Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η μεγάλη ευκαιρία της κεντροδεξιάς

Του Φώτη Σιούμπουρα
Η μαζικότητα της συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση που αυτή εξέπεμψε ήταν σίγουρα, για τα εσωτερικά πράγματα της χώρας, η μεγάλη είδηση της 20ης Οκτωβρίου 2015.Η πολύ μεγάλη συμμετοχή της κοινωνικής και κομματικής βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι η σιωπηρή πλειοψηφία κάθε άλλο παρά σιωπηρή είναι. Πρόκειται σίγουρα για ένα ενθαρρυντικό σήμα για τη Νέα Δημοκρατία που αν και ηττημένη, στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, παραμένει μεγάλο κόμμα, ο δεύτερος πυλώνας του κομματικού μας συστήματος.Τετρακόσιες χιλιάδες πολίτες, όχι κατ ανάγκην οπαδοί της ΝΔ, ψήφισαν προσδοκώντας κάτι το διαφορετικό. Προσδοκούν μια ηγεσία που θα απευθύνεται με ειλικρίνεια στους πολίτες, θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους και θα παράγει αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι οι 400.000 πολίτες δίνουν μια τελευταία ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία και τον επόμενο αρχηγό της ώστε να επανέλθει η ελπίδα και η Ελλάδα να βαδίσει σε μια πραγματική ευρωπαϊκή πορεία
Οι χιλιάδες των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες μπορεί να είναι μεν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ξεπέρασαν όμως ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Και αυτή η εντυπωσιακή συμμετοχή σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει μεγάλο κόμμα και είναι η μεγάλη εναλλακτική δύναμη ελπίδας.
Σημαίνει ότι η απογοήτευση των ψηφοφόρων της από τις απανωτές εκλογικές ήττες τούς έχει πτοήσει λιγότερο απ’ όσο υπολόγιζαν ακόμα και τα στελέχη της , που θεωρούν ότι το πρόσωπο του νέου αρχηγού θα παίξει μεγάλο ρόλο στην πορεία του κόμματος.Οι ίδιοι αυτοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν το κόμμα τους ισχυρό αντίβαρο στην κυβέρνηση και το νέο αρχηγό βασικό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα, η έμμεση εμπλοκή του οποίου στην εκλογική αναμέτρηση είχε διαμορφώσει την εντύπωση ότι θα επιδρούσε αρνητικά στη συμμετοχή των οπαδών του κόμματος στην ψηφοφορία. Με την αυξημένη όμως συμμετοχή της η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα και προς το Μέγαρο Μαξίμου που είχε δείξει πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για την εσωκομματική διαδικασία της κεντροδεξιάς παράταξης.Οι πολίτες που προσήλθαν την Κυριακή να ψηφίσουν για αρχηγό στη ΝΔ , αισθανόμενοι ότι προδόθηκαν από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναζητούν εναλλακτική λύση. Γι αυτό και «ακούμπησαν» σ αυτή την εναλλακτική λύση, την οποία , θέλουν να πιστεύουν, εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Έστειλαν επίσης και ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους υποψηφίους για το πώς θα πορευτούν την επόμενη μέρα και κυρίως ζήτησε ενότητα, την οποία καλείται τώρα να διασφαλίσει ο νέος αρχηγός.
Στη “Νέα Δημοκρατία” παρουσιάζεται τώρα από την περασμένη Κυριακή μια ιστορική ευκαιρία. Να εξελιχθεί στη μεγάλη αστική παράταξη, η οποία θα γυρίσει σελίδα στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιήσει επιτέλους τις χρονίζουσες πλην υπερεπείγουσες μεταρρυθμίσεις. Θα επαναφέρει τη χώρα σε σταθερή ευρωπαϊκή τροχιά και θα της δώσει ελπιδοφόρα προοπτική, αξιοποιώντας δυνατότητες και ευκαιρίες που επί δεκαετίες συνθλίβονταν στα γρανάζια του κρατικισμού, της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας.
Για να αρθεί όμως στο ύψος των περιστάσεων η ΝΔ μετά την εκλογή αρχηγού είναιανάγκη να εμπνεύσει . Να εμπνεύσει σιγουριά και ελπίδα. Εκείνο, λοιπόν, που χρειάζεται η Ν.Δ. τώρα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων της, την αγωνία και την ενεργητικότητα των οποίων οφείλουν τώρα να τη διαχειριστούν οι δύο υποψήφιοι ηγέτες της. Οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου να αποδείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο, την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους. Με ανοικτό διάλογο με επιχειρήματα, με συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα της χώρας να πείσουν ότι μπορούν να ξαναδώσουν την ελπίδα σε όσους τους εμπιστεύθηκαν. Είναι στο χέρι τους, μακριά από τα συνήθη κομματικά μαγειρεία, να πείσουν ότι μπορούν να είναι οι ηγέτες που χρειάζεται τόσο η παράταξη τους, όσο και η χώρα.
Η ΝΔ, που υπέστη σηµαντική φθορά τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη να συζητήσει τώρα σοβαρά την ταυτότητά της και τις αιτίες που την έφεραν ως εδώ. Να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της , να απαλλαγεί από «ιδεολογικά βαρίδια» και πρόσωπα που έχουν φθαρεί . Να εκσυγχρονιστεί . Σήμερα το κεντρικό θέµα για τη Ν.∆. είναι ακριβώς αυτό: Ο επανακαθορισµός της ιδεολογικοπολιτικής της ταυτότητας, ο εκσυγχρονισµός, η ανανέωση του πολιτικού της λόγου, η ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήµατος έναντι της αριστεράς. Οφείλει να εγκολπωθεί όχι ευκαιριακά αλλά εγκάρδια τους κεντρώους ψηφοφόρους, ακόμα δε και τους κεντροαριστερούς πολίτες, οι οποίοι υπερέβησαν προκαταλήψεις και ψυχολογικά κωλύματα τριών γενεών και την τίμησαν με την ψήφο τους. Να τους υποδεχτεί ως συνδιαμορφωτές εφεξής των θέσεων και των έργων της. Να γίνει το κόμμα που θα εκφράζει το όλον “Ναι” στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Εάν συμβούν τα παραπάνω, είναι προφανές πως θα μιλάμε για ένα ουσιαστικά καινούργιο κόμμα. Μια νέα “Νέα Δημοκρατία”, απελευθερωμένη από τον παρωχημένο εαυτό της και τα συστήματα εξουσίας.
Το κόμμα, η κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη, έχει ανάγκη από μια… στροφή προς το μέλλον κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα ,ώστε η ΝΔ να είναι έτοιμη να διεκδικήσει την εξουσία, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστεί κι αυτή τη «φθορά του χρόνου».
Ασφαλώς και πρέπει να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της ως ένα κόμμα φιλελεύθερο, όπως το διαμόρφωσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό, που υπηρετεί τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, του πραγματισμού και της αριστείας .Η εκλογή του αρχηγού στη ΝΔ ας αποτελέσει την αφετηρία για το νέο ξεκίνημα: ενωτικό και ελπιδοφόρο. Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εκλογή του νέου αρχηγού μείνει ενωμένο και αναδείξει ειλικρινές και σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση θα έχει κερδίσει τη μάχη. Και βεβαίως θα συμβάλει αποφασιστικά στο να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ