Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ένα Νοσοκομείο το «σωστό» για τον Άδωνη Γεωργιάδη; – Στα χέρια των Δημάρχων τα ΚΥ

(του Μιχάλη Αγραφιώτη)

Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης των Νοσοκομείων της Περιφέρειας. Οι ΔΥΠΕ θα δώσουν τους φακέλους στο Υπουργείο και ο Υπουργός Υγείας θα καλέσει τους εκπροσώπους κάθε περιοχής να συζητήσουν τις αλλαγές. Πολύ πιθανό σενάριο η Δυτική Μακεδονία να μείνει με ένα ισχυρό Νοσοκομείο και…

5 Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ενώ η τύχη των υπολοίπων «παίζεται» κυριολεκτικά.

Όπως φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες, το Υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα στατιστικά στοιχεία των μονάδων. Όσοι έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις στο περιβόητο «5ευρώ» θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης στη διαδικασία. Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι πλέον δεδομένο ότι κάποια Κέντρα Υγείας θα κλείσουν, ενισχύοντας παράλληλα την δυναμική του ΕΚΑΒ, όσον αφορά τις άμεσες διακομιδές των ασθενών.

Τα απλά κέντρα Υγείας αλλά πιθανότατα και τα κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου θα περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στους Δήμους. Από εκεί και πέρα θα έγκειται στη βούληση κάθε Δημάρχου ή Περιφερειάρχη αν θέλει και έχει την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσει ένα κέντρο Υγείας σε μια κωμόπολη. Είναι λογικό σε πολλές περιπτώσεις είτε να οδηγηθούν εκ των πραγμάτων σε συγχωνεύσεις ή και σε κλείσιμο, αφού οι Δήμοι ήδη βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση.

Τα κτίρια των Νοσοκομείων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερσύγχρονα, όπως των Γρεβενών, θα στεγάσουν τα ΚΥ Α/Τ, αλλά και υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ενοίκιο. Τα ΚΥ Α/Τ θα έχουν τη δυνατότητα τριήμερης νοσηλείας και έπειτα τα περιστατικά θα οδηγούνται στο μεγάλο Νοσοκομείο, που θα συγκεντρώνει όλες τις κλινικές.

Αν και οι εισηγήσεις για τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας είναι να παραμείνουν με ενιαία διοίκηση και να μοιράζονται τις κλινικές για αρτιότερη οργάνωση, υπάρχει ισχυρό το ενδεχόμενο όλες οι κλινικές να μεταφερθούν στο  Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο να μετατραπεί και αυτό σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Αυτό θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος πιθανότατα από την Πτολεμαΐδα, όπου θα βρεθεί τις επόμενες 15 ημέρες, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στους τοπικούς φορείς και το προσωπικό.

Και εδώ, έρχεται πλέον ο ρόλος των τοπικών παραγόντων να αντιδράσουν και να παρέμβουν. Πριν φτάσει ο φάκελος στο Υπουργείο πρέπει να γίνει γνωστός και να διαπραγματευτούν προς το συμφέρον της περιοχής τα δεδομένα που δημιουργούνται. Ο φάκελος είναι ανάγκη να κατατεθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο και να γίνει διευρυμένη συζήτηση για τις αλλαγές που προωθούνται. Από κει και πέρα με συνέπεια και λογική να καταθέσει και τις δικές του προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές, ώστε ο Υπουργός Υγείας να μη μπορεί να πει ότι δεν ενημερώθηκε για εναλλακτική λύση.

Εδώ θα φανεί πόσο αποφασισμένοι είναι οι πολιτικοί της περιοχής μας να διεκδικήσουν αλλά και να στηρίξουν οι ίδιοι ένα σοβαρό σύστημα Υγείας για την περιοχή. Σε λίγες ημέρες η συνέχεια