Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Οι 50 αποχρώσεις του ΔΝΤ

Νούλα ΧρυσοχοϊδουΑπό τη Νούλα Χρυσοχοϊδου

 

Εν έτη 2015 και μετά από τις 50 αποχρώσεις του γκρι, κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αλλάξει καμιά πενηνταριά χρώματα. Ευνοϊκή η κομισιόν, ανυποχώρητο το ΔΝΤ και όλοι εμείς αναρωτιόμαστε, τελικά θα πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ;  Εν ολίγοις σας παρουσιάζω το κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

 

Αν και το κείμενο βρίσκετε στην αγγλική γλώσσα, προβλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ για το 2015 στο 0,6%, για το 2016 στο 1,5%, για το 2016 στο 2,5% και τέλος φτάνει στο 2022 στο 3,5%. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση ζητά τρεις συντελεστές ΦΠΑ με 6%, με 11% και τέλος με 23%, με τον χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Φυσικά οι μεγάλες αυξήσεις θα είναι σε πολλά είδη διατροφής καθώς με συντελεστή 23% θα φορολογούνται τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, οι κονσέρβες, τα γλυκά, τα σάντουιτς, οι σοκολάτες αλλά και οι σάλτσες. Από την άλλη στον χαμηλό συντελεστή 6% έχουμε τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα και στο 11% οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, τα ξενοδοχεία και γενικότερα η εστίαση. Εάν αποδεχτούν αυτά τα μέτρα για το ΦΠΑ τότε η εφαρμογή των τριών νέων συντελεστών θα είναι άμεση, ενώ για τα νησιά η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα υλοποιηθεί από την 1η Οκτώβρη. 

Η πρόταση της Κυβέρνησης εμπεριέχει και την έκτακτη εισφορά για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις σύμφωνα με την νομοθεσία του 2009, δηλαδή οι επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ (πόσες να είναι αυτές;;;) καθώς επίσης και φόρο πολυτελείας για τα Ι.Χ μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κ.ε.). Επίσης, υπάρχει και η κλιμάκωση των συντελεστών μέχρι το 8% για τα υψηλά εισοδήματα με αναδρομική ισχύ.

Αν όλα αυτά συμφωνηθούν, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να βάλει στα ταμεία της 220 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά, ενώ η έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις θα αποφέρει έσοδα κάτι παραπάνω από 1 δις. ευρώ και όλα αυτά για το σωτήριο έτος 2015. Τέλος, προβλέπεται το χαράτσι με αναδρομική ισχύ για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, η έκτακτη φορολογία για τις επιχειρήσεις (με κλίμακες) και έσοδα κοντά στο 1 δις. ευρώ….και όσοι βγήκατε με πρόωρη σύνταξη ήσασταν τυχεροί διότι από εδώ και πέρα ξεχάστε το καθώς μπαίνει βαθιά το μαχαίρι στις πρώρες συνταξιοδοτήσεις.

 

Και το χρώμα που θα φορεθεί φέτος το καλοκαίρι είναι το κεραμιδοκανελοκοραλλοκόκκινο!!!

 

* Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης (κείμενο στα αγγλικά)

http://content-mcdn.imerisia.gr/pegasus/Multimedia/pdf/protasi_draft_id3383452.pdf