«Επικίνδυνη ζαριά για τη χώρας μας το δημοψήφισμα..»
Του Φώτη Σιούμπουρα
«Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας…».
Όχι, δεν τα λέει αυτά σήμερα ο κ. Σαμαράς. Δεν τα υποστηρίζουν ο κ. Βενιζέλος, η κυρία Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης. Τα έλεγε, τέλη Οκτωβρίου του 2011, ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατακεραυνώνοντας από τηλεοράσεως τον Γεώργιο Παπανδρέου , ο οποίος είχε εξαγγείλει τότε τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το οποίο ο ελληνικός λαός θα αποφάσιζε αν θα ήθελε να συνεχίσει την πορεία εντός ευρώ με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που έπρεπε να αναλάβει η χώρα, ή αν θα τα αρνιόταν. Τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δηλαδή να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αρνείται να πάρει η ίδια την απόφαση, «πετάει τη μπάλα» στο λαό και μεταθέτει τις ευθύνες με την προσφυγή σε δημοψήφισμα και με το ερώτημα «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των δανειστών. Μπορεί βέβαια το «όχι» στο δημοψήφισμα τυπικά να είναι «όχι» στην πρόταση των δανειστών, ουσιαστικά, όμως, θα είναι «όχι» στην Ευρωζώνη. Απλώς, ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να θέσει ευθέως το καθαρό δίλημμα «ναι ή όχι στο ευρώ» και προτιμά το μεσοβέζικο «ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών».
Οδηγεί σε λύση όμως, έστω και σε αυτή που δηλώνει ότι επιδιώκει η κυβέρνηση ;
Αν η απάντηση του λαού είναι «ναι», ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να υλοποιήσει μια «αντιλαϊκή» και «εκβιαστική» πρόταση, την οποία η κυβέρνησή του δεν δέχεται. Θα παραμείνει όμως στην εξουσία ; Αν η απάντηση είναι «όχι» και οι δανειστές το εκλάβουν ως «όχι» στο ευρώ, τότε καμιά νέα συμφωνία δεν θα επιτευχθεί. Και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα καταστεί αναπόφευκτη. Αυτό όμως επιδιώκει ο κ. Τσίπρας;
Βεβαίως το δημοψήφισμα είναι κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Ο λαός θα αποφασίσει αν δέχεται ή απορρίπτει την πρόταση συμφωνίας που έκαναν οι δανειστές. Την οποία, να σημειώσουμε, δεν γνωρίζει στις λεπτομέρειές της και ούτε πρόκειται να ενημερωθεί γι αυτές μέχρι την Κυριακή. Στην παρούσα όμως φάση και κάτω από τις δραματικές στιγμές που διέρχεται η χώρα ο πρωθυπουργός έπρεπε να αναλάβει το βάρος μιας συμφωνίας και όχι να την αποποιείται. Γιατί έτσι διχάζει το λαό αντί να τον ενώνει. Η απόφασή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα είναι πάνω απ όλα απόφαση-σωτηρίας του ιδίου και του κόμματός του .Πρόκειται όμως για μεγάλο ρίσκο όσον αφορά την τύχη της Ελλάδας. Το δημοψήφισμα αυτό είναι μια «επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας », κατά πως έλεγε κάποτε ο ίδιος ο κ, Τσίπρας.