Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

«Ταξικό κριτήριο»,…(α)ταξικοί φόροι και Πόθεν Έσχες

Του Φώτη Σιούμπουρα 

 Το καμουφλάρισμα των λέξεων και των εννοιών, στο οποίο διαχρονικά  καταφεύγουν  και οι πολιτικοί ασφαλώς…

και δεν είναι σημερινό φαινόμενο.  Η έντασή του όμως σήμερα  είναι πρωτόγνωρη και μεγαλύτερη, επειδή η μετάβαση από τη μια λέξη στην άλλη είναι ταχεία και απότομη. Οι ίδιοι άνθρωποι της σημερινής συγκυβέρνησης χρησιμοποιούν άλλες λέξεις, για να αναφερθούν στα ίδια πράγματα, τα οποία μέχρι πρότινος αποδοκίμαζαν ή κατακεραύνωναν. Έτσι δήλωση του πόθεν έσχες χαρακτηρίζεται «πιθανόν ατελής» και συγκαλύπτεται, ενώ παλαιότερα ανάλογες περιπτώσεις καταγγέλλονταν ως «εγκληματικές πράξεις».

 Τελευταίο  επίσης παράδειγμα η επιβολή των πιο σκληρών και υψηλότερων φόρων που επιρρίπτουν στις πλάτες του λαού και λίγο  πριν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί …ταξικών κριτηρίων, με τα οποία ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες.

Το τσουνάμι π.χ.των φόρων σήμερα είναι, έτσι απλά, «μεταρρύθμιση» του φορολογικού συστήματος. Όταν βέβαια επέβαλαν φόρους οι προηγούμενοι ήταν «αναλγησία σε βάρος του λαού». Αλλά  και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα επακολουθήσει  είναι τώρα «σταθεροποίηση» του τραπεζικού συστήματος. Όταν την έκαναν οι προηγούμενοι ήταν «υπηρέτες των τραπεζιτών».

Για να …θυμηθούμε και το Μνημόνιο μια λέξη που τείνει πλέον να βγει από το λεξιλόγιο των κυβερνώντων. Έχει υποκατασταθεί από λέξεις όπως «νέα συμφωνία», «πρόγραμμα», «χρηματοδοτικό πλαίσιο», «συμφωνηθέντα». Όλα αυτά (ένα είναι) φυσικά «πρέπει να τηρηθούν», ενώ τα Μνημόνια έπρεπε να «σκιστούν» και να «καταργηθούν με έναν νόμο». Η «νέα συμφωνία» ψηφίζεται με έναν νόμο.

Το χρέος πρέπει να «απομειωθεί». Δεν υπάρχει ούτε «διαγραφή» ούτε «κούρεμα». Το «κούρεμα», που έκαναν οι προηγούμενοι, είχε καταγγελθεί ως καταστροφικό,.

Τώρα η δημόσια περιουσία θα «αξιοποιηθεί», ενώ  μέχρι πρόσφατα «ξεπουλιόταν». Έτσι, ήταν «ξεπούλημα» η παραχώρηση του λιμένος Πειραιά, του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση (ακριβώς το ίδιο) είναι «αξιοποίηση».

Σήμερα οι μειώσεις των συντάξεων και ο σχεδιασμός για κατάργηση των επικουρικών είναι «μεταρρύθμιση» και «εξυγίανση» του Ασφαλιστικού. Όταν  μείωναν συντάξεις  οι προηγούμενοι ήταν «νεοφιλελεύθερη καταστροφική πολιτική». Να μην πούμε βέβαια για τον ΕΝΦΙΑ, που…καταργείται, αλλά επανέρχεται ωα ΦΑΠ,  για τα τέλη κυκλοφορίας και τόσα άλλα, που αποτελούν μια «παραλλαγμένη» περιγραφή της πραγματικότητας.

 Χρησιμοποιούνται νέες λέξεις και έννοιες, αμφίσημες ή και με το αντίθετο από το πραγματικό περιεχόμενο. Όπως η λέξη «ταξικό κριτήριο» την οποία χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός  για να αιτιολογήσει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Μόνο όμως που η φοροκαταιγίδα  που πλήττει τους πανέλληνες δεν είναι καθόλου…(α)ταξική. Δεν πλήττει δηλαδή μόνο τους…πλούσιους. Ή και δεν πλήττει ουσιαστικά τους πλούσιους. Η μεσαία τάξη και ο ιδιωτικός τομέας και όχι μόνoν οι «έχοντες και κατέχοντες» καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν υπέρογκους φόρους

Έτσι όμως  όπως έφερε τα πράγματα η πρώτη φορά Αριστερά τα σκληρά φορολογικά μέτρα, οι ιδιωτικοποιήσεις και γενικώς οι μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας για να πετύχουν τους απαραίτητους δημοσιονομικούς στόχους , χωρίς τους οποίους η χώρα όχι μόνο δεν θα έχει πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους της, αλλά θα κινδυνεύσει να μείνει και πάλι μετεξεταστέα και στο κατώφλι ξανά του GREXIT. Όσα θα μπορούσε να έχει καταφέρει η Ελλάδα με σχετική ευκολία τον Δεκέμβριο του 2014 – Ιανουάριο 2015- εάν δεν είχε εκβιαστικά οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες , θα  ταλαιπωρηθεί αφάνταστα να πετύχει  ένα χρόνο μετά.  Η χώρα βρίσκεται, σε πολύ πιο δεινή οικονομική κατάσταση και ενώ κάθε περιθώριο των φορολογούμενων πολιτών έχει εξαντληθεί στο έπακρον. Πολιτική νηφαλιότητα,  ενίσχυση της κοινωνική συνοχής και  ευρείες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών  δυνάμεων απαιτείται για να βγούμε από την κρίση και όχι …στολές παραλλαγής  και επίκληση του δόγματος του «νόμιμου και ηθικού» στην αριστερή εκδοχή του.