Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ευκαιρία να τεθεί σε πολιτική και κοινωνική απομόνωση η Χρυσή Αυγή

Του Φώτη Σιούμπουρα

 

Κάθε φορά τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον από το 2009, αρχή της μεγάλης ύφεσης στην οποία εισήλθε η χώρα, ο μήνας  Σεπτέμβριος ήταν εκρηκτικός. Και ο φετινός φάνταζε εκρηκτικός από την αρχή.

Πρώτα ήταν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες και ακολούθησαν…

οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των δημοσίων , αλλά και  ιδιωτικών υπαλλήλων.

 

Καθόλα νόμιμες και δημοκρατικές  αντιδράσεις βεβαίως των  βαρύτατα πληττόμενων από τις επιταγές του μνημονίου πολιτών.

Είχαμε όμως  και την εμφάνιση των παραστρατιωτικών ομάδων της αυτοαποκαλούμενης εθνικιστικής Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά και στο Πέραμα και  την προκλητική, αντιδημοκρατική συμπεριφορά εκλεγμένων βουλευτών του ιδίου κόμματος στο Κοινοβούλιο. Με όχημα την κρίση, το θυμό και την αγανάκτηση απελπισμένων πολιτών, αλλά δυστυχώς και με την ανοχή μας η παρουσία του με ναζιστικά χαρακτηριστικά αυτού «μορφώματος» άρχισε να γίνεται καθημερινά επικινδύνως αισθητή. Και φτάσαμε δυστυχώς σε αυτό που όλοι απευχόμασταν: Στην στυγερή δολοφονία νεαρού αριστεριστή από χρυσαυγίτη.

Μέχρι τώρα όλοι μας παρακολουθούσαμε ,οι περισσότεροι από απόσταση, με απάθεια, αλλά  και κάποιοι δυστυχώς  με συμπάθεια τις συμπεριφορές των ελλήνων Χρυσαυγιτών.  Δρώντας αυτοί εκτός του Κοινοβουλίου ως παραστρατιωτικοί  έκαναν παρελάσεις, προκαλούσαν επεισόδια, χτυπούσαν αριστερούς,  αλλά και δεξιούς και αλλοδαπούς και προξενούσαν φόβο. Αλλά και εντός του Κοινοβουλίου οι εκλεγμένοι βουλευτές της Χ.Α  άρχισαν να προκαλούν .

Ακραίες, περιθωριακές μέχρι χθες ομάδες που ήταν καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών όχι μόνο είχαν καταφέρει να βρίσκονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα και να προκαλούν τη δημοκρατία, αλλά και να επεκτείνουν διαρκώς την παρουσία τους στην κοινωνία, παρασύροντας ή εξαπατώντας  χιλιάδες ελλήνων πολιτών, με μεθόδους και πρακτικές που είχαμε ξορκίσει για δεκαετίες. Τώρα όμως  όλοι ξέρουμε . Μπορεί η οργή της κοινωνίας να είναι δικαιολογημένη,   δεν μπορεί  όμως να οδηγεί ούτε σε στήριξη ναζιστικών κομμάτων και τραμπούκων, ούτε και σε αλληλοσπαραγμό γιατί μας φταίει το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες  τώρα για όσους  στρέφονται και στηρίζουν  «μορφώματα», που  καταφεύγουν στη βία και έχουν στόχο την κατάλυση της δημοκρατίας.

Είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν οι πάντες: 

Μια  «ομάδα» ανοιχτά φιλοναζιστική, οργανωμένη στα πρότυπα των ταγμάτων εφόδου, με παραστρατιωτικές ομάδες κρούσης, με βουλευτές που ασχημονούν και τραμπουκίζουν καθημερινά στη Βουλή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον με δηλώσεις και καταγγελίες. Η δημοκρατία μπορεί να είναι ανεκτική ακόμα και σε όσους δεν την ανέχονται, αλλά δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε υπονομευτές της. Υπάρχουν ευτυχώς νόμοι, θεσμοί που πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν.

Είναι ευθύνη όλων και πρωτίστως των πολιτικών, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας να απομονώσει, να ξεδοντιάσει τους εχθρούς της δημοκρατίας. Είναι υποχρέωση  όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να βρουν επιτέλους ένα κώδικα συνεννόησης, να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη βία, το ρατσισμό, τον νεοναζισμό. Αρκετά απενοχοποιήσαμε εν ονόματι της κρίσης όλα αυτά τα φαινόμενα που υποβαθμίζουν και υπονομεύουν τη δημοκρατία.

Οι όποιες πολιτικές διαφορές και αντιπαραθέσεις δεν μπορεί να γίνουν για μια φορά ακόμα άλλοθι για την αδράνειά μας. Κι ας  χτίσουν επιτέλους (οι δυνάμεις του κοινοβουλευτικού τόξου) ένας κράτος στο οποίο θα κυριαρχούν η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η αξιοκρατία .Το ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι «δεν θα επιτρέψουμε στους επίγονους των ναζί να δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή, να τρομοκρατούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία» ας αποτελέσει το ανάχωμα για να μπει φραγμός σ αυτή τη θλιβερή παρένθεση της  δράσης μιας  ουσιαστικά εγκληματικής οργάνωσης με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση  και να οδηγηθεί σε απομόνωση , πολιτική και κοινωνική, το εκτός συνταγματικού τόξου ακραίο «μόρφωμα» της Χ.Α.