Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Ασκήσεις στην πισίνα

Η κολύμβηση σε θερμαινόμενη πισίνα είναι ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος για να ασκηθούν πολλές ταυτόχρονα αρθρώσεις, με την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία χρόνου για τους γονείς και τον φυσιοθεραπευτή. Το παιδί με σοβαρή ολιγοαρθρίτιδα ή πολυαρθρίτιδα ωφελείται ιδιαίτερα μ’ ένα ενεργό φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα σε θερμαινόμενη πισίνα….

 

Το ζεστό νερό χαλαρώνει τις αρθρώσεις και ελαττώνει την δυσκαμψία και τον πόνο, ενώ ταυτόχρονα ασκείται αντίσταση στις ενεργητικές κινήσεις και ελαττώνεται η φόρτιση των αρθρώσεων στην βάδιση, κι’ έτσι το παιδί μπορεί να κάνει τις ασκήσεις του πιο άνετα, με την καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή ή των γονέων του. Παράλληλα, ο θεραπευτής διαμορφώνει πληρέστερη εικόνα της κινητικής κατάστασης του παιδιού, ώστε να παρέμβει σε κάθε περίπτωση που θα προκύψουν θεραπευτικά προβλήματα.

Μετά την έξοδο από την πισίνα, όσο οι αρθρώσεις είναι χαλαρές, θερμές και περισσότερο ευλύγιστες, γίνονται ομαδικές ασκήσεις ταυτόχρονα σ’ όλα τα παιδιά που πάσχουν από διάφορες ρευματοπάθειες, ενώ στα παιδιά με ιδιαίτερα κινητικά προβλήματα γίνονται και ατομικές ασκήσεις.

Οι ομαδικές ασκήσεις του παιδιού με χρόνια αρθρίτιδα μαζί με άλλα παιδιά που έχουν παρόμοια προβλήματα από τις αρθρώσεις είναι ο πιο πρακτικός τρόπος επιλογής του κατάλληλου θεραπευτικού προγράμματος, γιατί έτσι ξεχωρίζουν τα παιδιά που έχουν σοβαρά αρθρικά προβλήματα.

Ασθενείς με λιγότερο σοβαρή αρθροπάθεια που χρειάζονται ομαδική θεραπεία για κοινωνικούς ή άλλους λόγους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βοηθοί των φυσιοθεραπευτών στην πισίνα. Ακόμα, στη διάρκεια των ασκήσεων στην πισίνα, συνιστάται να παρευρίσκονται και οι γονείς του παιδιού, ιδίως εάν το παιδί είναι μικρής ηλικίας, για να το ενθαρρύνουν και να το προτρέπουν να κάνει τις ασκήσεις του.

Ο καλύτερος, αλλά και δυσκολότερος, τρόπος κολύμβησης στη πισίνα για το παιδί είναι να χτυπάει τα χέρια και τα πόδια μέσα στο νερό επί 5-10 min, μέχρι να κουραστεί. Εάν όμως θέλει να παραμείνει περισσότερο στην πισίνα, αυτό εξαρτάται από το ίδιο και τους γονείς του.

Τα παιδιά μικρής ηλικίας, ιδίως 3-4 ετών, εάν δεν μπορούν να επιπλεύσουν από μόνα τους, μπορούν να κολυμπούν πλαταγίζοντας και φορώντας σωσίβιο. Τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της πισίνας μπορούν να ασκηθούν στη μπανιέρα του σπιτιού τους, όπως τα μικρότερα παιδιά.

Τα πολύ μικρά παιδιά, περί το 2ο έτος της ηλικίας, απολαμβάνουν συνήθως τις ασκήσεις στο ζεστό νερό της πισίνας, τα περισσότερα όμως δεν συμμετέχουν ενεργά στις ασκήσεις, γιατί φοβούνται το νερό και το άγνωστο περιβάλλον της πισίνας, αργότερα όμως συνήθως ξεπερνούν την αρχική τους φοβία και μπορεί να αποδειχθούν πολύ συνεργάσιμα. Στην ηλικία αυτή, επειδή οι καθημερινές δραστηριότητες είναι από τη φύση τους περιορισμένες, το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιβάλλον παιχνιδιού.

Σε παιδιά με ήπια προσβολή των αρθρώσεων η διάρκεια της κολύμβησης είναι απεριόριστη και εξαρτάται από την φυσική αντοχή του παιδιού. Σε παιδιά όμως με βαρύτερη προσβολή των αρθρώσεων, η κολύμβηση συνιστάται να μην υπερβαίνει την μία ώρα.

Οι έντονες γυμναστικές ασκήσεις κατά την κολύμβηση δυναμώνουν τους μυς και κυρίως διατηρούν και επαυξάνουν την κινητικότητα των μεγάλων αρθρώσεων, όπως οι ώμοι, τα ισχία και τα γόνατα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κολύμβηση είναι η μόνη άσκηση η οποία ενδυναμώνει την μυϊκή ισχύ με την κίνηση του σώματος ενάντια στην αντίσταση του νερού, χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Τα παιδιά που κολυμπούν συστηματικά κάθε μέρα ή σχεδόν καθημερινά έχουν γενικά τα καλύτερα αποτελέσματα στο εύρος κίνησης και στη διατήρηση της μυϊκής ισχύος. Πολλοί ασθενείς με ήπια αρθρική νόσο έχουν πλήρη ή σχεδόν πλήρη ύφεση της προσβολής των αρθρώσεων μόνο με την κολύμβηση, ενώ άλλοι, σοβαρή υποτροπή της δυσκαμψίας, του πόνου και της διόγκωσης των αρθρώσεων εάν περιορίσουν ή διακόψουν την κολύμβηση.

 

Κώστας Παπαδόπουλος