Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Θεσσαλονίκη: Επικίνδυνη “έκθεση”!

Γράφαμε πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, κάτω από τον τίτλο “Επίκαιρα και Ανεπίκαιρα” για την Θεσσαλονίκη και την Διεθνή της Έκθεση και τα εξής:
“Πέρασε το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
Αυτό της Θεσσαλονίκης και της Διεθνούς Έκθεσης.
Με ανεβασμένο το πολιτικό θερμόμετρο και απούσα την αίγλη του παρελθόντος.
Ολόκληρες κυβερνήσεις μετακόμιζαν στη Θεσσαλονίκη….

Μαζί τους και μια σειρά παρατρεχάμενων, αργόσχολων και αργόμισθων κρατικών αξιωματούχων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, του χαώδους, του υπερτροφικού και τρυφηλού, που αντί να ασχοληθεί με την ανάπτυξη, την προβολή και αξιοποίηση των στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων- και πώς να συμβεί τούτο σε μια εβδομάδα-με περισσή σχόλη και απληστία κατέκλυζε τα γνωστά κέντρα διασκέδασης και γαστριμαργικής απόλαυσης, όπου ως γνωστόν, υπερέχει ποιοτικώς η «συμπρωτεύουσα»…
Κυρίαρχο ρόλο κατείχαν οι επισκέψεις, ομιλίες και συνεντεύξεις του εκάστοτε πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες πολλές φορές καθόριζαν και τις πολιτικές εξελίξεις…
Σημαντικές εμπορικές συμφωνίες και νέα προϊόντα, μεγάλος αριθμός εκθετών (ιδίως προ της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ)και επισκεπτών, μαζί με μια σειρά ακολουθούμενων σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, έδιναν έναν άλλο τόνο στη Θεσσαλονίκη….
Σήμερα η γενικότερη πολιτική κατάσταση, κρίση χρέους, Δ.Ν.Τ, εν μέσω μιας παγκοσμιοποημένης ασυδοσίας των αγορών και καταστροφικής κερδοσκοπίας που συνυπάρχει με θεσμική και αξιακή κρίση και του πολιτικού συστήματος και της κοινωνικής διάρθρωσης , δεν προσφέρεται για την ελαφρότητα του ‘ένδοξου», πλήν όμως καταστροφικού παρελθόντος…
Αν συνυπολογίσουμε την συνεχή, σαφή και σκόπιμη εμπορική και αναπτυξιακή υποβάθμιση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την εμφάνιση νέων πολιτικών ηθών, την Μαζική Έκθεση Διαμαρτυρομένων πολιτών, οργανώσεων και της «καμουφλαρισμένης» κομματικής πεζοδρομιακής αντιπαράθεσης, τις χιλιάδες των αστυνομικών δυνάμεων που απαιτούνται για την τήρηση της τάξης, τα επεισόδια, τα δακρυγόνα, τους καπνούς , τις φωτιές και το φόβο που οδηγεί τους μεν Θεσσαλονικείς σε μαζική έξοδο προς την Χαλκιδική και τους δε άλλους επισκέπτες στην αποστροφή και στην αποφυγή, αβίαστα φθάνουμε στο ερώτημα, προς τι όλα τούτα, που οδηγεί στο αβίαστο συμπέρασμα της καταργήσεως αυτής της μορφής ΔΕΘ, και της δημιουργίας ενός νέου και ανατρεπτικού αναπτυξιακού και παραγωγικού θεσμού συνεχούς λειτουργίας πέραν του αστικού ιστού της πόλης!
Η πολιτική επικαιρότητα και τα επιτελεία των κομμάτων μη συνυπολογίζοντα τις λαϊκές βουλές και αντοχές, έχουν σχεδιάσει την στρατηγική τους με μόνο στόχο, την φθορά του αντιπάλου για την κατάκτηση της πολύφερνης νύφης, της εξουσίας.
Αντί να πουν τον τρόπο εξόδου από την κρίση και να βάλουν πλάτη, την κρίσιμη αυτή εθνική στιγμή, και να κάνουν την υπέρβαση, μένουν στα χαρακώματα της σήψης, της καταστροφής και του διχασμού……”
Χτες και σήμερα, η Θεσσαλονίκη με απογοήτευσε!
Άλλωστε, τι μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο, μέσα σε τέτοια κρίση, στον εγκαταλελειμμένο Βορρά, των αργών βιορυθμών, της λειψανδρείας, της συντήρησης και των εκπτώτων αξιών και Αρχών;
Σχεδόν,τίποτα!
Εκτός του ότι έχουμε την 3η κυβέρνηση και μάλιστα τρικομματική, πρωθυπουργό τον κινδυνολογούντα και φωνασκούντα πέρυσι τέτοια εποχή Α. Σαμαρά, σε επίσκεψη εγκαινίων υποχρέωσης, “ξεπέτας” και φόβου, η Θεσσαλονίκη παραμένει μια πόλη σε παρακμή και μαρασμό, φτωχότερη, με πολλά λουκέτα εμπορικών και άλλων καταστημάτων σε πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους, μια πόλη με εκατοντάδες διαμαρτυρόμενους στις δικές τους έδρες “κομματικές πλατείες” και στους άδειους και ατυνομοκρατούμενους δρόμους, μια πόλη χωρίς Θεσσαλονικείς, χωρίς επισκέπτες, χωρίς ψυχή, με παρούσα την θλίψη, μια έρπουσα οργή και υποβόσκουσα έκρηξη!
Η Διεθνής Έκθεση με την εμπορική ακμή, την πολιτιστική καινοτομία και την κοινωνική αίγλη, έγινε πλέον μια επικίνδυνη έκθεση και για τους πολιτικούς και για την πόλη!
Η προτεινόμενη “συγχώνευση” της δεν είναι η εύπεπτη, αποδεκτή και μακρόβια λύση!
Το κέντρο πρέπει να ανασάνει, άλλη χωροθέτηση, βορειότερα και εκτός του υπάρχοντος πολεοδομικού ιστού, κατά μήκος της κοντινής Εγνατίας, με μονιμότερο χαρακτήρα και μέσα από μια σύγχρονης λειτουργίας στα πλαίσια ενός νέου προσανατολισμού και μακρόπνοου στρατηγικού προγραμματισμού να προσθέσει, στον μητροπολιτικό χαρακτήρα της πόλης και αυτόν τον διεθνή που έπαιξε για αιώνες στην ακμή της ιστορίας της μεταξύ Ευρώπης Μεσογείου και Ασίας!
Τώρα μόνο η οσμή πυρίτιδας στην ατμόσφαιρα είναι εμφανής και παρούσα στην ατμόσφαιρα ενώ ο “Ξένιος Ζεύς” αρχίζει να την εγκαταλείπει!
Μόνος αφανής προστάτης,( ποιανών άραγε:) ο Άγιός της και όρθιος ακόμα ο Πύργος της στην εμπροσθοφυλακή της προκυμαίας!
Με τα σύμβολα μόνο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά!
Το μόνο που μπορούν να μας εξασφαλίσουν είναι έναν πιο απαλό πόνο και πιο ήπιο θάνατο!
Χρειάζονται ανοιχτοί ορίζοντες, έμπνευση στην ηγεσία, ενότητα στο λαό και θέληση για οδυνηρές αποφάσεις και δύσκολες μάχες!
Ο εφησυχασμός και η μοιρολατρία που μας διακρίνει δεν είναι καλός σύμβουλος!
Στην πόλη των βίαιων ιστορικών ανατροπών,των πολιτικών δολοφονιών, των σύγχρονων ακροβασιών και της ατέρμονης πνευματικότητας, πρέπει να φυσήξει καθαρός και πάλι ο Βαρδάρης και να γίνει οδηγός μιας νέας προσπάθειας.
Η Πόλη τον έχει ανάγκη, η πατρίδα τον χρειάζεται!

Δημήτρης Ψευτογκάς

Υστερόγραφα:
1. Ο έκπτωτος Περιφερειάρχης θέλει να δικασθεί, πριν το αδίκημα παραγραφεί τον Ιανουάριο του 2013! Γενναίον!
Για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί δύο φορές με ποινή φυλάκισης ενός έτους! Η δεύτερη μάλιστα μετά την αναίρεση στον Άρειο Πάγο!
Περιμένουμε με αγωνία και την δεύτερη αναίρεση.
Αναμαρτήτως ομολογεί δε, ότι συνεχίζει να πηγαίνει στο γραφείο του στην Περιφέρεια και συνεχίζει να εργάζεται καθημερινά!
Πάντως και αθώος σαν Νομάρχης και σαν επ΄ολίγον Περιφερειάρχης, έπραξε ολιγότερα από όσα καταιγιστικά υποσχέθηκε και ως τακτικός φιλοξενούμενος των ΜΜΕ εξήγγειλε “στεντορεία τη φωνή”!
2. Η ευρηματικότητα των εργαζομένων και διαμαρτυρομένων συμπολιτών στα Σώματα Ασφαλείας, απαγχονίστηκε δημόσια στην πλατεία Συντάγματος!
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανάγκες και το δίκαιον αλλά και την απόλυτη ένδεια σύνεσης, φαντασίας και την έκπτωση της συνδικαλιστικής πρακτικής!
Οι κρατικοί λειτουργοί οφείλουν περισσότερο αυτοσεβασμό!
3.Αυτές οι έφοδοι της Χρυσής Αυγής, η αυτοδικία και η αντιποίηση Αρχής, πρέπει να σταματήσουν πάραυτα!
Κύριοι της κυβέρνησης ξυπνήστε!
Αν η φωτιά δεν σβήσει τώρα, η ευνομούμενη σύγχρονη Ελλάς θα αποτελεί παρελθόν!
Πολλοί θέλουν να τη δούν έτσι και άλλοι θέλουν να την δουν Αργεντινή!
Εμείς θέλουμε και πιστεύω ότι είμαστε πλειοψηφία, μια χώρα σύγχρονη, ειρηνική, δημοκρατική με σεβασμό στην έννομη τάξη και προπάντων στις πανανθρώπινες αξίες!
4.Απέφυγε την Ρέμβη και τα στραβοπατήματα του Καραμανλή και βυθίστηκε στη ρέμβη των Αθηνών!
Τούς σκοπέλους του Οκτωβρίου θα μπορέσει να τους αποφύγει ο Α. Σαμαράς;
Πάντως την “επαναδιαπραγμάτευση” του μνημονίου μέχρι στιγμής την απέφυγε. ‘Ισως να την… λησμόνησε!