Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Oι… «πλούσιοι» μισθωτοί και συνταξιούχοι και ο μύθος με τα ισοδύναμα

Του Φώτη Σιούμπουρα

Μπορεί ο πρωθυπουργός να βλέπει τώρα το δικό του Μνημόνιο ως Ευαγγέλιο.

Μπορεί να υποστηρίζει ότι η επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν επιτυχής, ότι «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι» και  ότι «όλα τώρα θα πάνε καλά», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις. Οι  αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και αποκαλυπτικοί. Η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατάρτισε μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλύπτει ανάγλυφα τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε στη χώρα η επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντίθετα απ ότι είπε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις  μιλώντας για ανάπτυξη από το πρώτο εξάμηνο του 2016, το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης προβλέπει ύφεση τόσο το 2015 ( κατά -2,3 % του ΑΕΠ) όσο και το 2016 (κατά -1,3 % του ΑΕΠ).

Αν συγκρίνει κανείς τις προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ για την Ελλάδα την ίδια περίπου εποχή πέρυσι (επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) οι οποίες μιλούσαν για ανάπτυξη 2,5 % του ΑΕΠ το 2015 και 3,7 % το 2016, τότε η ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπερνάει τα 8,2 δισ ευρώ για το 2015 και τα 8,6 δισ ευρώ για το 2016!

Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το «νεοφιλελεύθερο σχέδιο» των προηγούμενων ετών, που έφερε δραματική μείωση του ΑΕΠ της χώρας, μεγάλη αύξηση των φόρων για εισοδήματα και επιχειρήσεις, άλμα της ανεργίας».  Μπορεί η αποτίμηση  να είναι ορθή, αλλά ο πρωθυπουργός κάνει ένα μεγάλο λάθος και παράλληλα δίνει μια παραπλανητική εικόνα της όλης κατάστασης. Το λάθος είναι ότι εφαρμόζει ακριβώς την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την οποία, όμως, έχει καταγγείλει και καταγγέλλει ακόμα. Γίνεται, όμως, η «νεοφιλελεύθερη συνταγή» των προηγούμενων να απέτυχε, φέρνοντας συρρίκνωση του εισοδήματος, ανεργία και όλα τα συμπαρομαρτούντα και η δική του (ολόιδια ή έστω παρόμοια) να φέρει τα αντίθετα; Το Μνημόνιο Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε στην καταστροφή και το Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου θα φέρει ανάπτυξη και τερματισμό της κρίσης;

Αυτή ακριβώς είναι  και η παραπλάνηση που επιχειρείται. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι εφαρμόζοντας αυτήν την πολιτική (Μνημόνιο με μειώσεις εισοδημάτων και τεράστια αύξηση φόρων) το αποτέλεσμα θα είναι αντίστροφο. Δεν μπορείς όμως χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία με τους προηγούμενους, να προσδοκάς άλλο αποτέλεσμα. Εκτός αν αναγνωρίζεις ότι αυτή είναι η μόνη πολιτική χωρίς εναλλακτική. Και, κατά βάθος, αυτό συμβαίνει, αφού την υιοθετείς. Αλλά τότε πώς εξακολουθείς να την καταγγέλλεις;

Γιατί είναι αλήθεια ότι κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Τσίπρας έδειξε να μην πιστεύει στην συμφωνία, αφού τη χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη συνταγή». Και είναι απορίας άξιον πώς πιστεύει ο ίδιος ότι, με τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνησή του, θα οδηγηθεί η  χώρα «στην οριστική έξοδο από την κρίση» και μάλιστα μέσα στη θητεία της παρούσας Βουλής;  Ήταν η πιο εντυπωσιακή εξαγγελία, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Όπως απαρατήρητη και η αποστροφή του πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη  συμφωνία με τους δανειστές, το τρίτο δηλαδή δικό της Μνημόνιο και  ως αντίβαρο θα αναζητήσει οικονομικά και πολιτικά «ισοδύναμα». Ποια θα είναι αυτά;  Το  ανελέητο φορολογικό σαφάρι εναντίον των «πλουσίων» ;  Δεν το  είπε, βεβαίως, ο κ. Τσίπρας. Μια αόριστη αναφορά σε «ανατροπές στη φορολογική κλίμακα και στο συνταξιοδοτικό»  έκανε.   Το λέει, όμως, ο Προϋπολογισμός, που ήδη ετοιμάζεται και το έχουν  περιγράψει οι συναρμόδιοι υπουργοί. Κατ αυτούς «πλούσιοι» είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι τυχαίνει να έχουν(ακόμα…) εισόδημα άνω των χιλίων ευρώ μηνιαίως. Αν έτσι σκέπτονται τα  «ισοδύναμα»  αλλοίμονο στους… «πλούσιους» μισθωτούς και συνταξιούχους…

Εν πάση περιπτώσει μετά από 10 μήνες ανέξοδης αντιμνημονιακής ρητορικής, τριών αχρείαστων εκλογικών αναμετρήσεων και την υπογραφή νέας συμφωνίας με τους δανειστές   η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται να βάλει φρένο στην λαϊκίστικη ρητορική και να πατήσει γκάζι για την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων που ανέλαβε. «Η μέθοδος «άλλα λέω κι άλλα εννοώ», που ακολούθησε ο κ. Τσίρας κατά τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν αποδοτική γι αυτόν και το κόμμα του. Τώρα όμως  ήρθε η στιγμή τού «εφαρμόζω». Και η εφαρμογή δεν είναι  βαρύγδουπα λόγια όπως αυτά που είπε στη Βουλή , (« τα πρώτο εξάμηνο του 2016 θα βγούμε στις αγορές» ή  «στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε βγει οριστικά από την κρίση»). Είναι πράξη,  είναι μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει.  Νέοι φόροι, νέες μειώσεις εισοδημάτων. Τώρα η κυβέρνηση με την έγκριση από τη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων,  έχει πλέον μπροστά της καθαρό το πολιτικό τοπίο, για να προχωρήσει το δύσκολο έργο της υλοποίησης της συμφωνίας που έχει  υπογράψει με τους δανειστές. Η υποστήριξη που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή  τόσο στο εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό ,αποτελούν  ένα σημαντικό πλεονέκτημα  για τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Ένα πλεονέκτημα που είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο , βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα που ταλάνισε τη χώρα τους τελευταίους μήνες.  Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος έχε πλέον την εμπειρία και τη γνώση, να καθοδηγήσει αποτελεσματικά τα στελέχη του να υπηρετήσουν την πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει . Μένει να δούμε τις επόμενες  εβδομάδες, αν η αποφασιστικότητα που επέδειξε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Δείτε ακόμα