Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Το Άγνωστο Σκοτεινό Ίντερνετ

Το ιντερνέτ ή διαδίκτυο, είναι γνωστό σε όλους, καθώς όλοι όσοι χρησιμοποιούν κομπιούτερ και κινητά έχουν πρόσβαση σε αυτό καθημερινά.

Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, είναι ότι πέρα από το ιντερνέτ που όλοι μας γνωρίζομε, υπάρχει και ένα πολύ μεγαλύτερο κρυφό κομμάτι, που είναι γνωστό, για όσους γνωρίζουν, σαν το βαθύ και σκοτεινό διαδίκτυο (Dark Web).

Η πλειοψηφία των χρηστών θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι το ιντερνέτ είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο οι ίδιοι γνωρίζουν και ότι οι πληροφορίες που έχομε πρόσβαση καθημερινά είναι μόνο το 10% των πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο συνολικά.

Το 90% των πληροφοριών, βρίσκονται στο άγνωστο στους περισσοτέρους, σκοτεινό διαδίκτυο ή ιστό, που είναι απρόσιτο στην πλειοψηφία των χρηστών. Τι όμως κρύβεται στην σκοτεινή άβυσσο του διαδικτύου που οι περισσότεροι μας δεν γνωρίζομε και δεν έχομε πρόσβαση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το διαδίκτυο έχει οκτώ στρώματα ή επίπεδα. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσομε το ιντερνέτ σαν τον πλανήτη μας, όπου πέρα από την επιφάνεια ή φλοιό που βλέπομε όλοι μας, υπάρχουν διάφορα στρώματα όταν σκάβομε βαθύτερα.

Έτσι και με το ιντερνέτ, υπάρχει το πρώτο επίπεδο ή στρώμα, που ονομάζεται επιφανειακός ιστός, και είναι αυτός που όλοι γνωρίζομε και έχομε πρόσβαση καθημερινά. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 980 εκατομμύρια νόμιμοι ιστότοποι στον ιστό της επιφάνειας.

Το δεύτερο επίπεδο, ονομάζεται ιστός Bergie, και είναι επίσης προσβάσιμος σε όποιον έχει υπολογιστή. Συνήθως, οι περισσότεροι προγραμματιστές ιστού έχουν πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο στις καθημερινές τους δουλειές.

 

Όμως είναι μετά το δεύτερο επίπεδο, καθώς πάμε βαθύτερα, όπου το διαδίκτυο

γίνεται βαθύ, σκοτεινό και επικίνδυνο, καθώς φέρεται να στεγάζει παράνομο και απαγορευμένο υλικό και η πρόσβαση απαιτεί ειδικά προγράμματα και κωδικούς.

 

Συγκεκριμένα, οι ιστότοποι του τρίτου επιπέδου είναι γεμάτοι με παράνομο υλικό για ενηλίκους, βίντεο δολοφονιών, πληροφορίες που έχουν παραβιαστεί και άλλο παράνομο υλικό. Εκεί συνήθως λειτουργούν οι χάκερς και υπάρχουν πληροφορίες για ναρκωτικά, πορνεία κλπ.

 

Πολύ χειρότερο είναι το τέταρτο επίπεδο του Διαδικτύου, γνωστό σαν ο σκοτεινός ιστός ή διαδίκτυο (Dark Web), όπου λέγεται ότι στεγάζει πληροφορίες για εμπορία ανθρώπων, σκληρά ναρκωτικά, μαύρες αγορές, κρυμμένα κυβερνητικά μυστικά, επαγγελματίες δολοφόνους, απαγορευμένες ταινίες ή βιβλία, στρατιωτικά όπλα, σκληροπυρηνική παιδική πορνογραφία, κλπ.

 

Το σκοτεινό διαδίκτυο είναι μια ανοιχτή αγορά, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν προσωπικά στοιχεία άλλων, όπως ιατρικά αρχεία, στοιχεία πιστωτικών καρτών ή να προσλάβουν επαγγελματίες δολοφόνους. Οι ιστότοποι στο σκοτεινό διαδίκτυο είναι κρυφοί και δεν μπορούν να ευρετηριαστούν από μηχανές αναζήτησης όπως το Google, επομένως τα κανονικά προγράμματα περιήγησης δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς.

 

Προχωρώντας ακόμη βαθύτερα στην άβυσσο του ιντερνέτ, είναι το πέμπτο επίπεδο του διαδικτύου πολύ πιο επικίνδυνο, που ονομάζεται Mariana’s Web, που έλαβε το όνομα από την τάφρο της Mariana – το βαθύτερο μέρος του ωκεανού. Ο Ιστός της Mariana είναι πιο σκοτεινός, βαθύτερος και πιο επικίνδυνος καθώς πιστεύεται ότι αυτό το μέρος του Ιστού περιέχει μυστικά δεδομένα και άκρως απόρρητες πληροφορίες, κυβερνητικών (και άλλων) υπηρεσιών.

Πηγαίνοντας ακόμη βαθύτερα, υπάρχουν τρία ακόμη επίπεδα, που ελάχιστοι γνωρίζουν τι πληροφορίες περιλαμβάνουν και σε τι στοχεύουν, αν και φημολογείται ότι τα τελευταία δύο επίπεδα του διαδικτύου πιθανόν ελέγχουν τον κόσμο. Βέβαια πολλά από αυτά που λέγονται για τα βαθύτερα επίπεδα του σκοτεινού διαδικτύου ενδεχομένως βασίζονται σε εικασίες και φημολογίες. Όμως κανείς από τους ειδικούς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του σκοτεινού διαδικτύου.

 

Για μας που αποτελούμε την συντριπτική πλειοψηφία των καθημερινών χρηστών του διαδικτύου, όλα αυτά είναι άγνωστα και αποτελούν έκπληξη. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι το ιντερνέτ είναι μία απέραντη άβυσσος που κρύβει πολλά σκοτεινά και επικίνδυνα μυστικά, που πιστεύω οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλομε ούτε να τα πλησιάσομε ούτε να τα γνωρίζομε.

 

stergioulas nikolaos

Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας

Διεθνής οικονομολόγος. Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.