Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Αυγά: 8 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας

Τα αυγά έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο διαφόρων συζητήσεων ενώ έχουν υπάρξει αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές και επιστήμονες, καθώς είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση. Ας δούμε τα 8 σημαντικότερα οφέλη για την υγεία μας.

 

1. Είναι απίστευτα θρεπτικάΤα αυγά είναιαπό τα …

πιοθρεπτικάτρόφιμαστον πλανήτη. Ένα ολόκληροαυγόπεριέχει όλα ταθρεπτικά συστατικά που απαιτούνταιγια ναμετατραπεί έναμόνο κύτταροσε κοτόπουλο!Συγκεκριμένα ένα βραστό αυγό περιέχει το 6% της ΣΗΠ σε βιταμίνη Α, το 5% σε φυλλικό οξύ, το 7% σε βιταμίνη Β5, το 9% σε βιταμίνη Β12και φώσφορο, το 15% σε βιταμίνη Β2και το 22% σε σελήνιο.

2. Δεν επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερίνη του αίματοςΛόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες το αυγό αποκλείονταν ή περιορίζονταν από τη διατροφή ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξημένη χοληστερίνη. Μάλιστα πριν μια δεκαετία επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης το πολύ 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε μια ανάλυση 224 μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονική διάρκεια δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών και γενικότερα της διατροφής που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές.Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.ά.), ζωικά λίπη (όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο που περιέχεται στα γλυκά κ.α.) και τηγανιτές τροφές είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

3. Αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL)Η κατανάλωση αυγών οδηγεί σταθερά σε αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 2 αυγών την ημέρα για διάστημα 6 εβδομάδων αύξησε κατά 10% τα επίπεδα της HDLχοληστερόλης.

4. Περιέχουν χολίνη, ένα «άγνωστο» σημαντικό θρεπτικό συστατικόΟ κρόκος του αυγού είναι μία από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές χολίνης, η οποία ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β και συνδέεται με την καλύτερη νευρολογική λειτουργία και τη μειωμένη φλεγμονή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χολίνη που προέρχεται από διατροφικές πηγές, βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων, όταν προσλαμβάνεται από τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε χολίνη συνδέεται και με την ευτυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χολίνη διασπάται και βοηθά στην παραγωγή των ορμονών της «ευτυχίας» όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

5. Περιέχουν λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των ματιώνΜελέτες δείχνουν ότι η επαρκής κατανάλωση αυτών των αντιοξειδωτικών (που βρίσκονται κατά κύριο λόγω στον κρόκο του αυγού) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

6. Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίαςΤα αυγά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες. Μάλιστα ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 6gr πρωτεΐνης. Η επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτιστοποίηση της υγείας των οστών.

7. Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέαΤα αυγά περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της όρασης και της ακοής στα παιδιά και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις καθώς μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

8. Αποτελούν τρόφιμα με τον υψηλότερο δείκτη κορεσμούΤα αυγά προκαλούν έντονο κορεσμό (μας κάνουν να νοιώθουμε χορτάτοι) και έτσι μας βοηθούν να χάσουμε βάρος. Μάλιστα είναι ιδανικά για πρωινό. Σε μια μελέτη, συμμετείχαν 160 υγιείς εθελοντές που βρίσκονταν σε υποθερμιδική δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες έτρωγαν 2 αυγά στο πρωινό τους για 5 μέρες μέσα στην εβδομάδα, ενώ αυτοί της δεύτερης ομάδας έτρωγαν 1 ψωμάκι-κουλούρι. Και τα δύο πρωινά περιείχαν τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων. Τελικά, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας, που έτρωγαν αυγά, έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τους άλλους και σημειώθηκε κατά 83% μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης τους και μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας.

 

 

 

Ντίνα Ιουλία

Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κιν. 6976158400      email: ioulieta_3@hotmail.com