Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Ποιοι είναι βλαχοδήμαρχοι;

Εντάξει, μεταξύ μας λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω, να περνάει η ώρα, να μην είμαστε μονότονοι, να γινόμαστε χαριτωμένοι κ.λπ. Στον δημόσιο λόγο, όμως, δε λέμε αυτά που λέμε στις παρέες μας. Ή, μήπως, όχι;

«Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και…

κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» προέτρεψε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Άστα όλα τα άλλα. Αυτό το «βλαχοδήμαρχους», τι το ήθελε; Να συμφωνήσω, είναι μια έκφραση που λέγεται, διότι για άγνωστους λόγους ο άξεστος, αυτός που δεν έχει τρόπους, ο αγροίκος, στην Ελλάδα αποκαλείται «βλάχος».

Θες να ξέρεις ποιοι είναι οι Βλάχοι; Πάρε ονόματα. Ρήγας Φεραίος – μη μου πεις ότι δεν τον ξέρεις. Γεωργάκης Ολύμπιος, συμπολεμιστής του Υψηλάντη. Ιωάννης Κωλέττης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της χώρας σου. Απόστολος Αρσάκης, πρωθυπουργός της Ρουμανίας κι ευεργέτης της χώρας σου. Κωνσταντίνος Ζάππας, Μιχαήλ Τοσίτσας και Γεώργιος Αβέρωφ ευεργέτες της χώρας σου. Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, βουλευτής και λογοτέχνης. Γεώργιος Καραϊσκάκης, αγωνιστής του ’21. Νικόλαος και Κωνσταντίνος Δούμπας, επιχειρηματίες κι ευεργέτες, άνθρωποι με βαθιά κουλτούρα, μαικήνες της κλασικής μουσικής, στη Βιέννη υπάρχει Dumbastrasse, στο σπίτι τους ο Στράους συνέθεσε τον Γαλάζιο Δούναβη ενώ στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης το 2004 (χρονιά των Ολυμπιακών της Αθήνας) ο Ρικάρντο Μούτι έκανε ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Νικολάου. Γεώργιος Σίνας, επιχειρηματίας κι ευεργέτης της χώρας σου, ο γιος του Σίμων συνέδεσε με γέφυρα τη Βούδα με την Πέστη. Χρηστάκης Ζωγράφος, ίδρυσε τα Ζωγράφεια σχολεία και βιβλιοθήκη στην Πόλη. Δημήτριος Ποστολάκας, ο πρώτος ευεργέτης της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Νικόλαος Σουρνάρας, με τα λεφτά του χτίστηκε το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Γεώργιος Σταύρου, ιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας. Σωτήρης Βούλγας, αργυροχρυσοχόος που πιθανόν να γνωρίζεις ως Bulgari. Σπύρος Λάμπρου, ιστοριοδίφης, ιδρυτής της Αρχαιολογικής Εταιρίας Αθηνών και του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» και δωρητής προς το ελληνικό κράτος. Αλέξανδρος Σβώλος, διαπρεπής συνταγματολόγος και πολιτικός. Αδερφοί Μανάκια, οι πρώτοι κινηματογραφιστές σε όλα τα Βαλκάνια. Λύσανδρος Καυταντζόγλου, επιχειρηματίας, έφτιαξε το Καυταντζόγλειο Στάδιο.

Μα καλά, όλους τους ευεργέτες μας τους βγάζεις Βλάχους, θα πείτε. Σωστά. Σχεδόν όλους. Όπως είπε κάποιος διαπρεπής Βλάχος «Περίπου όλοι οι μεγάλοι ευεργέτες, είναι Βλάχοι. Εκτός απ’ τον Ανδρέα Συγγρό». Εμείς φταίμε γι αυτό;

Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά ακόμη ονόματα, να φτάσω και στο σήμερα, αλλά οι περισσότεροι ζουν στη Θεσσαλονίκη, άσε δε που αν γράψω και για τον Γιάννη Μπουτάρη ή την Αλίκη Τέλλογλου, που δώρισε το υπέροχο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και ήταν θεία του Τάσου Τέλλογλου, θα με κατηγορήσετε για τοπικισμό και μεροληψία. Θα αναφέρω μόνο το ζεύγος Τάσου και Ιουλίας Μπίλλη, που είναι οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι ευεργέτες στην πόλη.

Οι Βλάχοι δεν είναι οι άξεστοι των βουνών που πιθανόν φανταζόμαστε. Μιλάμε για ανθρώπους με μόρφωση, κοσμοπολίτες, τρόπους και καλλιέργεια. Εμπόρους, επιστήμονες, ευεργέτες, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους που αγαπούν βαθιά τη χώρα και φημίζονται για την ανιδιοτελή προσφορά τους σε αυτήν.

Δεν ξέρω από πότε οι Βλάχοι πέρασαν ως συνώνυμο του «αγροίκοι» στη γλώσσα μας. Έχει τύχει στο παρελθόν να με αποκαλέσουν «Βλάχα» προκειμένου να με μειώσουν. Απλώς γέλασα ειρωνικά. Κι ακούγοντας ξανά για «βλαχοδήμαρχους» λες και είναι συνώνυμο της έλλειψης κουλτούρας, καλλιέργειας και ηθικής, θέλησα να σας θυμίσω ποιοι είναι οι Βλάχοι.

 

Χριστίνα Ταχιάου

 

 

πηγη:protagon.gr