβολή των οδών 13 Οκτωβρίου , Παπάγου και Αγίου Αχιλλείου ήταν αναγκαίο έργο και όφειλε να είχε κατασκευαστεί προ πολλού. Θα συμβάλει στην ανακούφιση των κατοίκων από την κυκλοφοριακή ηχορύπανση ,  στην αύξηση   της ασφάλειας κυκλοφορίας που ορθώς τονίσατε και τυχόν ατυχήματα θα είναι αμελητέα, σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

Θέλω να ελπίζω ότι η μελέτη αυτού του τόσο σημαντικού έργου να έχει γίνει από  τεχνοκράτες και όχι από τεχνικά γραφεία εξ αποστάσεως,  όπως αυτή προ πολλών ετών,  της  πλατείας δίπλα στο γραφείο σας που κόστισε μεν πολλά χρήματα  δεν απέδωσε  όμως ποτέ τα αναμενόμενα πολύ περισσότερο δε σήμερα  δυσφημίζει και απαξιώνει κατά κοινή γνώμη  την πόλη μας με την σημερινή κατάντια της.

Θα χαρούμε  και θα επικροτήσουμε  κάθε πρωτοβουλία  και ενέργεια της κοινοτικής Αρχής που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτού του  άτεχνου και άκομψου  κατασκευαστικού «εκτρώματος» σε μια πλατεία απλή όμορφη, λειτουργική  όπως ήταν παλιά η πλατεία στο «Ρολόι», σημείο αναφοράς της πόλης των Γρεβενών.

Εγώ και πολλοί άλλοι Γρεβενιώτες θα στηρίξουμε  τέτοιου είδους ενέργειες, ενέργειες   που θα συμβάλουν στο να γίνει  η πόλη μας ποιο λειτουργική – ανθρώπινη για τους δημότες της και ελκυστική για τους επισκέπτες της.

Τολμήστε και θα δικαιωθείτε.

Αθήνα 31 Μαΐου 2023

Παύλος Κωνσταντινίδης  MSc.

           -Σύμβουλος Εταιρειών –