Ο Ντίνος Κοντογιάννης έβαζε πάνω απ’ όλα τα Γρεβενά
Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο λόγια και από την δική μας πλευρά για τον αγαπητό Ντίνο Κοντογιάννη, που έφυγε από κοντά μας, όπως τον γνωρίσαμε στα Γρεβενά σαν Δήμαρχο στην οκταετία 1978-1986 αλλά και σαν παράγοντα του τόπου που τον υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και μεγάλη αγάπη. Κατ’ αρχάς να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για την απώλειά του και…
να απευθύνουμε στους οικείους του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Ως δημοσιογράφος εκείνη την εποχή στα Γρεβενά και καλύπτοντας τα γεγονότα του νομού σε εφημερίδες των Αθηνών και Θεσσαλονίκης, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά αυτό τον απλό και καταδεκτικό άνθρωπο, που ποτέ δεν ένιωσε πολιτικός, ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε αλαζονικά επηρεασμένος από την εξουσία, αλλά ένιωθε σαν ένας πολίτης των Γρεβενών που αγαπά και παλεύει για τον τόπο του. Μ’ αυτές τις αρχές στάθηκε με επιτυχία και σαν Δήμαρχος Γρεβενών, σε δύσκολα χρόνια, με οξυμμένα τα προβλήματα, με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης.
Και επειδή στην κάλυψη του ρεπορτάζ, είχαμε την τύχη να μιλήσουμε πολλές φορές μαζί του, να συνεργαστούμε για την προώθηση των τοπικών ζητημάτων, να παρακολουθήσουμε γεγονότα και καταστάσεις, άφοβα λέμε, ότι ήταν ένας ανιδιοτελής άνθρωπος που έβαζε τα Γρεβενά, πάνω από κόμματα, από ιδεολογίες, από προσωπικά συμφέροντα ή ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Εκεί που έπρεπε να συνεργαστεί με την εκάστοτε Κυβέρνηση για να κάνει έργα στα Γρεβενά, συνεργάστηκε. Εκεί που έπρεπε να κρατήσει τις ισορροπίες, τις κράτησε. Και εκεί που έπρεπε να αντιδράσει, να καταγγείλει, να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας, το έκανε. Ως πολίτης ο Ντίνος Κοντογιάννης μπορεί να ανήκε σε κάποιο πολιτικό χώρο, να είχε την ιδεολογία του, αλλά πάνω απ’ όλα έβαζε τα Γρεβενά. Ήταν φοβερά τοπικιστής, γιατί ήταν από τους πιστούς αυτής της πόλης, έζησε στα Γρεβενά, ήξερε τι ανάγκες υπήρχαν και όταν ο λαός του έδωσε το αξίωμα του Δημάρχου για δύο τετραετίες, πάλεψε πολύ για να λύσει προβλήματα και να κλείσει πληγές.
{youtube}1M1tZsH3rYs|600|380{/youtube}
Παρακολουθήσαμε δημοσιογραφικά πολύ στενά όλες τις διεργασίες του Πανγρεβενιώτικου αγώνα. Ήταν από τους μπροστάρηδες αυτού του παλλαϊκού ξεσηκωμού, μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, που οδήγησε στην τριήμερη γενική απεργία τον Μάρτη του 1980, ως μια μορφή αντίδρασης για τα οξυμμένα προβλήματα της περιοχής (ανεργία, κακό οδικό δίκτυο, άθλια νοσοκομειακή περίθαλψη, έλλειψη κινήτρων για τη γεωργία, κτηνοτροφία κλπ). Βλέποντας τις φωτογραφίες της μεγάλης πορείας του Γρεβενιώτικου λαού στους δρόμους, ο Ντίνος Κοντογιάννης ήταν ο προπομπός σαν Δήμαρχος της πόλης και ο κεντρικός ομιλητής στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Λαχαναγοράς. Η ομιλία του Ντίνου Κοντογιάννη, ήταν φλογερά πατριωτική, καθαρά Γρεβενιώτικη, απαριθμώντας τα προβλήματα του τόπου και προτείνοντας τρόπους επίλυσής των. Την παρακολουθήσαμε από το μπαλκόνι του Δημαρχείου, μαζί με την συντονιστική επιτροπή που πλαισίωνε τον Δήμαρχο.
Αν ανατρέξουμε στα αρχεία των εφημερίδων εκείνης της εποχής, θα δούμε πολλά δημοσιεύματα, με τον Δήμο Γρεβενών να είναι διεκδικητικός, να στέλνει υπομνήματα, τηλεγραφήματα, έγγραφα προς την κεντρική εξουσία και να ζητά πάντα κάτι για την πόλη. Ένα δάνειο 20 εκατομμυρίων δραχμών που ζητούσε ο Δήμος Γρεβενών για να ασφαλτοστρώσει τους δρόμους της πόλης, είχε γίνει γεφύρι της Άρτας και χρειάστηκε να πάει ο ίδιος πολλές φορές στην Αθήνα, για να το εξασφαλίσει. Είναι κάποια θέματα που έρχονται έτσι σκόρπια στη μνήμη μας, επί Δημαρχίας Κοντογιάννη, που καλύψαμε δημοσιογραφικά. Ακόμα και επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που ήταν ο πολιτικός χώρος που τον στήριξε εκλογικά, εκεί που χρειάστηκε ο Ντίνος Κοντογιάννης ήρθε σε αντιπαράθεση ακόμα και με Υπουργούς. Σήμερα όλα αυτά μπορεί να φαίνονται σαν ένα μακρινό παραμύθι, μα είναι γεγονότα.
Ο Ντίνος Κοντογιάννης εξελέγη Δήμαρχος Γρεβενών στις δεύτερες μετά τη Μεταπολίτευση δημοτικές εκλογές που είχαν γίνει την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 1978. Εξελέγη από τον α’ γύρο των εκλογών με ποσοστό 56% έναντι 44% του Μιλτιάδη Καραγιάννη, καθώς δεν υπήρχε τρίτος συνδυασμός. Διαδέχτηκε στη Δημαρχία τον Στέργιο Βρέντζιο. Επανεξελέγη Δήμαρχος το 1982 κερδίζοντας την 2η Κυριακή (24-10-1982) τον Απόστολο Μπιζιούρα, με ποσοστό 51,50% έναντι 58,50% του αντιπάλου του. Στον α’ γύρο των εκλογών την Κυριακή 17-10-1982, ο Ντίνος Κοντογιάννης είχε ποσοστό 45,43%, έναντι 44,97% του Απόστολου Μπιζιούρα και 9,69% του Χρ. Γκατζήμα.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, να εκφράσουμε πάλι τα θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ντίνου Κοντογιάννη, παραθέτοντας κάποιες φωτογραφίες από το προσωπικό μας αρχείο αλλά και δημοσιεύματα με ιστορική σημασία για τις εκλογικές αναμετρήσεις που σημάδεψαν μεταπολιτευτικά τα Γρεβενά έχοντας ως πρωταγωνιστή τον εκλιπόντα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δεξιά ο Δήμαρχος Γρεβενών Ντίνος Κοντογιάννης το 1984 δίνει συνέντευξη στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο.
Αριστερά ο Ντίνος Κοντογιάννης στα εγκαίνια του κλειστού γυμναστηρίου Γρεβενών τον Φεβρουάριο 1981. Διακρίνονται ακόμα ο Νομάρχης Αθανάσιος Ράπτης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Αχιλλέας Καραμανλής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος ενώ λόγο εκφωνεί ο πρόεδρος του σταδίου Στέργιος Ποράβας. Στο μέσον ο Βαγγέλης Γυφτόπουλος, νεαρός ρεπόρτερ καλύπτει την εκδήλωση.
Δεύτερος από αριστερά ο Δήμαρχος Ντίνος Κοντογιάννης την άνοιξη του 1980 στα εγκαίνια του ΚΕΓΕ Γρεβενών, εν μέσω εκπροσώπων τοπικών αρχών, της αστυνομίας και του στρατού. Δίπλα του είναι ο Διευθυντής της Νομαρχίας Χρήστος Καννής.
Τρίτος από αριστερά ο Ντίνος Κοντογιάννης ως Δήμαρχος Γρεβενών στο 5ο συνέδριο της ΤΕΔΚ Γρεβενών το 1983 στα Γρεβενά.
Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών 15-10-1978
Α’ γύρος Δημοτικών εκλογών 17-10-1982
Β’ γύρος Δημοτικών εκλογών 24-10-1982