Κινητοποιήσεις για την ακρίβεια
Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από τότε που τα σημάδια της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων έκαναν την εμφάνισή τους. Η άρνηση λήψης μέτρων στην αρχή του φαινομένου, με το επιχείρημα ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει εκλείψει ή με άλλα αστεία ίσως και υποτιμητικά για την νοημοσύνη μας επιχειρήματα του τύπου πως δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επειδή οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, καθώς και η έναρξη του πολέμου που ακολούθησε μετά το νέο έτος, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες (Απρίλιος 10,2%, Μαίος 11,3%, Ιούνιος 12,1%, Αύγουστος 11,3%, Σεπτέμβριος 12%, ΠΗΓΗ: ΕΛΣΤΑΤ), πολύ πάνω του μ. ο. της Ε.Ε και σταθερά από τους υψηλότερους, ο ενεργειακός πληθωρισμός δε ο υψηλότερος, οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα κύματα αυξήσεων σε τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα, ενέργεια, γεωργικά εφόδια, ζωοτροφές, κόμιστρα, μετακινήσεις, έχουν ξεφύγει κάθε ελέγχου, με αποτέλεσμα η ενεργειακή φτώχεια και η επισιτιστική κρίση να είναι προ των πυλών.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, όπως ο μακρύς και δύσκολος χειμώνας, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολή την κατάσταση, γι αυτό και θα έπρεπε να υπάρχει μια διαφορετική μεταχείριση, που θα αμβλύνει κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες. Αυτό ακριβώς διεκδίκησαν και διεκδικούν με τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας οι κάτοικοι της Καστοριάς και της Φλώρινας, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε και εμείς εδώ στα Γρεβενά. Να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους Δυτικομακεδόνες μέχρι να εισακουστούμε.
Τα σωματεία των Γρεβενών αποφάσισαν μια σειρά κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης την Τετάρτη 12/10/2022 και ώρα 12:30 μμ με παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Δασών που στεγάζεται στο κτίριο της Περιφέρειας και αφορμή το θέμα των καυσόξυλων. Η συμμετοχή όλων μας, φορέων και πολιτών στις κινητοποιήσεις, είναι αυτή που θα δώσει τη δύναμη στους διοργανωτές για την συνέχιση και την δημιουργία ενός κλίματος για ευνοϊκότερες αποφάσεις.
Τόσο οι διοργανωτές όσο και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα ως υπερκομματικό, υπερπαραταξιακό και συλλογικό, που μας αφορά όλους, που αφορά τις ζωές μας, την επιβίωσή μας.
Η μεγάλη συμμετοχή είναι αυτή που θα στείλει το μήνυμα και μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις ευνοϊκότερες και αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός μας στόχος.
Γιώργος Καλαμάρας
Γεωπόνος ΑΠΘ