Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Οι καταγγελίες του Δημάρχου να συνεγείρουν όλους

Φώτης ΣιούμπουραςΝα πέσουν τα τείχη του διαχωρισμού  για ευνοούμενες περιφέρειες και για «μικρά και μεγάλα έργα»

Του Φώτη Σιούμπουρα

 

Οι καταγγελίες που εκτόξευσε και η κραυγή αγωνίας που έβγαλε ο Δήμαρχος  Δημοσθένης Κουπτσίδης για την συνεχιζόμενη κωλυσιεργία από πλευράς κεντρικής διοίκησης του έργου πνοής για τον Δήμο Γρεβενών , του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα , θα έπρεπε όχι μόνο να συνεγείρουν  τους καθ΄ύλην  αρμόδιους, αλλά και….

να ξεσηκώσουν  την δοκιμαζόμενη κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα έργο που αγκάλιασε ο Δήμος Γρεβενών και προχώρησε τάχιστα την μελέτη  και που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τρέξει κατά προτεραιότητα για να υλοποιηθεί και που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ,  «κόλλησε» στην Διαχειριστική Αρχή και… «στα υπουργεία τους» και δεν έγινε ακόμη ούτε βήμα μπρος , προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες .  
Αλλά είπε και άλλα , για άλλα (μη) έργα στα Γρεβενά ο Δήμαρχος. Για θέματα-προβλήματα που δημιουργούνται και που είναι πέρα από την ευθύνη του Δήμου Γρεβενών, όπως για την «προμήθεια εξοπλισμού σε σχολεία με ειδικές ανάγκες».
Ένα έργο υψίστης κοινωνικής προσφοράς που, επίσης είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και που  όμως  απορρίφθηκε από την κεντρική διοίκηση για λόγους, λέει, «αλλαγής προδιαγραφών». Τώρα αν η κοινωνία των Γρεβενών  «προγράψει» όλους τους ανευθυνοϋπεύθυνους  θα έχει άδικο; 

Ή έχει άδικο ο Δήμος και η «περιφέρεια Γρεβενών» που χρόνια φωνάζουν για την:

. Μη ολοκλήρωση του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς.

. Την εικόνα «χάους και ερήμωσης» που παρουσιάζει το νοσοκομείο (το προσωπικό δεν επαρκεί, ειδικότητες δεν έχουν καλυφθεί, υπερσύγχρονα μηχανήματα μένουν αναξιοποίητα) και το οποίο λειτουργεί μόνο με τις ηρωϊκές προσπάθειες γιατρών και λοιπού προσωπικού.   

.Την μη στήριξη των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων σε έναν νομό (των Γρεβενών) που έχει κηρυχθεί-ακόμη από το 1973- ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλους και που είναι προικισμένος με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, κατάλληλα για την ανάπτυξη του ορεινού και άλλων μορφών τουρισμού.

.Την μη ενίσχυση αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων, που ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, αδυνατούν να επιβιώσουν. Όπως αδυνατούν πλέον να επιβιώσουν και επιχειρήσεις, μαγαζιά, βιοτεχνίες…

Να δεχθούμε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και βεβαίως αρνητικά τις προσπάθειες της κεντρικής διοίκησης για την επίλυση σειράς προβλημάτων στην περιφέρεια, όπως και στα Γρεβενά. Εδώ όμως μιλάμε για έργα που έχουν την έγκριση της Ε.Ε. και είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Μιλάμε για έργα των οποίων τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί  από μηνών, αν όχι ετών. Για έργα των οποίων η υλοποίησή  απαιτείται μόνον μυαλό και πολιτική βούληση. Όχι διακρίσεις , όπως σωστά επισημαίνει ο Δήμαρχος Δημ. Κουπτσίδης. Όχι διαχωρισμός  της περιφέρειας, σε ευνοούμενες και μη περιοχές. Τα Γρεβενά δεν αξίζουν τέτοιας αντιμετώπισης –διαχρονικά- από την κεντρική διοίκηση. Χρειάζεται τώρα αγώνας για να πέσουν αυτά τα «τείχη διαχωρισμού».