Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

ΤΕΧΝΗ:Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 

Κορδώση Βασιλική“everything you can imagine is real’’ P.Picaso

Ας φανταστούμε το εξής: Είναι Δευτέρα πρωί, βιαζόμαστε να πάμε στη δουλεία,…

βρέχει, έχει κίνηση, στα λεωφορεία επικρατεί το χάος και στον πανικό μας να τα προλάβουμε όλα, σκοντάφτουμε  σε κάποιον άγνωστο, του ζητάμε ένα γρήγορο συγνώμη και συνεχίζουμε τον δρόμο μας αγχωμένοι..Αναρωτιόμαστε που έχει πάει η μαγεία της ζωής και απογοητευόμαστε με την απάντηση..Μια κατάσταση λίγο πολύ οικεία σε όλους.. Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί τι από την εικόνα που προαναφέρθηκε, μας έκανε εντύπωση και  αποτυπώθηκε στο μυαλό μας όταν γυρίσαμε το βράδυ σπίτι;

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της ρουτίνας είναι το πέπλο της συνήθειας που σκεπάζει τη ζωή  και αποπροσανατολίζει, δίνοντας το λάθος μήνυμα, αυτό της ασφάλειας. Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να είναι ατρόμητος μπροστά σε αλλαγές και να μην σκεφτεί το γεγονός ότι μια αλλαγή μπορεί να τον οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια, μη πεπατημένα, άρα «επικίνδυνα». Έτσι, οι περισσότεροι φοβούνται να εγκαταλείψουν αυτό που έχουν συνηθίσει, είτε πρόκειται για έναν τρόπο ζωής, ένα ταξίδι που δεν τολμούν να κάνουν, ένας περίπατος, ένας απρόοπτος καφές, μια σχέση κλπ.. Χάνουν το νόημα της ζωής καθώς θεωρούν τα παραπάνω ένα είδος πολυτέλειας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε..

Σε αυτό το σημείο έρχεται η τέχνη, η οποία με καταλυτικό τρόπο αιφνιδιάζει όλες τις αισθήσεις, κάνει την καρδιά να χτυπήσει λίγο πιο γρήγορα, αποκαθιστώντας την όρασή μας. Βλέπουμε τη ζωή μέσα από τους φακούς επαφής που  προσφέρει απλόχερα, δίνοντας  την ευκαιρία να δούμε αυτά που παλαιότερα συνηθίσαμε να προσπερνούμε βιαστικοί. Για παράδειγμα το ηλιοβασίλεμα, το άρωμα ενός βιβλίου που μόλις αγοράσαμε, ένα καλό φαγητό, οι νότες, τα λόγια αγαπημένων τραγουδιών..

Η τέχνη δεν είναι κάτι έξω από εμάς, αλλά η ίδια η ζωή. Μιμείται από την ίδια αυτά που αξίζει να μιμηθούν..Είναι κάτι που βιώνεται διαφορετικά για τον καθένα, καθώς οι τρόποι θέασης του κόσμου ποικίλουν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Σε αυτό το σημείο ακριβώς συνίσταται η ομορφιά του κόσμου. Συνεπώς, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, καθώς οι οπτικές γωνίες  στην τέχνη είναι αμέτρητες και όλες σωστές. Ας αναλογιστούμε τη στιγμή που ατενίζουμε τον αγαπημένο μας πίνακα ζωγραφικής και τα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα μας. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι εσφαλμένα;

Ξεσκεπάζοντας τον μανδύα της συνήθειας, μέσω της τέχνης, διακρίνουμε τις λεπτές αποχρώσεις στα καθημερινά και απλά πράγματα. Η λειτουργία της λογικής είναι περιορισμένη, σε αντίθεση με την ψυχή και τα όνειρα, ο ρόλος των οποίων είναι ο αρμός της σύστασης του καλλιτεχνικού έργου, είτε στην πρόσληψή του, είτε στη δημιουργία του. Οτιδήποτε έχουμε φανταστεί, ονειρευτεί και πεθυμήσει παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας, εκπλήσσοντάς μας με τρόπους που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ.

Κατανοούμε τη σπουδαιότητα της ενασχόλησης με την τέχνη από μικρή ηλικία είναι απαραίτητη για τη ομαλή εξέλιξη των παιδιών σε σκεπτόμενους και συνειδητοποιημένους ανθρώπους. Δίνοντας σε αυτά τα κατάλληλα ερεθίσματα από το σχολείο, το σπίτι, και το περιβάλλον γενικότερα, προωθείται η δημιουργικότητα, η φαντασία και η απελευθέρωσή τους. Με ποιόν τρόπο; Με τη ζωγραφική, την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, επισκέψεις σε μουσεία με το σχολείο και τους γονείς, με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, θα ανακαλύψουν έναν κόσμο που είναι πιο υπαρκτός από αυτόν που έχουν συνηθίσει να ζουν καθώς την  πρωτοκαθεδρία θα έχει η ψυχή και τα συναισθήματα τους. Αυτά τα δυο είναι πολύ δύσκολο να μεταβούν στο μονοπάτι της λήθης..

Σημασία έχει να μην ξεχνάμε να ζούμε κυνηγώντας την ευτυχία, διότι ξεχνάμε να τη ζήσουμε. Αυτή είναι η ουσία της τέχνης..

 

 

Κορδώση Βασιλική

Καθηγήτρια φιλόλογος

 

Δείτε ακόμα