Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΟΣΟΣ -Διαβούλευση για τον υγειονομικό χάρτη

H ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Γιατρού του ΕΣΥ και Δημοτικού Συμβούλου, Γεωργίου Δρόσου στην 29η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΒΟΥΛΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ για το θέμα του  ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο κάθε πολιτεία οφείλει να παρέχει στους Πολίτες της και μάλιστα να εξασφαλίζει τα εχέγγυα για την απρόσκοπτη πρόσβαση τους σ ’αυτήν. Η δε ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας αποτελεί κύριο δείκτη της προόδου και του πολιτισμού που έχει κατακτήσει η Κοινωνία .
Αυτές πρέπει να είναι οι πρώτες σκέψεις , που θα μπαίνουν ως κανόνας και βάση κάθε σχεδιασμού για θέματα Υγείας , όπως καλούμαστε σήμερα να κάνουμε για το χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Βλέποντας γενικότερα το θέμα προκύπτουν οι εξής σημαντικές διαπιστώσεις:
1. Η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκουμε (3η Υ.Π.Ε) είναι σαφώς πιο διευρυμένη σε σχέση με την Διοικητική Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συνεπώς είναι δυσχερές να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα (στατιστικής κυρίως φύσης ) που να αναφέρονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποκλειστικά
2. Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, παρά τις μέχρι τώρα προθέσεις της Πολιτείας, δεν είναι παρά Αγροτικοί Ιατροί , που περιφέρονται ανά την ύπαιθρο, καλύπτοντας και τα κενά συναδέλφων τους που πάντα υπάρχουν, επιφορτισμένοι αποκλειστικά με το καθήκον της συνταγογράφησης για χρόνιες παθήσεις. Ούτε λόγος για προληπτική ιατρική ή πρωτοβάθμια περίθαλψη.
3. Η Δευτεροβάθμια Υγεία καλύπτεται από τα 5 Νοσοκομεία, ανάμεσα τους και αυτό των Γρεβενών. Ο αριθμός κλινών ανά κάτοικο είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο της Υγειονομικής Περιφέρειας στο σύνολο της, ενώ η υποστελέχωση τους κάνει το πρόβλημα οξύτερο.
4. Τέλος επισημαίνουμε την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε δομής παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την έκταση της περιφέρειας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι προτάσεις μας, ως όργανο Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί παρά να αναφέρονται στις ανάγκες που προκύπτουν στα όρια της αρμοδιότητας του Δήμου Γρεβενών.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Σήμερα στα όρια ευθύνης, του Δήμου μας δε λειτουργεί ούτε ένα Κέντρο Υγείας κι ας πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο πανελληνίως.
Το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης χωροταξικά είναι τοποθετημένο σε τέτοιο σημείο, που πρακτικά η πρόσβαση των δημοτών μας εκεί είναι ανύπαρκτη, καθώς δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί το Νοσοκομείο και να διανυθούν άλλα 70 χ.λ.μ , για να φθάσει κανείς σ΄ αυτό. Υπάρχουν περιοχές που η απόσταση ακόμα και από τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων είναι συντομότερη και ασφαλέστερη από το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης.
Προτείνεται λοιπόν:
– Η ίδρυση τουλάχιστον ενός Κ.Υ. Αστικού τύπου στην πόλη των Γρεβενών.
– Η κατάργηση των σημερινών αναχρονιστικών ιατρείων και η αντικατάσταση τους με 5-6 πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία με βάση τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους.
– Η δημιουργία συντονιστικού οργάνου σε κάθε Δήμο, με αρμοδιότητα τον έλεγχο και το συντονισμό του με το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο.

Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας: Το μοναδικό Νοσοκομείο που λειτουργεί σήμερα παρουσιάζει δυο χαρακτηριστικά. Το θετικό είναι το κτιριακό, καθώς πρόκειται για νέο και σύγχρονο οίκημα. Το αρνητικό είναι η υποστελέχωση του, ειδικά τα τελευταία χρόνια και τα παρεπόμενα λειτουργικά προβλήματα, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του. Η μη απόδοση των νοσηλίων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά την άποψή μας είναι η κύρια αιτία της μη κερδοφορίας του Νοσοκομείου μας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε η ανάπτυξη και πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την επιβίωση και ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς μιλούμε για ερημοποιημένη και γηρασμένη ύπαιθρο και σε καμιά περίπτωση δεν περνά από το μυαλό κανενός εδώ μέσα τυχόν υποβάθμισή του. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί κατά πολύ λόγω του Καταστήματος Κράτησης Φελλίου, της Εγνατίας Οδού και του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας.
– Η άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σύμφωνα με το οργανόγραμμα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Δεν είναι δυνατό να συνεχισθεί το σημερινό φαινόμενο να υπάρχουν κλινικές που να λειτουργούν με έναν ή δύο ιατρούς, χωρίς να καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο οι ανάγκες εφημέρευσης.
– Επιτακτική επίσης προβάλλει η ανάγκη συνεργασίας των Νοσοκομείων σε επίπεδο Περιφέρειας και συντονισμού τουλάχιστον των εφημεριών. Υπάρχει περίπτωση επείγοντος περιστατικού, στο οποίο ενεπλάκη και ο ομιλών, που επισκέφθηκε σε μια μέρα τρία διαφορετικά Νοσοκομεία της Περιφέρειά μας (Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά) αναζητώντας εφημερεύοντα ανάλογης ειδικότητας για να καταλήξει τελικά μετά τα μεσάνυχτα στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Πέρα από τους κινδύνους υγείας από την καθυστέρηση, σκεφθείτε και την απασχόληση ασθενοφόρων και προσωπικού. Πρότασή μας λοιπόν είναι στην παρούσα φάση της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, και μόνο ως λύση ανάγκης, η κατάργηση των καθημερινών γενικών εφημεριών και η περιοδική εφημέρευση των Νοσοκομείων, αλλά σε πλήρη ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χειρουργός χωρίς αναισθησιολόγο ή παθολόγος χωρίς μικροβιολόγο κ.λ.π. και να πιστεύουμε ότι παρέχουμε στοιχειωδώς επαρκείς ιατρικές υπηρεσίες.
– Το πρόβλημα επίσης των αποσπάσεων του μη ιατρικού προσωπικού πρέπει να λυθεί άμεσα. Ειδικά η μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού, συνήθως με εξωνοσοκομειακές παρεμβάσεις, αντί να λύσει ένα πρόβλημα, αυτό της κάλυψης της θέσης στην οποία μετακινήθηκε, δημιουργεί και δεύτερο αυτό της μη επαρκούς νοσηλευτικής φροντίδας προς τους ασθενείς. Έτσι, ενώ στα χαρτιά φαίνεται επάρκεια νοσηλευτών – τριών, οι ελλείψεις της υπηρεσίας διαιωνίζεται.
– Τέλος η ανάγκη άμεσης προώθησης και επίσπευσης των διαδικασιών ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου μέσω ΕΣΠΑ είναι επιτακτική. Το κοστολόγιο του πετρελαίου αποτελεί τροχοπέδη για τα οικονομικά του Νοσοκομείου, χωρίς να λογαριάζουμε τα οφέλη που προκύπτουν από τις πράσινες πηγές ενέργειας.

Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:
Είναι καιρός νομίζω να μιλήσουμε επιτέλους και για την τριτοβάθμια υγεία στην περιοχή μας. Σαφώς και η δημιουργία νέου τριτοβάθμιου Νοσοκομείου σε επίκαιρη χωροταξικά θέση θα ήταν η ιδανική λύση και ο στόχος τον οποίο μακροπρόθεσμα θα πρέπει να έχουμε όλοι μας.
Ωστόσο σε καιρούς χαλεπούς, όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά οι υφιστάμενες Υγειονομικές δομές κάτι τέτοιο φαντάζει μακρινό. Μήπως όμως θα ήταν εφικτή η αναβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου σε τριτοβάθμιο;
Ο πόρος της ΔΕΗ δε θα ήταν σωστό να κατευθυνθεί επιτέλους αντισταθμιστικά για να διορθώσει το μεγαλύτρο κακό που προξενεί η λειτουργία της στην περιοχή μας: τη βλάβη υγείας των κατοίκων.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθούμε επιγραμματικά και στο σύστημα διακομιδών, το γνωστό ΕΚΑΒ.