Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο οικισμός Χρώμιο Κοζάνης τιμά την Δρ γεωλόγο Άννα Ράσσιου

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

Η Άννα Ράσσιου, αμερικανίδα φοιτήτρια, ήλθε στο Χρώμιο πριν 40 χρόνια, το έτος 1975, προκειμένου να μελετήσει τα πετρώματα του όρους Μπούρινου στα πλαίσια επιστημονικής της διατριβής.
Εδώ ρίζωσε, παντρεύτηκε το Γρεβενιώτη Αδάμ. Έκτοτε με συνεχείς δημοσιεύσεις, προξενεί παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη μοναδικότητα των πετρωμάτων των Γρεβενών τα οποία είναι τα ίδια με αυτά που υπάρχουν στο μανδύα της γης πολλά χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Το όρος Μπούρινος γίνεται παγκοσμίως το δεύτερο γνωστό βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο. Με την επιμονή της κ.Ράσσιου και των συνεργατών της το Γεωπάρκο Γρεβενών-Τηθύος υπάρχει με απόφαση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος της ερευνητικής ομάδας, των φορέων της περιοχής η αναγνώριση του Γεωπάρκου από την UNESKO και την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Διοργανωτές της εκδήλωσης: Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τοπικής κοινότητας Χρωμίου την Κυριακή 13-12-2015 ώρα 11.00 π.μ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στην ακάματη γεωλόγο –ερευνήτρια για τα 40 χρόνια της στην Ελλάδα από τους α)Τοπική κοινότητα Χρωμίου β)Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Χρωμίου “Η Ρωμιοσύνη” γ)ΤΟΕΒ Χρωμίου.
Ομιλητές της εκδήλωσης: α)Ευάγγελος Σιαμπανόπουλος “Το Χρώμιο, επίκεντρο της μεταλλευτικής και γεωλογικής δραστηριότητας β) Αργύρης Παφίλης: “Ο λόγος της γης (Ντοκυμανταίρ)” γ) Άννα Μπατσή Γεωλόγος Μςc “H Άννα Ράσιου και το έργο της” δ) Θεμιστοκλής Λαζαρίδης Πρόεδρος Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ “Η σημασία της ένταξης του Μπούρινου στο γεωπάρκο ΤΙΘΥΟΣ” . Προηγήθηκαν χαιρετισμοί του δημάρχου Κοζάνης κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης Π.Ε Γρεβενών κ.Κων/νου Καναβού, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Χρωμίου κ. Ευάγγελου Γαμβρέλλα, του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ που συνόδευε 20 φοιτητές της Γεωλογίας. Οι οργανωτές της εκδήλωσης πρωτοτύπησαν με τη φροντίδα να παρουσιαστούν στον τόπο της εκδήλωσης μήνυμα σε μορφή video από τον καθηγητή Βιολογίας Αμερικανό Ε. Μοορες ως και άλλων συνεργατών που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, μεταξύ αυτών και της καθηγήτριας του ΑΠΘ Ευαγγελίας Τσουκαλά η οποία πρωτοστάτησε στην ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων στη Μηλέα Γρεβενών όπως τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες του κόσμου 5,02 μέτρα.
Η Βράβευση: Εντυπωσιάζει η βράβευση. Όλοι κάτι ήθελαν να δώσουν. Τιμητική πλακέτα από την τοπική κοινότητα, ψήφισμα σε καλαίσθητο πίνακα από το σύλλογο που την ανακηρύσσουν επίτιμο μέλος του συλλόγου, μάλλινα πλεκτά παραδοσιακά σκουφιά, εργόχειρα από τις γυναίκες, τοπικό κρασί, μέλι, τοπικό τσάι, ξηραμένες ντομάτες, χειροποίητη βακτηρία από εκ Λυγερής Κοζάνης ορμώμενο λαϊκό καλλιτέχνη, δώρα ταπεινά, δώρα που δόθηκαν με πολύ αγάπη.

Ορυκτά του γεωπάρκου: Σε ειδική τράπεζα εκτέθηκαν σπάνια πετρώματα του γεωπάρκου που περιμένουν τη βιομηχανική αξιοποίηση όπως: χρωμίτης, ολιβίνης, άργιλος (σαπωνίτης, ατταπουλγίτης), λιγνίτης, γαλάτης, ορυκτά του χαλκού. Λατομεία αξιοποίησης πετρωμάτων λειτουργούν στην περιοχή (κοντά στο Χρώμιο με 30 εργάτες) και στο Κολοκυθάκι η ΓΕΩΕΛΛΑΣ με 60 εργαζόμενους της οποίας επιχείρησης ο διευθυντής κ.Γεώργιος Συνδουκάς παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Εντυπώσεις: Η εκδήλωση ήταν άρτια. Δεν έλειπε τίποτα. Με την προσέλευση καφές, τσάι, μελομακάρονα, εγκαρδιότητα, φιλικό περιβάλλον. Ψυχή της εκδήλωσης ο ακάματος, ο ευπατρίδης, ο οργανωτικός Ευάγγελος Σιαμπανόπουλος συνεπικουρούμενος από το γεμάτο αξιοσύνη συνάδελφο Λευτέρη. Τι να πούμε για τον εθελοντισμό των κατοίκων. Όλοι τους ότι μπορούσαν προσέφεραν. Στην κοινή συνεστίαση που πραγματοποιήθηκε στο “ΠΕΤΡΙΝΟ” της κ. Γεωργίας Σιαμπανοπούλου όλα ήταν προσφορά, ο τόπος, το κρέας, ο τραχανάς, το τυρί, το κρασί, το ρυζόγαλο, οι πρόθυμοι σερβιτόροι, οι μαγείρισσες. Παρακολούθησα κι άλλες εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας. Όλες ήταν άψογες. Στηρίζονται ομόψυχα από τους κατοίκους με πάνδημη συμμετοχή, δε λείπουν και οι φίλοι του χωριού οι οποίοι είναι πάρα πολλοί.