Σύγχρονες Θρησκείες: “το Ισλάμ”
Το Ισλάμ (=υποταγή) είναι θρησκεία υποταγής στο θέλημα του Θεού, όπως δίδαξε ο ιδρυτής της Μωάμεθ. Διαμορφώνει όλες τις όψεις της ζωής σε πάνω από 1.000.000.000 πιστούς στην Ασία, Αφρική και Ευρώπη.
Γεννήθηκε στην Αραβία. Έχει λάβει επιδράσεις από την προϊσλαμική αραβική θρησκεία, τον Ιουδαϊσμό και το χριστιανισμό. Από φιλοσοφικής πλευράς επηρεάστηκε τόσο από την Πλατωνική, όσο και από την Αριστοτελική σκέψη.
Οι Άραβες πριν το Μωάμεθ ήταν ανιμιστές και πολυθεϊστές. Λάτρευαν τα πνεύματα που κατοικούσαν στα δέντρα και τις πηγές. Επίσης πίστευαν σε ιερούς μετεωρόλιθους, όπως στην ”Καάμπα” στη Μέκκα.
Ο Μωάμεθ γεννήθηκε το 570 μ.Χ και ως ορφανό τον προστάτεψε ο παππούς του και ο θείος του. Νέος παντρεύτηκε την πλούσια χήρα Χαντίτζα. Όταν έγινε 40 ετών ο αρχάγγελος Γαβριήλ τού αποκάλυψε το Κοράνιο και μετά από πολλά οράματα, που ακολούθησαν, κλήθηκε ως προφήτης του θεού. Στη συνέχεια κήρυξε τον Αλλάχ ως το μόνο Θεό, αλλά το 622 μ.Χ διώχτηκε από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Γι΄αυτό το 622 μ.Χ λέγεται Εγίρα και από τότε χρονολογούν οι Μουσουλμάνοι.
Στη Μεδίνα ασπάστηκαν το κήρυγμά του και με οργανωμένο στρατό κυρίεψε τη Μέκκα το 630 μ.Χ. Μετέτρεψε την Καάμπα σε χώρα λατρείας του Αλλάχ και όρισε την πόλη ως θρησκευτικό του κέντρο. Μετά το θάνατό του το 632 μ.Χ τον διαδέχθηκε ως χαλίφης ο Αμπού-Μπακρ.
Οι διδασκαλίες του Ισλάμ είναι:
1. Ο Γαβριήλ στο Κοράνιο αποκάλυψε τον αλάθητο λόγο Θεού.
2. Ο Αλλάχ είναι απρόσωπος και το Κοράνι επιμένει με πάθος στη μοναδικότητα, την παντοδυναμία και τη παντοκρατορία του. 99 ονόματα εκφράζουν διάφορες ιδιότητες του Θεού. Π.χ Άγιος, Πρώτος, Έσχατος, Δημιουργός… Το εκατοστό όνομα θα το γνωρίσουν στη μέλλουσα κρίση. Η γνώση του Θεού δεν είναι μέχρι τότε πλήρης του. Λείπει αυτή η μία ιδιότητα.Η άγνωστη ιδιότητα του Θεού είναι αυτή η δική μας, του Πατέρα, που αποκαλύφθηκε και τονίστηκε τόσο από το Χριστό.
3. Υπάρχουν άγγελοι.
Αυτοί δημιουργήθηκαν από το φως και είναι εκτελεστές των διαταγών του Θεού. Με θεϊκή εντολή ο άγγελος Γαβριήλ μετέφερε από τον ουρανό στη γη το Κοράνιο και το υπαγόρευσε στο Μωάμεθ.
Στο Ισλάμ υπάρχει έντονη η παρουσία και η δράση του Διαβόλου. Ονομάζεται ΄Ιμπλις ή Σατάν και σκοπός του είναι η ακύρωση του λόγου του Θεού.
Στην κατηγορία των πνευμάτων ανήκουν και τα τζιν.
Υπάρχουν τα καλά τζιν, που πιστεύουν στο Κοράνιο και τα κακά τζιν, που έκλεψαν τα μυστικά του ουρανού, λιθοβολήθηκαν γι΄αυτό με θραύσματα αστέρων και κύλησαν στην άβυσσο.
4. Πιστεύουν στα βιβλία που αποκάλυψε ο Θεός στην ανθρωπότητα, ορισμένα από τα οποία είναι ο Νόμος (Τορά), οι ψαλμοί και τα Ευαγγέλια. Τελευταίο βιβλίο αποκαλύφθηκε το ιερό Κοράνιο.
Γενικά οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι τα αρχικά βιβλία, που αποκάλυψε ο Θεός, αλλοιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και μόνο το Κοράνιο έμεινε αναλλοίωτο.
5. Η πίστη στους προφήτες.
Στο Κοράνι αναφέρονται ο Νώε, ο Αβραάμ, ο Μωυσής, ο Μεσσίας Ιησούς ”απόστολος του Θεού και λόγος αυτού” και τέλος ο Μωάμεθ ”απόστολος του Θεού και η σφραγίδα των προφητών”.
6. Η πίστη στην ανάσταση των νεκρών.
Είναι η τελική, η έσχατη κρίση, όπου οι δίκαιοι θα κριθούν και θα ανταμειφθούν με τον αιώνιο παράδεισο και οι άδικοι θα σταλούν στην κόλαση.
7. Η πίστη στο πεπρωμένο.
Ότι δηλαδή η ζωή και οι πράξεις των ανθρώπων προκαθορίζονται από τον Αλλάχ.
Ο Ιησούς και το Κοράνι
———————–
Στο Κοράνι γίνεται λόγος για τον Ιησού, αλλά απορρίπτεται η θεότητά Του. Αποκαλείται ”Μεσσίας” και ”Λόγος” του Θεού και θεωρείται δεύτερος Αδάμ.
Σύμφωνα με το Κοράνι ήρθε στον κόσμο με υπερφυσικό τρόπο από την παρθένο Μαρία, προφήτεψε από τη βρεφική ηλικία και έκανε πολλά θαύματα.
Ο Ιησούς κατά το Ισλάμ δεν σταυρώθηκε ούτε αναστήθηκε, αλλά οι αντίπαλοί του σταύρωσαν τον Ιούδα, τον οποίο ο Θεός έκανε να μοιάζει στον Ιησού, ενώ ο πραγματικός Ιησούς επέστρεψε στο Θεό.
Το Κοράνι αναφέρεται με σεβασμό στην παρθένο Μαρία. Δεν τη δέχεται όμως ως Θεοτόκο, αλλά ως μητέρα του Μεσσία. Οι Μουσουλμάνοι την προσφωνούν”Δέσποινά μας, κυρία μας Μαριάμ”.
Τα υποχρεωτικά θρησκευτικά καθήκοντα του Μουσουλμάνου είναι:
Η επανάληψη κάθε τόσο της φράσης ”Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ ο προφήτης του”.
Η προσευχή.
Προσεύχονται κοιτώντας προς τη Μέκκα πέντε φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, ηλιοβασίλεμα, βράδυ. Την Παρασκευή προσεύχονται στο τζαμί. Στο τζαμί υπάρχουν:α) Ο άμβωνας για το κήρυγμα β) Ο μιναρές (πύργος), απ΄όπου ο μουεζίνης καλεί σε προσευχή και 3)Ένα συντριβάνι ή βρύση για καθαρμούς Το τζαμί δεν έχει εικόνες και το Ισλάμ δεν έχει ιερείς.
Η ελεημοσύνη των φτωχών.
Πήρε και τη μορφή φόρου, αλλά σήμερα υπάρχει ως εθελοντική προσφορά.
Η ιερή αποδημία ή προσκύνημα στα ιερά μνημεία της Μέκκας και οφείλουν να το πραγματοποιήσουν μια φορά στη ζωή τους.
Η ζωή τους διέπεται και από μια σειρά νόμων, τη σαρία, σχετικούς με την τροφή, το γάμο, το διαζύγιο,το κρέας, το αλκοόλ κ.λ.π.
Η γυναίκα θεωρείται κατώτερη του άντρα και βρίσκεται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά στις κληρονομιές, τα διαζύγια, την ενδυμασία (καλυμμένο πρόσωπο με φερεντζέ).
Οι μουσουλμάνοι είναι χωρισμένοι σε δύο παρατάξεις και βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με τη διαδοχή του Μωάμεθ: οι Σηίτες, που πιστεύουν στην κληρονομική διαδοχή του και οι Σουνίτες που δεν τη δέχονται και θεωρούνται οι ορθόδοξοι Μουσουλμάνοι.
Έχουν βέβαια κι άλλες διαφορές.
Στις μέρες μας οι ανανεωτές και οι συντηρητικοί αντπαλεύουν στο Πακιστάν, Τουρκία, Αίγυπτο κ.λ.π. Από τον 8ο αιώνα μ.Χ εμφανίζεται και ισλαμικός μυστικισμός (Σουφισμός). Επεδίωξαν μ΄αυτόν να εκμηδενίσουν το εγώ και να ενωθούν με το Θεό με ένα θείο έρωτα. Σήμερα το Ισλάμ είναι η πιο γρήγορη αυξανόμενη πίστη στον κόσμο.
Η σύγχρονη μεγάλη μετανάστευση πληθυσμών κυρίως προς το Δυτικό κόσμο έχει αποτέλεσμα την παρουσία μουσουλμάνων σε περισσότερες από 184 χώρες.
Οι συντηρητικοί προσπαθούν να ανασυνταχθούν και γι΄αυτό επέβαλαν τη θεοκρατία, όπως στο Ιράν. Αλλού προκαλούν αιματηρές συγκρούσεις (Β.Αφρική), γιατί θεωρούν το Ισλάμ ανώτερη θρησκεία.
(συνεχίζεται)
Ζιώγα Κατερινα