Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Σύγχρονες θρησκείες: ….Νεοπαγανισμός

Η εποχή μας βρίσκεται δυστυχώς σε μια σπάνια πνευματική σύγχυση. Ένα σοβαρό δείγμα πνευματικού αποπροσανατολισμού μας τα τελευταία…

χρόνια είναι η εμφάνιση και ανάπτυξη του παγκόσμιου νεοπαγανιστικού κινήματος.

  Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο σύγχρονο θρησκευτικό μόρφωμα, το οποίο έχει τις ρίζες του σε πρωτόγονες θρησκείες και παραδόσεις του παρελθόντος.

 

    Ο όρος παγανισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη pagani, που σημαίνει χωρικοί.

  Η ονομασία αυτή δόθηκε τα πρωτοβυζαντινά χρόνια στους εναπομείναντες ειδωλολάτρες της εποχής εκείνης που αντιδρούσαν στο ευαγγελικό μήνυμα της σωτηρίας και έμειναν προσηλωμένοι, λόγω αμάθειας και τυφλού φανατισμού, στις πρωτόγονες ειδωλολατρικές πίστεις.

    

    Η θρησκεία του κάθε λαού είναι ανάλογη με την πνευματική του εξέλιξη.

  Στους αρχαίους, αλλά και σε ορισμένους σύγχρονους λαούς, συναντούμε θρησκείες, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, ειδωλολατρικές.

  Η πιο εξευγενισμένη ειδωλολατρία είναι η ανθρωπομορφική.

  Στην κατηγορία αυτή μπορεί να ενταχθεί η εξελιγμένη αρχαιοελληνική θρησκεία, τουλάχιστον όπως τη βίωσαν οι διανοούμενοι, οι φιλόσοφοι και οι μορφωμένοι πρόγονοί μας.

 

    Η αρχαία ελληνική θρησκεία είναι ένα ακαθόριστο κατασκεύασμα , το οποίο από το μακρινό  παρελθόν μέχρι τα πρώτα βυζαντινά χρόνια παρουσίαζε μια πολυμορφία και συνεχή εξέλιξη.

  Ουδέποτε είχε σταθερή μορφή είτε στο χώρο είτε στο χρόνο.

  Είχε δε ένα ασαφές και θολό ”θεολογικό υπόβαθρο”.

  Οι θεοί και οι θεές της δεν ήταν τίποτε άλλο παρά προβολή αρρωστημένων ανθρωπίνων ψυχικών διαθέσεων και θεοποίηση των ανθρώπινων παθών.

  Οι εξωσυζυγικές  δραστηριότητες του Δία π.χ επέτρεπαν και στους λάτρεις του να απιστούν στη συζυγία τους.

  Η λατρεία της Αφροδίτης ως θεάς της ομορφιάς και του έρωτα νομιμοποιούσε την πορνεία, που κυριαρχούσε στην αρχαία εποχή.

  Ο Ερμής, ο προστάτης της κλοπής, νομιμοποιούσε την κλοπή και την αδικία των πλούσιων εκμεταλλευτών.

  Ο Άρης ως θεός του πολέμου νομιμοποιούσε τους πολέμους, και πάει λέγοντας.

  Χώρια από τα προσωπικά πάθη που είχε ο καθένας. 

  Οι κατώτεροι θεοί της φύσεως, τα φοβερά δαιμονικά όντα, όπως ο τραγόμορφος Πάνας και οι τερατόμορφοι Σάτυροι, διακατέχονταν από κτηνώδη σεξουαλικά πάθη και προσωποποιούσαν τα πιο ταπεινά ένστικτα.

  Η ιερή πορνεία επίσης ήταν απαίτηση λατρευτική των ψευτοθεών.

  Χιλιάδες άμοιρα κορίτσια κλείνονταν χωρίς τη θέλησή τους στους ναούς της Αφροδίτης και τη διακονούσαν με το σώμα τους, επιφέροντας τεράστια κέρδη στους ιερείς — προαγωγούς τους.

  Μεταξύ των θεών κυριαρχούσαν μίσος, αντιζηλία, πόλεμοι, δολοφονίες, απάτες, δόλοι και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

 

    Σήμερα υπάρχουν αρχαιολάτρες που θέλουν να αναστήσουν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και μαζί την ”πατρώα θρησκεία”, ενώ έχουν πολύ μικρή σχέση με την αρχαία Ελλάδα.

 

    Κατά τα τελευταία 15 χρόνια εμφανίστηκαν δεκάδες οργανώσεις νεοπαγανιστών με εντυπωσιακά ονόματα. 

  Κυκλοφορεί πληθώρα αρχαιολατρικών περιοδικών.

  Φανατικοί ελληνολάτρες αναπτύσσουν τις απόψεις τους στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, δαιδαλώδεις ιστοσελίδες κατακλύζουν το διαδίκτυο, αμέτρητες εκδόσεις σχετικών βιβλίων στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, διάφορες ”σχολές” και  λέσχες ”κατηχούν”  και ενημερώνουν τους προσηλύτους στον παγανισμό.

  Έχουν φτιάξει και τελετουργικό για τις τελετές τους.

  Απαιτούν επίμονα να αναγνωριστούν η θρησκεία και οι τελετές τους.

  Έχουν συγκροτήσει και την ”εκκλησία” τους.

 

    Οι αρχαιολάτρες αυτοαποκαλούνται ”έλληνες” και μονοπωλούν την εθνική μας ταυτότητα.

  Τους χριστιανούς τους αποκαλούν ”ιουδαιοχριστιανούς” και ”παραμυθολόγους του αποσυντεθέντος βυζαντινισμού”, ενώ τους ιερείς ”εβραιόδουλους ρασοφόρους”, ”προσκυνημένους της Σιών”.

  Το Θεό των χριστιανών, μεταξύ άλλων, ”βλοσυρό Θεό” και το Χριστό ”σημιτικής καταγωγής δικτατορίσκο του ουρανού”.

  Τον Παύλο και τους Πατέρες μας μεταξύ άλλων ”άγια ρεμάλια” και ”κοπρόψυχους”, ενώ την Εκκλησία ”αδίστακτη πολιτική και οικονομική συντεχνία”, απειλούν δε ότι ”σύντομα θα υπάρξει ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τη μακραίωνη τυραννική δουλεία, που ασκεί στον ελληνισμό”.

 

    Καθετί το χριστιανικό τους ερεθίζει επικίνδυνα και απαιτούν κατεδάφιση των χριστιανικών ναών, που είναι κοντά σε ερείπια αρχαιοελληνικών ιερών.

  Επιδιώκουν αλλαγή του συστήματος χρονολόγησης, επειδή έχει ως βάση το έτος γέννησης του Χριστού.

  Ζητούν το χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας, κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών ως χριστιανική κατήχηση και στη θέση του κατήχηση της ”πατρώας θρησκείας”, απαγόρευση στους κρατικούς λειτουργούς να συμμετέχουν σε τελετές της Εκκλησίας, διακοπή της μισθοδοσίας του ορθόδοξου κλήρου από τα κράτος κ.ά.  

  Τέλος θέλουν να ζητήσει η Εκκλησία δημόσια συγγνώμη για τα…ανείπωτα εγκλήματα κατά του Ελληνισμού.

  Δε θέλουν τίποτε που να τους θυμίζει την πίστη στο Χριστό.

  Το Βυζάντιο είναι γι΄αυτούς ”η πιο σκοτεινή και εφιαλτική περίοδος της ιστορίας” και δεν αναγνωρίζουν σ΄αυτό κανενός είδους πολιτισμικό επίτευγμα.

 

    Ο Νεοπαγανισμός δεν είναι επινόηση των τελευταίων χρόνων.

  Τις καταβολές του τις βρίσκουμε κατά την Αναγέννηση και τους χρόνους του Διαφωτισμού.

  Το 1875 ιδρύθηκε στην Αμερική η ”Παγκόσμια Θεοσοφική Εταιρεία” από την αποκρυφίστρια Έλενα Μπλαβάτσκυ, η οποία συστηματοποίησε όλες τις παγανιστικές και αποκρυφιστικές δοξασίες του παρελθόντος.

  Απλώς τελευταία έκανε τη δυναμική εμφάνισή του.

 

    Αξιόλογοι επιστήμονες και ερευνητές έχουν αποδείξει περίτρανα ότι το σημερινό νεοπαγανιστικό κίνημα είναι ξενόφερτο και εκφράζει τη σύγχρονη συγκρητιστική ”θεολογία” της Νέας Εποχής.

  Ο Θεός των αρχαιολατρών, όπως και των νεοεποχιτών, δεν είναι όπως ο προσωπικός Θεός του χριστιανισμού και των άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών.

  Σύμφωνα μ΄αυτούς ο Θεός ταυτίζεται με την ”ψυχή Ολότητα” ή το ”Παγκόσμιο ή Συμπαντικό Πνεύμα”.

  Οι πολλές άλλες θεότητες που έχουν ταυτίζονται με το σύμπαν και είναι ”οντότητες”ή ”ατομικότητες” με συγκεχυμένη και νεφελώδη έννοια.

  Κατ΄αυτούς ουσιαστικός Θεός είναι ο υλικός κόσμος, δεν υπάρχει ”άκτιστη” ουσία, και αποδίδονται σ΄αυτόν θεϊκές ιδιότητες.

 

    Κύριες αντιλήψεις για το θείο των Ελλήνων είναι ότι οι θεοί ή είναι απρόσωπες φυσικές δυνάμεις ή ενέργειες ή ιδέες ή κανονικοί άνθρωποι που προήλθαν από μετεξέλιξη ύστερα από σειρά μετεμψυχώσεων.

  Υπάρχουν κι εκείνοι βέβαια που τους θεωρούν εξελιγμένους εξωγήινους επισκέπτες. 

  Υποστηρίζουν δε ότι και ο Χριστός ήταν Έλληνας και ότι ανήκε στο Δωδεκάθεο.

  

    Πιστεύουν  ότι δεν υπάρχει καλό και κακό και κατηγορούν το Χριστιανισμό ότι δέχεται την έννοια του καλού και κακού εξ αιτίας της πίστης του ”στον απόκοσμο δικτάτορα εβραϊκό θεό Ιεχωβά”, ο οποίος καταδυναστεύει τους οπαδούς του με ”κώδικες δεοντολογίας”.

  Ο άνθρωπος κατ΄αυτούς δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός.

  Μπορεί να ενεργεί κατά συνείδηση, που την κατευθύνει η ”θεία Δική”. 

  Δεν έχει ανάγκη από καμιά σωτηρία, γιατί αυτός είναι από μόνος του θεός.

  Οι ηθικές απαγορεύσεις ανήκουν κατ΄αυτούς στις καταπιεστικές μονοθεϊστικές θρησκείες, με τις οποίες υποδουλώνουν τους οπαδούς τους.

  Τονίζουν ”την απελευθέρωσή τους από τα χριστιανικά δεσμά”και ότι απολαμβάνουν τώρα τη χαρά του έρωτα, χωρίς περιορισμούς, που  τους στέρησε ο ”ανέραστος” Χριστιανισμός.

  Για δε τη συμμετοχή τους στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Τυρνάβου, που είναι καθολική,  εκφράζονται: ” πάμε να προσκυνήσουμε εκεί το φαλλό και να κοινωνήσουμε στη διονυσιακή μέθη”.

  Οι αντιλήψεις με τη Νέα Εποχή, της οποίας σύνθημα είναι ”καταρρίψτε τα ταμπού του παρελθόντος, ζήστε ελεύθερη ζωή με σεξ, βία και μαγεία”, είναι ίδιες.

  

    Οι παγανιστές είναι φυσιολάτρες και πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δε μπορεί να ξεφύγει από το ”Κάρμα”, τη Μοίρα δηλαδή.

  Μοναδική διέξοδος είναι οι διαδοχικές μετενσαρκώσεις ή μετεμψυχώσεις και τα στάδια της κάθαρσης, ώσπου να φτάσει σε ”ανώτερα επίπεδα”.

  Τα πνευματιστικά φαινόμενα, όπως τα αναστενάρια, ο αποκρυφισμός και η μαντική είναι επιδίωξή τους.

  

    Στόχος τους είναι να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες ότι βρίσκονται σε”κατάσταση ομηρίας” από την εβραϊκή αίρεση του Χριστιανισμού.

  Επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους, όπου κάνουν λατρευτικές τελετές και απευθύνουν προσευχές,  ύμνους και  με σπονδές στους ανύπαρκτους θεούς τους.

  Αναβιώνουν δε αρχαιοελληνικές γιορτές, όπως π.χ τα Παναθήναια.

 

    Αυτός είναι πολύ σύντομα ο Νεοπαγανισμός, ο οποίος απ΄ό,τι φάνηκε μέχρις εδώ είναι πολέμιος άσπονδος του Χριστού και της Εκκλησίας Του.

  Τώρα πώς υπάρχουν άνθρωποι να ενστερνίζονται τις δοξασίες σήμερα είναι απορίας άξιο.

   Και αναφέρουμε γι΄αυτό, κλείνοντας κιόλας το άρθρο, το εξής περιστατικό, που ίσως και να το θυμόμαστε ορισμένοι από προηγούμενο κείμενο: Σε κάποια τελετή των παγανιστών — πριν ένα χρόνο περίπου — την οποία παρουσίαζε αποσπασματικά ελληνικό κανάλι, κάποια κυρία κατέθετε μπροστά στην κάμερα ότι είχε προστάτη το θεό Ποσειδώνα και σ΄αυτόν προσευχόταν.

  Και απ΄αυτόν εξαρτιόταν.

  Τα κατέθετε δε όλα αυτά με υστερική συγκίνηση, που ξεγελούσε και την ίδια ότι ήταν ιερή.

  Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μας ελεήσει.

  Αμήν

 

Ζιώγα Κατερίνα 

Εκπαιδευτικός

 

ΥΓ  Πηγή μας για το παρόν κείμενο είναι το τευχίδιο της Αποστολικής διακονίας: ”Νεοπαγανισμός”.